Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Срам.

Това изпитвам, когато си спомням за десетилетното управление на Тодор Живков. И не защото „при Тошо всичко беше лошо” - това обобщение е неточно. Не и поради факта, че този държавник сякаш беше някакъв съвсем различен антропологичен тип, в сравнение с хората, които харесвам.

Не, срамът идва от сякаш селективната концентрация на манталитетни свойства и нагласи у този човек, които са хем типични за много хора в България, хем „описват” населението по тези ширини единствено като несимпатична карикатура. А това не е честно.

Менгемето в главата на Живков

Селото, провинцията, семейството, патриархално-феодалните нагласи - така си представям ценностната нагласа на Живков, който сигурно е вярвал, че обикновеният, простият човек задължително и по определение е по-добър от онези другите, с претенциите. И че той самият, оказал се патриарх на 8 милиона българи, е длъжен първо да се погрижи за семейството си, после - за вечното си оцеляване на върха, а накрая да направи нещо и за тези добри, прости хорица.

И как го правеше Живков?

Ами правеше го с помощта на неизчерпаемите си „хитринки”, с ухажване и снишаване пред ръката, която го храни (Москва), с усулване и разсейване, с дебелашки шеги, с безгранична подозрителност и селски интриги, с отмъстителност и с потресаващо безразличие към всякакви морални изисквания. Неговите принципи изглеждаха съвсем другояче.

Първо - да набави и изкрънка оттук-оттам (главно от СССР, но накрая дори и от ФРГ) необходимите пари, за да мирува населението, което самó не можеше да си осигури поносим стандарт. Второ - никой да не посяга на властта му, дори по най-безобидния начин. Защото до края на управлението му се знаеше едно: много неща са допустими и простими в НРБ, но да се говори (камо ли действа) срещу „Първия” - това е тежко престъпление. Някой може да каже, че е наивно от днешна гледна точка да се мисли за възможностите на демокрацията и свободата на словото в тогавашната НРБ. Но аз имам предвид не тези либерални ценности, а менгемето в главата на самия Тодор Живков, за когото очевидно не съществуваше дори идеята, че някой би си позволил да мисли и действа различно от него. Означава ли това, че Живков беше глупав човек? Не знам.

Живков насърчаваше и глупостта, и мързела

Но във всички случаи той насърчаваше глупостта наоколо си. Глупостта и мързела. Сигурно го е правел неволно, от инстинкт за самосъхранение или пък поради „демократичната” си интуиция, която му е говорела, че повечето хора са глупави и мързеливи, тъй че най-добре да залага на тях. Дали е бил прав? И това не знам.

Факт е обаче, че след десетилетното управление на Тодор Живков България и до днес изглежда една унила и уморена страна, все още белязана от неговия манталитет и от неговите ценности.

Коментарът е публикуван в Дойче веле.

Ключови думи

Коментари

Сега менгемето е в главата на Борисов!

...и прочетеното от "Винету"!

Дара

Преките аналогии водят до преки глупости! А иначе и за някои от Дойче веле теорията на Чезаре Ломброзо е повече от подходяща!

чмч

И мен ме е срам, че Андреев ми е сънародник, но кво да праиш, кирякстефчовци бол!

тука е така

Целия комунизъм насърчаваше мързеливите,важното беше да си близък на някой си или най-малкото член на партията да го ЕВА.Същата работа и днес с кметовете,ако си от ГЕРБ има пари ако ли не,мъката мъката до следващите избори и народа те маха защото няма как да направиш нещо дори и да искаш.!!!

Дълбоко се заблуждавате с това "мъката мъката до следващите избори". Нашия кмет го бяха накатали да им дава някакви безумни рушвети и го бяха заплашили с дъщеря му, човекът подаде оставка.

И мен

И мен ме беше срам от селяндура Живков, но пет пъти повече ме е срам от потомствената комуняга и селски галфон Бойко Методиев Борисов /бивша мутра, милиционер и бияч/

Лаборант Ваню

От дойчевелевците само префърцунени и безмислени глупости.

Млъкни,бе, прекалено си тъп!

Лаборант Хуйло

.....в камсамольская правда пише, че Хуйло е велик!!!

Onlooker

Не Ви познавам, но си направих труда да проледя публикуваните от Вас мнения в последните 40 - 50 поста (за един Девелопер, 2-ри курс ИТ - 5 мин код). И понеже съм професионално деформиран - 93% от тях не коментират темата или мението на автора а атакуват самия автор или медия с общи приказки. При това никакви аргументи, никакъва цел за търсене на дискусия на тази база, просто някакви твърдения от последна инстанция. Също като изказването на госта от ЦК(OK, РК) на комсомолско събрание, който трябва да свали политическата линия. Чудя се - давате ли си сметка, че това са все неща презентиращи едно време някъде от края на 19, началото на 20 век. Само за информация - -вече сме 21 век - информацията тече даже по водосточната тръба. Подобни опити за манипулация, като Вашия, могат да повлияят само на пределно неинформирани или предубедени читатели. Чудя се, какво всъщност търси човек като Вас в този форум - 99% негативни коментари. Ако не харесвате 99% от написаното защо въобще четете този сайт. Или не четете, просто само поствате коментари !?!

Новият

Извинете, това восъчните фигури ли са???

потърпевш

Много комунизъм в главите на българина,но съм сигурен,че само за полвин година да го върнат ще има революция и този път истинска.Духът е излязал от бутилката.

анонимен

Скритият педофил под чужда снимка пак се появи,Ха,Ха.

Иван

Факти, Живков продължава да е на власт вселил се в Бойко.

