Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През последните 25 години преживях няколко скандала около опитите на политици да оказват натиск върху обществените електронни медии – и всички тези скандали завършиха доста опозоряващо за въпросните политици. Министър да вдигне телефона или да отправи дори само завоалирани заплахи срещу журналисти или предаване – това в Германия граничи с политическо самоубийство.

Изпълняват обществена поръчка

Системата на обществено-правните електронни медии в тогавашната Западна Германия възниква непосредствено след Втората световна война, като основите ѝ са положени от окупационните сили на САЩ и Великобритания. Тогава всички са наясно, че по никакъв начин не бива да се възпроизвежда онази централизирана структура, от която се беше възползвал Хитлер за тотален контрол над държавното радио и за чистопробно промиване на мозъците. Тази изходна идея, разбира се, се развива в продължение на десетилетия, но сърцевината си остава същата: обществените медии имат поръчката да осведомяват и помагат за формиране на общественото мнение, а политическата власт няма право да ги манипулира, да упражнява натиск върху тях или да прокарва чрез тях собствените си приоритети.

И ДРУГИТЕ МИСЛЯТ ТАКА, САМО НЕ ГО КАЗВАТ ПУБЛИЧНО

Пак според оригиналния замисъл, тези медии са силно децентрализирани. Почти всички германски провинции имат собствена обществена телевизия и собствени радиопрограми: в Германия излъчват 22 обществени телевизии и 67 обществени радиа, плюс съответните онлайн-платформи. За тях работят 25 хиляди души. Номиналната Първа програма на обществената телевизия ARD всъщност е съвместен продукт на регионалните телевизии, които, заедно с радиата, са обединени в Работното сдружение на обществените електронни медии – точно това означава съкращението ARD. Тези медии се финансират от радиотелевизионни такси, които задължително заплаща всяко домакинство – в момента те са малко над 17 евро месечно. От тези такси се формира и бюджетът на обществено-правните медии в Германия, който възлиза на доста респектиращата сума от 8 милиарда 324 милиона евро годишно. В допълнение, тези медии имат право – макар и с известни ограничения – да набират приходи и от реклама.

Балансиран контрол

Обществено-правните електронни медии се ръководят от Медийни управителни съвети, които избират генералните директори, и от административни съвети, които се грижат за финансово-техническата част. Тези съвети се сформират по съответни квоти и в тях влизат представители на политическите партии, на вероизповеданията, на синдикатите и на различни обществено релевантни групи.

 

КОЙ СЪМ АЗ, ТА ДА СИ ВЪОБРАЗЯВАМ, ЧЕ СЪМ СВОБОДЕН ЖУРНАЛИСТ В СВОБОДНА ОБЩЕСТВЕНА МЕДИЯ

 

Да, политиката взима участие в управлението на медиите, но балансът в споменатите съвети е такъв, че думата на политиците тежи точно толкова, колкото и думата на останалите. И тъкмо това гарантира свободата на обществено-правните електронни медии. Нещо повече дори: недопустими са не само натиск или каквито и да било указания от страна на политическата власт - дори вътре в самата телевизия или радио не е възможно генералният директор или главният редактор да задават определена политическа линия или да налагат волята си над журналистическата съвест и разбирания на редакторите. Знам го от личен опит.

...

Александър Андреев ръководи българската редакция на "Дойче веле".

Ключови думи

Коментари

Отегчен по "румънския модел" на Пърдан ГъЖъ

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Отегчен по "румънския модел" на Пърдан ГъЖъ

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Да бе

Тук медиите работят по интереси: част от тях лъскат властовия... имидж, част забавляват. По изключение има сериозни статии, под които налазват тролове с лозунги, за да разводнят дискусията. Лобисткият закон за адвокатите беше приет от НС тихомълком без обсъждане какви са промените, как засяга това гражданите, какви разходи повече ще струва на фирмите и т.н. Случаят с нахалния Вежди само потвърждава затлачването и провала на медиите - дебелоочието под рунтави вежди не е възможно в нормална демократична среда. Е вярно има дефицит на почтеност, както каза Беров.

denim58

За каква свобода на медиите можем да говорим?! Редакционната политика на всички медии в България,без изключения се определя от собственика им.Това е положението.

Делян Пеевски

Хахахахаха. Хахахахахахахаха. Ахахахахахахахахахаха. Хахахахахаха.

