Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Големият български поет Евтим Евтимов е починал днес, съобщиха от издателство „Захарий Стоянов".

Той се е споминал на 82-годишна възраст.

Евтим Евтимов е роден на 28 октомври 1933 година в Петрич. През 1952 г. завършва Института за начални учители в родния си град. Работи като учител 10 години.

През 1951 г. във вестник „Пиринско дело" е отпечатано първото му стихотворение. От 1953 г. сътрудничи активно на периодичния печат. Работи като програмен ръководител на радиото в Петрич през 1955-1958 и 1960-1962 г. Секретар е на градското читалище от 1962 до 1965 г.

След това е завеждащ отдел „Поезия" и директор на издателство „Народна младеж" (до 1984). Едновременно с това до 1975 г. е заместник главен редактор на списание „Пламък". От 1984 до 1988 г. е главен редактор на вестник „Литературен фронт". Свален е от поста заради стихотворението "Квартално събрание" на Георги Константинов, бичуващо нравите и началниците в социалистическа България.

Ето какво казват още от издателство "Захарий Стоянов":

"Евтим Евтимов е един от най-популярните български поети, един от най-обичаните, търсени автори. Евтим Евтимов посвети едни от първите си стихове на Отечеството, на България. В любовната лирика следва традициите на Яворов и Дебелянов. Написа вдъхновени стихове за българската природа. Съавтор е на Тончо Русев в повече от 100 песни."

Поклонението ще се извърши на 10 юни, петък, от 11.00 часа във фоайето на Народния театър „Иван Вазов".

Ключови думи

Коментари

Гостенин

Лека му пръст. А защо от Захарий Стоянов не споменават поемите му за Партията и за Т.Живков? Или вече не шик да си поет на партията - шик е да си поет на природата според тях? Не съм го сложил аз за редактор по тези свърталища на "идейната милиция".

защото:

"Крилете на издателство “Захарий Стоянов”, неуморните гребци на този словесен кораб, са именно творците, които спасяват днес българската духовност и култура и ги извеждат до нови, общоевропейски хоризонти." Иван Гранитски

Гостенин

Да не съм голословен - един набързо намерен цитат: Трябва песни да пишем не с гумени пръсти, а с въглени живи от нашето време, както учи животът на нашия Кръстник - основателят пръв на априлското племе. познайте кой е Кръстникът на априлското племе.

априлски полъх

соц шарлатанин

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.