Светкавица рани 51 души, 15 от които тежко, по време на рок фестивал в югозападния германски град Мендиг, окръг Кобленц, федерална провинция Райнланд-Пфалц.

Трагедията се разигра снощи при проливен дъжд и буря. Наложи се тежко ранените да бъдат реанимирани. Сцената опустя за час и половина.

Екипи на “Бърза помощ” и пожарникари оказваха помощ на пострадалите.

Бурята и проливният дъжд унищожиха и палатковия лагер, изграден на близката поляна, первърнала се в блато.

Над 90 000 души от цяла Германия пристигнаха в 8-хилядния град Мендиг заради тридневния рок фестивал, който би трябвало да приключи утре вечер.

Метеоролози призоваха тази заран организаторите незабавно да прекратят събитието заради очаквани бури, проливни дъждове и градушки през уикенда, но те отказаха. Посетителите на феста били длъжни да се съобразяват с лошо време и ако се наложело, сами да взимали предпазни мерки. Изчерпани бяха запасите от гумени ботуши и дъждобрани.

Незапомнени за началото на юни бури бушуват из цяла Южна Германия. Хиляди къщи са наводнени, улиците се превърнаха в езера. До този момент се знае за шестима удавени. Най-засегнати са федералните провинции Бавария и Баден-Вюртемберг.

Снощи и в Нюрнберг, Бавария, беше открит рок фест. Небето потъмня, дъжд като из ведро се изсипа над присъстващите.

Поради бушуваща буря в Мюнхен бяха отменени 30 полета, 260 бяха осъществени със закъснение между един и два часа.

На всички пострадали от бурята и наводненията семейства беше изплатена незабавна безвъзмездна помощ - по 1000 евро. Щетите се изчисляват на милиони евро. Те ще бъдат покрити от застрахователните дружества. Германците са предвидливи хора и застраховат както недвижимото, така и движимото си имущество.