Крайно дясната неонацистка "Народна партия - Наша Словакия" започна петиция за референдум за членството на страната в ЕС, предаде Ройтерс.

Това стана само ден, след като бяха огласени резултатите от допитването във Великобритания. Обединеното кралство ще напусне ЕС.

РОЙТЕРС: "БРЕКЗИТ" РАЗПАЛИ ОГЪНЯ НА ПОПУЛИЗМА

Десни и антиимигрантски партии в Холандия, Дания, Швеция и Франция вече поискаха в страните им да бъдат проведени референдуми за ЕС. Партията "5 звезди" в Италия пък смята да прави допитване "за" или "против" еврото.

ТРЪМП ЗА "БРЕКЗИТ": СТРАХОТНО, ФАНТАСТИЧНО

Словашките неонацисти се борят срещу имиграцията и еврото. На изборите през март те спечелиха 8 на сто от гласовете и успяха да влязат в парламента. Братислава поема председателството на ЕС на 1 юли.

ИСПАНИЯ ИЗБИРА ПАРЛАМЕНТ В СЯНКАТА НА "БРЕКЗИТ"

"Гражданите на Великобритания решиха да отхвърлят диктата от Брюксел. Време е и Словакия да напусне потъващия европейски "Титаник", се казва в изявление на партията.

Според законите на страната за провеждането на референдум са необходими 350 000 подписа. Резултатите се обявяват за валидни, ако в допитването участват над 50 на сто от всички, имащи право на глас.

Единственият успешен досега референдум в Словакия е проведен през 2003 г. Тогава участват 52 на сто от гласоподавателите. И 92,5 процента от тях се изказват за влизане в ЕС. Страната стана член на Съюза през 2004 г.

Според огласено миналата седмица проучване 62,1% ще изберат оставане в ЕС.

След като британците гласуваха за излизане от ЕС, холандският краен националист Геерт Вилдерс заяви, че на парламентарните избори в страната му догодина централна тема на кампанията му ще бъде референдум за Евросъюза.

Крайнодесният Национален фронт във Франция, оглавяван от Марин льо Пен, призова за допитвания в цяла Европа. Това иска и Датската народна партия.