Разяснител по "румънския модел" на Пърдан ГъЖъ

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Любопитен по "румънския модел" на Пърдан ГъЖъ

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

...

Хахахахахах, ама точно Вие ли сте се загрижили за "свободата на медиите". Вие, които сте на каишката на бившия комунист, а сега "назначен капиталист" лично от Огнян Дойнов. Който за да му върви бизнеса спонсорира русофобски сайт. Ай, сиктир, такава помиярщина е дразнеща :)))

Оги Д.

Шшшт, нема да ме издаваш!

Любопитен по "румънския модел" на Пърдан ГъЖъ

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Развеселен

немски политик не. Ердоган от друга страна...

Фибата

Точно обратното е! Общественият натиск върху медиите ще доведе до политическо освобождение. Медиите пазят статуквото, според интереса на сейбията им!

"През последните 25 години преживях няколко скандала около опитите на политици да оказват натиск върху обществените електронни медии – и всички тези скандали завършиха доста опозоряващо за въпросните политици." - Заменете "политици" с "групата на Моника" и всичко става точно. - Това е част от коментара, който бях написал, но вече го няма. Не, не е сред изтритите.

А,Б,В ГъЗъ на Пут Кин и Винету!

А,Б,В ГъЗъ на Пут Кин и Винету!

А,Б,В ГъЗъ на Пут Кин и Винету!

А,Б,В ГъЗъ на Пут Кин и Винету!

Как колко жалко преминава в много жалък!

Срещу медии като БТВ и "журналисти"като Митю Цонев,Хекимян,Жен.Марчева,разпуканата пъпка Ризова е не само необходимо да се говори,но е задължително!!!Как по друг начин да ги наречеш,освен като долнопробни подлоги.

репортера

Ха ха Г-н Андреев ако ми запазят коментара и не го изтрият а може и цялата статия да изчезне и така правят та ще четеш.Ти вярваш ли си на това което си написал лично ти ? Ако вярваш в това извинявай но си голям наивник !Няма, пак НЯМА такова животинче наречена "свободна" медия каквато и да е тя и където и да е по света, и ти много добре го знаеш това ! И ха познай кой, кой държи медиите по света ! Всяка медия е на някаква хранилка и зависи от копанката за някои е по голяма за някои по малка.А който поднася копанката той и определя условията това е другото са шменти капели, и ти го знаеш това!

Отегчен по "румънския модел" на Пърдан ГъЖъ

Джорналята, няма да ви мине номера! Толкова сте осрани в очите на хората, че фразата "по-добре дъщеря - курва, отколкото син - журналист" може спокойно да стане слоган на цялата ви гилдия! И хич не ни пробутвайте воплите точно пък на отрепка от Моника веле! Може и да заблудите някое гуреливо костове, но те горките са си толкова тъпи и заблудени по презумпция, че не си струва да си хабиш мастилото, за да задълбочаваш процеса. То не е и възможно де. Колкото и да се мъчите да определите една публична реакция на засегнат от вас политик за "цензура", това няма как да мине. Няма никаква цензура, няма никакъв натиск. Има пореден, изсмукан от пръстите повод на медийния слугинаж на мафията да нанесе удар по правителството, който, както и всички предишни, ще завърши с фиаско. Всуе се пОтите... Я дайте някоя от последните изцепки на Пърдан ГъЗъ по-добре, да се посмеем.

смешко

извинете, за коя страна става дума? политическо самоубийство в България? Я па тоя......

