Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Къщата-музей на Тодор Живков в Правец и тази на Георги Димитров в София скараха депутатите Мартин Димитров (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) в министъра на културата Вежди Рашидов.

Депутатите поискаха министърът да отговори в парламентарния контрол защо е допускал и не е взе мерки срещу това къщата на Тато и тази на Георги Димитров в София да работят като музеи. Андреев припомни, че има приет и действащ закон, с който комунистическият режим е обявен за престъпен, както и неговите ръководители.

"На какво основание Министерството на културата допуска съществуването на експозиции и къщи-музеи, величаещи дейността на тези висши комунистически ръководители, чиято дейност е обявена за престъпна", попита Андреев.

Рашидов започна отговора си спокойно. Той обясни, че къщата на Георги Димитров е собственост на Висшия съвет на БСП и в момента не работи като музей, защото има конструктивни проблеми и не може да приема посетитети.

Историческият музей в Правец е общински и административно се ръководи от кмета, добави министъра. И разказа, че къщата на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 г., защитавайки този й статут:

"Тя е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района и е единствената запазена жилищна сграда от края на ХІХ век в Правец. Експозицията в нея е етнографска възстановка на възрожденския бит в региона с експонати от основния фонд на историческия музей в Правец. Къщата е частна собственост и е отворена за посетители с решение на наследниците", обясни Рашидов.

Това ядоса десния Мартин Димитров:

"Тази къща-музей очевидно възхвалява Тодор Живков и го представя в положителна светлина. Да сте видели в Германия да има къща-музей на Хитлер? Музеят на нацизма в Германия показва престъпленията на режима, затова музеят на Живков трябва да показва престъпленията на комунизма, а не да го възхвалява", категоричен бе той.

Депутатът отново настоя да се затворят тези музеи, но министърът отвърна:

"Ако има потърпевш от комунизма, това съм аз - покръстен съм, не съм ченге и доносник, и до днес не съм партиен член. Но историята, независимо дали ни харесва или не, не може да се изтрие с гумичка", отвърна Рашидов. Той разказа, че има музей на Хитлер в Австрия и скоро една негова картина е била продадена на баснословна сума. Вечерял съм в къщата на Мусолини, която също е тип музей, допълни министърът. (родната къща на Фюрера в Австрия не само не е музей, но е с премахнати обозначителни знаци, била е отдавана за пансион, а отпред има паметна плоча за жертвите - б.а.)

Не обвинявайте музеите, не те докарват идеологиите, а политиците, каза още Рашидов и дори обяви, че е бил против събарянето на мазволея на Георги Димитров в центъра на София.

"Човек, който не е построил едно нещо, няма право да събори нищо. Аз градя музеи, не затварям и не руша музеи. Това е ваш проблем. Ако искате - закрийте държавата", завърши министърът на културата.

Ключови думи

Коментари

ВР

По-добре мултак, отколкото калтак.

Ръжди Веждичката си е стар кадър на ДС и освен това прави паметник на Бат Боко, за пред стадиона...Защо се заяждате с него?

Фатмак

Не мога да скрия удивлението си от нежното и почти любовно отношение към нацистките лидери на автора на статията: "родната къща на Фюрера в Австрия". Не стига, че Адолф Хитлер е титулован "фюрер", ами и с главна буква. Това как да е. Паралелите с Хитлер и Живков обаче са до голяма степен изкуствени. Живков е назначен администратор можете да го сравнявате най-много с Маршал Петен или някоя друга назначена или одобрена от Хитлер пионка, Богдан Филов например.

Деян

Веждито е идиот!!!

Обикновен

Страхливец.

Най-неуспешния министър

8

Позор!

ОТАН

Какво да очаква човек от "това, което имаме като министър на културата"?! Рашидов си е обикновен простак, който на горната част на китката на ръката си, между палеца и показалеца има татуировка, изобразяваща прободено от стрела сърце. Имайки предвид факта, че за ВТОРИ път е на този пост, може спокойно да кажем, че е рецидивист в опростачването на българската култура.

Стоян Хлебаров

Той не вижда проблем,защото той е в главата му...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.