Изключително опасен експеримент постави нов световен рекорд в Китай - два от свръхбързите влакове-куршуми се разминаха, всеки движейки се със скорост от над 420 км/ч, съобщи китайската агенция "Синхуа".

Експериментът се осъществява по трасето на Китайската високоскоростна железопътна линия между градовете Джънджу в провинцията Хенан и Суджоу в източната провинция Дзянсу.

Скорост от 420 км/ч всъщност е далеч от японския рекорд за най-бърз влак-куршум, който е 603 км/ч. Досега обаче два влака не са се разминавали с такава скорост, сумата от която надминава 800 км/ч - на практика малко под стандартната скорост на пътнически самолет. И рискът е голям при разминаване.

Влаковете се казват "Златният феникс" и "Синият делфин" в типично китайски стил.

Опасността от експеримента идва именно от това, че двата влака се разминават и са толкова близо един от друг. Както е известно, влаковете-куршуми са с типичната си форма, за да се справят със съпротивлението на въздуха. Когато обаче се разминат много близко, се получава триене, което може да изхвърли и двете композиции от релсите. В повечето случаи при разминаване с друг влак скоростта се намалява значително под максималната.

За щастие експериментът е успешен. Според Джоу Ли, ръководител на Китайските железници, това показва, че Поднебесното царство напълно е овладяло технологията и методите за конструкция на свръхбързите влакове.