Къщата-музей на Тодор Живков в Правец и тази на Георги Димитров в София скараха депутатите Мартин Димитров (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) в министъра на културата Вежди Рашидов.

Депутатите поискаха министърът да отговори в парламентарния контрол защо е допускал и не е взе мерки срещу това къщата на Тато и тази на Георги Димитров в София да работят като музеи. Андреев припомни, че има приет и действащ закон, с който комунистическият режим е обявен за престъпен, както и неговите ръководители.

"На какво основание Министерството на културата допуска съществуването на експозиции и къщи-музеи, величаещи дейността на тези висши комунистически ръководители, чиято дейност е обявена за престъпна", попита Андреев.

Рашидов започна отговора си спокойно. Той обясни, че къщата на Георги Димитров е собственост на Висшия съвет на БСП и в момента не работи като музей, защото има конструктивни проблеми и не може да приема посетитети.

Историческият музей в Правец е общински и административно се ръководи от кмета, добави министъра. И разказа, че къщата на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 г., защитавайки този й статут:

"Тя е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района и е единствената запазена жилищна сграда от края на ХІХ век в Правец. Експозицията в нея е етнографска възстановка на възрожденския бит в региона с експонати от основния фонд на историческия музей в Правец. Къщата е частна собственост и е отворена за посетители с решение на наследниците", обясни Рашидов.

Това ядоса десния Мартин Димитров:

"Тази къща-музей очевидно възхвалява Тодор Живков и го представя в положителна светлина. Да сте видели в Германия да има къща-музей на Хитлер? Музеят на нацизма в Германия показва престъпленията на режима, затова музеят на Живков трябва да показва престъпленията на комунизма, а не да го възхвалява", категоричен бе той.

Депутатът отново настоя да се затворят тези музеи, но министърът отвърна:

"Ако има потърпевш от комунизма, това съм аз - покръстен съм, не съм ченге и доносник, и до днес не съм партиен член. Но историята, независимо дали ни харесва или не, не може да се изтрие с гумичка", отвърна Рашидов. Той разказа, че има музей на Хитлер в Австрия и скоро една негова картина е била продадена на баснословна сума. Вечерял съм в къщата на Мусолини, която също е тип музей, допълни министърът. (родната къща на Фюрера в Австрия не само не е музей, но е с премахнати обозначителни знаци, била е отдавана за пансион, а отпред има паметна плоча за жертвите - б.а.)

Не обвинявайте музеите, не те докарват идеологиите, а политиците, каза още Рашидов и дори обяви, че е бил против събарянето на мазволея на Георги Димитров в центъра на София.

"Човек, който не е построил едно нещо, няма право да събори нищо. Аз градя музеи, не затварям и не руша музеи. Това е ваш проблем. Ако искате - закрийте държавата", завърши министърът на културата.