Полицията в испанския курорт Майорка строго следи за изпълнението на забраната за алкохолен туризъм, съобщават днес седмичникът Mallorca и едноименният всекидневник.

Само за седмица по плажовете на острова са били наложени над 100 глоби, а те са солени – между 1500 и 3000 евро.

Наред с това за произшествия вследствие употреба на алкохол на публични места са били глобени 30 души – заради пиянски свади, налитане на бой, смущаване на обществения ред.

Забраната за алкохолен туризъм на острова беше въведена през март тази година. Тя се отнася не само за плажовете, където е тотална, а от полунощ до 8 часа на идната заран и за заведения и работещи денонощно магазини и супермаркети. През това време са блокирани дори автоматите, от които денем могат да се купят малки количества алкохолни напитки.

От края на май, когато на Майорка започва туристическият сезон, навсякъде са поставени забранителни и предупредителни табели – солидни глоби за пиянство и за нарушаване на обществения ред.

Майорка привлича като магнит германски туристи. Тази година се очаква техният брой да бие рекорди. При несигурната обстановка в Турция, Египет и Тунис заради кървави атентати туристическият поток се насочва към Испания, макар тамошните курорти да са двойно по-скъпи от турските. Вътрешното министерство подсили полицейското присъствие на Майорка.

“Всички мерки са насочени към гарантиране на спокойствието и сигурността на острова”, заяви в края на май кметът социалист Хосе Хила.

Какви са тазгодишните цени за почивки в предпочитаните от германските туристи курорти?

Според анализ на международната агенция Holiday Pricing тази година двуседмична почивка ол инклузив в 4-звезден турски хотел струва по 698 евро на човек. При същите условия в Египет цената е по 894 евро, в Тунис – 922 евро.

При такива цени конкурентна е България – 941 евро, се посочва в анализа. За аналогична почивка на гръцкия остров Родос се плаща по 1153 евро на човек, в Кипър – 1257, на Майорка – 1410 евро, което е двойно по-скъпо от курорт в Турция. Според агенция Holiday Pricing там в момента се предлага петдневна почивка ол инклузив за 150 евро на човек.

По отношение на България "Шпигел" посочва:

“Най-вероятно туристите, които заради атентати сменят резервации, предпочитанията ще се насочат към България. Цените в заведенията на “Златни пясъци” и “Слънчев бряг” са атрактивно ниски. Така че не е необходимо да се плаща почивка ол инклузив. Проблемът е, че вече трудно се намират свободни места. Платените почивки в България са с 45 на сто повече в сравнение с предходната година.”

Други възможни дестинации били Португалия е Хърватия, но там било доста по-скъпо, отколкото у нас.