Иван Гешев е новият шеф на специализираната прокуратура. Той беше избран с 9 гласа "за" от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), като против гласува само Елка Атанасова, съобщи „Правен свят“.

През последната година Иван Гешев работи само по делото за КТБ, а след избора обяви, че ще продължи по него и като началник на спецпрокуратурата. Освен това той се самоопредели като способен да се справи с проблемите и лошия микроклимат на новото си работно място, защото е външен за него човек.

Гешев беше единствен кандидат за поста, след като другият, подал документи – Андрей Андреев, се отказа от надпреварата по "лични причини".

Малко над 40 минути бяха достатъчни на прокурорската колегия, за да изслуша Гешев и да го избере за началническия пост. За него кадровиците направиха два коментара.

Михаил Кожарев използва следните изрази - "излъчва професионална сила и увереност", "видимо има възможност да разреши проблемите, възникнали в тази прокуратура".

А Румен Боев, който преди време е участвал в изготвянето на атестацията на прокурора, заяви, че "се касае за много сериозно подготвен прокурор с много големи организационни възможности", "сериозно мотивиран човек да спазва стриктно точно и ясно закона", "спокоен, уверен човек, точно такъв е необходим на тази прокуратура".

При представянето си Иван Гешев отдаде голямо значение на влошения микроклимат в спецпрокуратурата по време на предишното ѝ ръководство. От думите му, а и от въпросите към него, излязоха наяве някои много тежки проблеми в тази прокуратура. Сред тях са над 40% върнати дела за отстраняване на процесуални нарушения от съда, 50% неуважени протести по мерки за неотклонение, четворно увеличение на броя на оправдателните присъди.