Португалецът Антониу Гутереш води в състезанието за генерален секретар на ООН, съобщиха специално за Клуб Z дипломатически източници от Ню Йорк.

Такъв е според тях резултатът от първото тайно гласуване в Съвета за сигурност на ООН. То има за цел да отсее част от кандидатите.

Сред хората с най-сериозни шансове за поста се смята българката Ирина Бокова. Като мотив се изтъква фактът, че досега ООН не е била управлявана нито от жена, нито от човек от Източна Европа.

Втори, според нашите източници, след тайния вот е словенецът Данило Тюрк.

Информацията, с която разполагаме, е неофициална. Гласуването е при закрити врати и се извършва от постоянните представители на 15-те членки на Съвета за сигурност.

Кандидатите са общо 12. Според непотвърдени сведения четирима от тях са получили "обезкуражителни" резултати. Това означава, че те би трябвало да отпаднат от надпреварата.

Най-вероятно Ирина Бокова продължава борбата.

Процедурата не предвижда публично да се посочва след тайното гласуване резултатът. Възможно е дори до края на месеца да има втори таен вот. След него обаче също няма да има публично оповестено име. Подборът сред 12-те кандидати вероятно ще продължи до началото на октомври. Възможно е по-късно да се включат и нови имена.