Националният отбор на Русия отново може да изхвърчи от европейското по футбол във Франция. Извънредно се събира изпълкомът на УЕФА, който ще разгледа поредните изстъпления на запалянковците на Сборная. Русия реално получи последно предупреждение за изваждане от Евро 2016 при нов инцидент. Наложена бе условна дисквалификация, която може да влезе в сила при ново провинение.

През миналата нощ руснаци и англичани се биха отново - този път по улиците на Лил. 36-ма ултраси са арестувани, а 16 са потърсили помощ в болница. Потрошени са заведения, коли, магазини... Френската полиция и жандармерия използваха водни струи и сълзотворен газ срещу хулиганите, опитвайки да ги разпръснат и изолират едни от други.

Британската преса се позовава на полицията в Лил, според която повече от 400 руснаци нападнали англичани след мача на Сборная срещу Словакия (1:2). Те хвърлили бомбичка и бутилки сред големи групи от пиещи островитяни. На подобна сцена станал свидетел бившият футболист Стан Колимор, който се оказа в центъра на сблъсъците.

Обратно, руснаците твърдят, че провокацията дошла от британците, които скандирали "Ние мразим Русия".

Положението на Русия се утежнява обаче от друг факт - и снощи на стадиона бе изстреляна сигнална ракета. УЕФА наложи санкцията на руския отбор заради нахлулите в сектор с англичани запалянковци на Сборная след двубоя на "Велодром" в Марсилия. Сигналната ракета също е провинение.

Член на изпълкома на УЕФА е и Борислав Михайлов.

Засега няма опасност от дисквалификация на Англия, но пък вторият мач на "трите лъва" предстои - днес от 16:00 часа срещу "братовчедите" от Уелс. След срещата с Русия (1:1) треньорът Рой Ходжсън и капитанът Уейн Руни излязоха с видеообръщения, в които призоваха запалянковците да мируват, за да може тимът да продължи да играе на европейското.