Ели Попова

Сашо, съученик си ми, от Немската гимназия.Познавахме се, теб и добре и Нева съпругата ти, дъщеря на един видните българскирте литератури.И твоето и нейното семеиства са интелектуалци. Ти напусна България преди промените, и много от нас се питаха как успяхте.На този въпрос, единствено ти може да дадеш отговор.Отговаряш вече повече от четвърт век в Дойче Велле за предавания за българи. Твоята работа е, да следиш как протича живота на бъгарите,политиката медиите. Едва ли ти е отбегнало от вниманието, ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ НЕ СА ГОТОВИ ДА БЪДАТ КОРЕКТОР,ТЕ СА ТЕЗИ,КОЙТО МОГАТ ДА МАНИПУЛИРАТ И ДА УГОДНИЧАТ НА ПАРТИИТЕ.ТЕ НЕ СА ГОТОВИ ДА МИСЛЯТ ТАКА КАКТО ТВОИТЕ КОЛЕГИ.Сашо, известното ти е, че в Факултета по журналистика преподават такива като Димитър Иванов/Гестапото/ шеф на 6 то Управление на ДС. Там не са се променили нещата от времето на Тато.За нашите журналисти най важното е, да търсят скандалното, независимо от коя сфера. Дъвчат го три дни, и поемат следващият скандал с същото времетраене. Те не могат, а най страшното е, ЧЕ ТЕ НЕ ИСКАТ ДА МИСЛЯТ НОРМАЛНО. Един Петко Бучаров беше образец на свободен журналист, въпреки че с и него е омърсила ДС.Ти как ще постъпиш, ако твоят гостенин хули и оклеветява дадена личност, НЕЗАВИСИМО КОЙ Е. Ще позволиш ли това, без гостенинът ти има доказателства факти, ще го поощряваш ли , ще му се усмихваш ли насърчително.Ангелов в добър журналист, но в случея неговото поведение е неприемлово. Позволявам си, да ти дам един съвет.Не ставай и ти критик на неща,което ако на теб се случат, няма да не реагираш по същият начин. Не наливай масло в огъня, той не е затихнал , не го възпламенявай, помогни на тукашните си колги да водят политическите и други дебати така, както ги гледаме по НЕМСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ, СПОКОЙНО ,НЕ КРЕЩЯТ, НЕ СПОРЯТ А УБЕЖДАВАТ.имам и един въпрос, на който държа да получа от теб отговор. МОЖЕ ЛИ, ПО НЕМСКА МЕДИЯ ГОСТ ДА БЪДЕ ШЕФ ОТ ЩАЗИ, защото тук твойте колеги журналисти непрекснато ги канят, ато се агрументират, че това правило. Кое право Сашо, посъветвай ги, напиши нещо по този въпрос вземи позиция,нито партиен нито кооперативен натиск са допустими за ВАС ЖУРНАЛИСТИТЕ .ч1АКАМ ДА МИ ОТГОВОРИШ.

Мето Методиев

Ето как научаваме неща и от тук. Сашо Андреев бил напуснал България преди промените ,и започнал непосредствено и работа в Дойче Веле. Как успя , как постигна това.Радвам ти се, че си успял да се отървеш от Соц Реализъма, от сивотата, безнадежноста да си свободен човек.Не те упреквам, не търся оправдание, радвам се, че си можал да успееш. За това, и в името на Свободата на словото, не оправдавай и не защитявай българските си колеги.Това, да нападаш журналист е политическо самоубийство не може да приемем.Тук нашите журналисти са се въоражили с тезата , НИЕ ИМЕ ПРАВО,дори и когато ни сервират като Димитър Иванов, Аспарухов, Искра Баева, Червенкова, Райдовски, Тома Томов, И ЗАБРАВЯТ ДА ПОКАНЯТ ХРИСТО ХРИСТОВ, ЕВГЕНИ МИХАИЛОВ, ЛЪЧЕЗАР ТОШЕВ.Знаеш ли, че на националната ни телевизия гостува шефа на ЩАЗИ Волф, по покана на Вагенщайн.Къде беше тогава Александре, защо не написа едно обръщение към колегите си.Защо мълча.Защо и ти даваше право на публикации от Барух,защо даваш право на Бедров, който не е НЕЗАВИСИМ. И ТИ БРУТЕ.

Андреев, да те поправя: Натискът на медиите върху здравия разум = политическо самоубийство на собствениците и менторите им. Предай им го чрез Моника.

Ели Попов

Сашо, а защо не реагираш на твъденият в българските медии. Виж само как повтрят една руска версия, че в Германия се изопачават фактите, и да твърдят , че се прекрива истината около убиствата в Мюнхен. РАЕАГИРАЙ, ако имаш претенциите че си независим журналист, работещ от деситилетия в Германия.Огнян Минчев,Клин Манолов, Кушлуков, имена ползващи се като демократи и анализатори , ни поднасят руската версия за изопачаване на истината от немските власи, около лицето, което извърши масови убйства в Мюнхен. Напомни им, че това не е възможно, след като медиите свалиха един министер и един Президент , да си позволят да се изопачавт истината.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.