Часове след вота за "Брекзит" активистът за независимост на Тексас Даниел Милър бе залят с послания от хора в други щати с един единствен въпрос: "Как можем да го направим?"

Гласуването във Великобритания за скъсване с ЕС окуражи сепаратистките движения отвъд Атлантика от Калифорния до Нова Англия, като показа, че "няма избор за хората там", каза Милър, който оглавява Тексаското националистическо движение.

РОЙТЕРС: "БРЕКЗИТ" РАЗПАЛИ ОГЪНЯ НА ПОПУЛИЗМА

"След гласуването за "Брекзит" виждаме, че към нас се обръщат хора от другаде, които ни търсят за съвет за това как те могат да започнат процеса на обсъждане на независимостта на техните щати", каза той. "Ние гледаме отвъд Атлантика и виждаме какво означава за толкова много хора това изненадващо евроскептично движение, въпреки, че ако се вгледате по-внимателно, не е толкова изненадващо. Най-изненадващото сега е надигането на амероскептичното движение, на федералното скептично движение."

В часовете след британския вон социалните медии идбухнаха с вдъхновени от "Брекзит" хаштагове като #Texit, #Calexit and #NHexit (излизане от САЩ на Тексас, Калифорния и Ню Хемпшир - б.р.). Макар да е лесно да се предположи, че някои от тези постинги са направени на шега, увеличаването на интереса привлече достатъчно внимание, за да пробие пътя си до кандидат-президентската кампания.

ШОТЛАНДИЯ ЩЕ ПОДГОТВИ НОВ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ

Въпросът бе повдигнат на пресконференция в съботаа в Шотландия, където предполагаемият кандидат на републиканците Доналд Тръмп бе попитан какво мисли за отцепването на Тексас. Той свърза стремежа с недоволството от федералното правителство.

"Тексас никога няма да направи това, ако аз съм президент", каза Тръмп, който посети Шотландия като част от обиколката на комплексите си за голф.

За подкрепящите независимостта активисти като Луис Маринели в Калифорния това, което прави толкова важен вота за "Брекзит", е, че той показва, че отцепването не е само отживелица от XIX век.

СЛОВАШКИ НЕОНАЦИСТИ ИСКАТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕС

"Това е пример за движение за независимост в западния свят, съвременен случай от XXI век на политическа единица, която се отцепва от политически съюз", каза Маринели, който оглавява кампанията за независимост "Да, Калифорния".

"И днес калифорнийците, които чуват думаата "отцепване", не трябва да си мислят вече за Гражданската война", заяви той. "Сега те имат съвременен пример как това може да се случи мирно и законно и конституционно и това е пътят и процесът, който искаме да копираме тук, в Калифорния."

Заедно с кампанията в Тексас към "Да, Калифорния" има повишен интерес.

И ФИНЛАНДИЯ СЪБИРА ПОДПИСИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕС

"Много хора ни изпращат послания и много хора искат да намерят онлайн дигиталната версия на нашия референдум за независимост", заяви Маринели. "Много хора се присъединиха към нашата фейсбук страница, много хора, които обсъждат въпроса в туитър. Хаштагът #Calexit например се роди съвсем естествено. Има и друг - #Caleavefornia (leave означава "напусни" - б.р.).

"Да, Калифорния", създадено през август 2015 г. след разпускането на "Суверенна Калифорния", трупа подкрепа за инициатива за изборите през ноември 2020 г., която ще препоръча на щатския законодателен орган да започне процеса на скъсване на Калифорния със съюза.

В Тексас Милър се възползва от социалните медии, заа да призове губернатора републиканец Грег Абът "да подкрепи подобен вот при тексасците". Онлайн подписка в сайта на Тексаското националистическо движение с искане гласоподавателите да настояват за подкрепа на независимост на щата събра вече допълнително 3000 подписа и те са вече 264 000 след гласуването за "Брекзит".

"Въпросът за нас тук в Тексас е правото да се управляваме сами, да приемаме наши собствени закони", каза Милър. "Да правим пари и да ги харчем като нация съгласно нашите приоритети, да адресираме предизвикателствата, без това да бъде отхвърлено с вето от раздута бюрокрация, която не ни познава, не ни обича, не я е грижа за нас и не носи в сърцето си нашите главни интереси."

Изданието "Тексас трибюн" все въпроса достатъчно насериозно, за да отговори в петък с проучване на фактите дали според конституцията е възможно отцепване.

"Бележка под линия: Докато "Брекзит" може да разбуни отцепническия казан, подобен "Текзит" би бил незаконен. Тексас единствен от щатите има правото да се раздели на пет щата, но не и да се отцепи от Съединените американски щати", писа "Трибюн".

Това важи само ако един щат избере да се отцепи без федерално разрешение. Според решениета на Върховния съд от 1869 г. "Тексас срещу Уайт" щатите не могат да напускат едностранно съюза.

"Пише, че щатите не могат да се отцепват, но те могат. Проблемът е, че не могат да се отцепят едностранно", каза Маринели. "Не можете просто да се обявите за независими. Но ако получите съгласието на другите щати и има начин това да бъде направено чрез законови поправки, тогава можете да го направите законно и мирно."

Н други места в Северна Америка стремежът за отцепване на Северно Мексико днес е "Мекзит", докато движението за отцепване на Квебек бе наречено "Квебекзит".

Губернаторът на Калифорния, демократът Джери Браун, може би неволно вдъхнови поддръжниците на "Калекзит", като се пошегува през март, че ако Тръмп бъде избран за президент, "ще трябва да изградим стена около Калифорния, за да се защитаваме от останалата част на страната".

"Винаги има елемент на истина, когато хората се шегуват. И наистина има редица шеги, идващи от кабинета на губернатора", каза Маринели. "Така че той донякъде може би подкрепя това. Кой знае? Ще видим какво ще стане."

Тексеският върховен съдия Дон Уилет, известен с острите си коментари в туитър, заяви, че песимистите в дебата за независимостта може би заправят един ключов фактор.

"Една подценена страна на "Текзит" - КАУБОИТЕ/ТЕКСАСЦИТЕ/СУПЕР БОУЛ (финалът на сезона в Националната футболна лига на САЩ - б.р.)... Всяка година", заяви върховният съдия.

-----

* Авторката е редактор по въпросите на политиката и западните щати на САЩ във в. "Вашингтон таймс", откъдето препечатваме статията.