Сянката на "Брекзит" надвисна окончателно над утрешните парламентарни избори в Испания.

Те се провеждат само три дни, след като, макар и с малко, Великобритания реши да излезе от ЕС. така поне гласуваха близо 52 на сто от жителите на Обединеното кралство.

КРАЙ: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ ОТЦЕПИ

И четирите основни политически сили в Испания говориха за "Брекзит" в последния ден от кампанията. Главното притеснение е, че след като Великобритания обяви излизането си от ЕС, в автономната област Каталуня ще се засилят още повече стремежите към отцепване от Испания. Допълнителни сили на каталунските сепаратисти могат да дадат националистите в Шотландия, където почти две трети от жителите гласуваха за оставане в ЕС.

 

След „Брекзит“ иде ли ред на Каталуня?

 

Реакциите в самата Каталуня не закъсняха

"Решението на Великобритания да напусне ЕС засилва аргументите в полза на независимостта на Каталуня", заяви снощи в Барселона регионалният премиер Карлес Пучдемон.

ШОТЛАНДИЯ ПОИСКА ДА ОСТАНЕ В ЕС

Такъв референдум в испанския регион  бе вече проведен през ноември 2014 г. Той обаче няма правна тежест и бе обявен за незаконен от Конституционния съд в Мадрид. Подобно бе решението на магистратите в Мадрид и за одобрения година по-късно от регионалния парламент в Барселона план с „пътна карта" за отцепване.

Но след "Брекзит" напрежението в Каталуня със сигурност ще се засилва.

Карлес Пучдемон отново заговори за независима Каталуня.

Това са вторият за шест месеца парламентарен вот в Испания. След този на 20 декември 2015 г. нито една партия не успя да събере мнозинство. Провалиха се и опитите за създаване на коалиции. Оттогава досега страната се управлява от правителство в оставка.

Много вероятно обаче е сега да се получи същото и Испания да изпадне в положението "избори до дупка".

Управляващата консервативна Народна партия (НП) на премиера в  в оставка Мариано Рахой пак ще бъде първа сила. И пак няма да има достатъчно места в парламента.

Този път на второ място обаче се очаква да бъдат не социалистите, а "Унидос Подемос" ("Обединени можем"). Това е нова коалиция, създадена между две радикални левици. Едната е добре познатото ни движение "Подемос", което бе на трето място при декемврийските избори. А другата - Обединената левица (ОЛ), която пък от своя страна представлява коалиция от няколко крайно леви партии начело с комунистическата. Лидер на "Унидос Подемос" е Пабло Иглесиас.

Трета ще бъде Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на Педро Санчес.

На четвърто място, както и през декември, ще бъде "Сиудаданос" ("Граждани") на Албер Ривера - партия, изповядваща хибридна идея между либерализма и социалдемокрацията.

 

Кой какво иска и обещава

 

"Подемос" подкрепяше провеждането на референдум за независимост на Каталуня. Така бе поне до изборите пвез декември. След като станаха ясни резултатите от британския референдум, Пабло Иглесиас изрази своето притеснение от тях и обяви 23 юни за тъжен ден. И засега избягва да говори за нов каталунски референдум. Той предпочете да изтъкне, че е необходима промяна в европейската политика. Иглесиас повтори, че "Подемос" е против наложените от консервативното правителство икономии.

Пабло Иглесиас (вляво) и Алберто Гарсон се надяват да постигнат успех в коалиция.

Доста по-крайна обаче е Испанската комунистическа партия (ИКП) на Хосе Луис Сентея, която е водещата сила в ОЛ. Тя неведнъж се е изказвала открито за напускане не само на еврозоната, но и на Европейския съюз.

Сега Пабло Иглесиас увери, че споделя много общи възгледи с федералния координатор, т.е. лидера на ОЛ Алберто Гарсон. И един от тях е, че еврото е "неизбежна рамка".

Гарсон написа в туитър, че "Брекзит" не е проблем, а симптом на ЕС, който бил направен за бизнеса и срещу хората.

Педро Санчес постоянно обещава, че оглавяваните от него социалисти няма да влязат в коалиция с "Унидос Подемос" заради подкрепата им за референдума в Каталуня.

"Брекзит" е тежък удар срещу срещу онези от нас, които са за Европа, но не е необратим удар. това, което се случи, е комбинация от популизъм и безотговорна десница", каза той пред радио СЕР.

Педро Санчес обещава да не влиза в коалиция с
партии, подкрепящи сепаратистки рферендуми.

Така Санчес за пореден път нападна Народната партия. Още в началото на годината той категорично откхвърли призива на Мариано Рахой за широка коалиция по модела на Германия. Подобно на "Унидос Подемос", социалистите искат отмяна на редица от наложените икономии.

Но сега лидерът на ИСРП нападна радикалната левица, макар и без да я спомене поименно:

"Европа и Испания изпитват напрежение между тези, които защитават това да не се прави нищо, и тези, които защитават отцепването, като тези, които призовават за референдуми. Вече виждаме до какво водят тези референдуми - те стоварват върху гражданите търсенето на решения, които трябва да бъдат взети от партиите", допълни Санчес в интервюто си.

Премиерът в оставка Рахой, който изглежда, ще продължи и след утрешните избори в същата роля, също започна последната си изява с "Брекзит".

Той побърза да увери данокъплатците и инвеститорите в стабилността на испанската политическа система. След което изтъкна факта, че според проучванията огромното мнозинство от испанците подкрепят членството на страната в ЕС. Така той изпрати сигнал до сепаратистите в Каталуня. Еврокомисията още преди време предупреди, че ако тази област се отцепи от Испания, тя автоматично ще излезе от Съюза, след което ще трябва да мине през всички процедури на преговори и присъединяване. Което ще отнеме години, през които към региона няма да текат пари от Брюксел.

Народната партия на Рахой дойде на власт в края на 2011 г., когато кризата бе в разгара си в Испания. Консерваторите успяха да извадят страната от икономическата бездна. Тя се върна към плавен растеж. Безрботицата обаче остана 21 на сто -най-високата в старите страни членки на ЕС и втора по ръст след тази в Гърция. Това стана въпреки създадените работни места при болезнените реформи, извършени от кабинета на Рахой. Те включваха непопулярни мерки за икономии, реформи на финансовата система и на трудовия пазар.

"Сиудаданос" ще остане четвърта сила и на тези избори. Партията на Албер Ривера ще бъде търсена за коалиция от останалите три сили, но сама няма да бъде в състояние да помогне.

Албер Ривера

През цялата кампания Ривера говореше за "Брекзит". След като британците решиха да излязат от ЕС, той заяви, че това трябва да бъде разглеждано като възможност за презареждане на общия европейски проект. Според него той ще се разпадне, ако гражданите не участват в решенията на Съюза.

Но по всичко изглежда, че след изборите утре пак няма да се получи нищо.