"Означава ли това, че Живков беше глупав човек? Не знам. ... Дали е бил прав? И това не знам." - Сашо, предай на Моника да не следва Тезисите на Първия - да събира пудели около себе си, щото те пуделите са си глуповати по дефолт. "Не знам" дали и за теб се отнася. :)

колега

Кажи какво знаеш,не какво незнаеш.

Дали пък интелектуалното Гестапо не си отива? Дали манталитета на Живков и ценностите му ни правят унила държава, а напълно забранени опити със живи хора, които левите и либералите си позволихте. Смятам за разумно, че стоите далече. Защото нахалството дразни! ******Александър Андреев е роден през 1956 година в София. Произхожда от лекарско семейство.[2] Завършва Немската гимназия и право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Между 1979 и 1991 година работи в БНР като репортер, редактор и водещ в програмите „Христо Ботев“ и „Хоризонт“. Между 1983 и 1986 г. е редактор и водещ на много нашумялото по това време предаване „Добър ден“ на програма „Христо Ботев“, а останалите шест до заминаването си в Германия е отговорен редактор в програмата.[2] Заедно с Иван Кулеков пишe сценариите на друго известно предаване, „Звезди посред бял ден“.[3]********Този е бил тормозем, ама тормозен...в БНР дето пиле не можеше да кацне, ако не е от люпилнята на ДС! И не е избягал в Германия, изпратен е!

прост та проста

твърди, че нямало значение кой и какъв е авторът /Ал.Андр./, а какво пише.Ама молЪ ви се, биографията му е първопричината, някой някъде го е пресякъл в соца и той се метаморфозирал в демократ.Смешник, портрет на падението.И не защото е "променил" на 180% възгледите си, най-облагодетелстваните първи и яко се изхрачиха.Понеже са свикнали да са "елит".Да беше първият, с мед да го намажеш

Ужас, като гледаш само какви са ни ръководили,....друго си е сега, Хуйло и Бочко......

Avatar

Друго щеше да е Пърдан с обратната захапка и увисналия, изтърбушен дирник...

Мао

Живков или някое друго чучело , няма никакво значение . Просто тогава Москва е решила че Живков ще е най послушен , и той действително е беше такъв - едно роболепно нищожество , нищо не е зависело от него , всичко се е решавало в Москва . Москва го слага на трона Москва го сваля , защо се забравя Луканов и Младенов - превратаджиите имат ОСЕМ срещи с руския посланик в деня на пленума на 10 ноември . Всичко се е дирижирало и дирижира от Москва за съжаление , целия гнусен модел на прехода е техен продукт , не го ли усъзнае това българина , нищо добро неми чака .

Ъхм

Борисов: Тодор Живков бе гарант за "доброто развитие на България"/Медиапул/. Борисов: Грея навсякъде, но не мога да стигна Живков"/Труд/Борисов: С Живков сме несъизмерими, една стотна да постигнем от построеното от него ще е успех" На въпроса кой е най-впечатляващият лидер в световната история, Борисов отговаря: "В съвременната история за мен номер едно, който ми е просто модел на подражание, е г-жа Ангела Меркел. От друга страна, Путин от една изостанала държава направи в момента сила, с която се съобразяват всички. Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин също са номер едно. Или Мао - за това да водиш една империя толкова време в такива ситуации, се изискват качества"Иван Славков: Бойко Борисов пазеше колите на СИК. Те даже не му разрешаваха да влезе в кръчмата.

31.05.2016 г., 22:42:00: "Александър Андреев ... И не е избягал в Германия, изпратен е!" - Сега се връща като пари от офшорка. :)

Пърдан и ДС ченгето Атанасов. Не знам само кой кой е на снимката...

Ужас, като гледаш само какви са ни ръководили,....друго си е сега, Хуйло и Бочко......

Фекал, не пишеш по темата. Страх те е нали подлога насрана.

копеле

Не съм аз,Аватар каза така да направя.

Авторе,

Това че ти си бил глупав и мързелив не означава че и другите са били такива.Можеш да бъдеш само една успешна подложка.

Теодора Димова

Андреев все още носи оковите на миналото в главата си. И изглежда ще ги носи до края на живота си

Достоен учител

"Но във всички случаи той насърчаваше глупостта наоколо си. Глупостта и мързела. " Ето Баце от кого се е учил...

SS

В момента ни управлява Бойко, няма разлика между него и Тодор Живков.Еднолично управление.

Харизан

Да твърдиш това означава, че си много заслепен комундел или че си абсолютен глупак!

gopeto

Много точно описание. Аз и досега не мога да обясня на майка ми, която ме заклева да не тегля кредити за каквото и да било, че техният "хубав живот" по времето на соца. се плаща сега от мен, от внуците и от правнуците и. А живота и е бил хубав, защото си е бил неин.

гопеТО

не плащате нищо, построеното от майките беше разпродадено и прибрано в избрани джобове и в чужди банки.10 млард ЛЕВА по онова време, обаче оборотни. Днешните с лихвите към 30 млард кой ще ги плаща:нема да е майките, а внуците им.Хай, радвай се

"А живота и е бил хубав, защото си е бил неин." - Тц, на Партията беше. Ако това и е харесвало...

"Означава ли това, че Живков беше глупав човек? Не знам. ... Дали е бил прав? И това не знам." - Знаещите: "Някои още си мислят, че с носталгията по Тодор Живков може да печелят избори “СЕЛЯНЧЕ, дошло от Правец” - това беше заглавието на едно захаросано писание за Тодор Живков, което излезе през 1981 година в тогавашния вестник “Кооперативно село”. Запомнила съм го, защото по нареждане “от горе” цялата държава трябваше “да празнува” 70-годишнината на Тодор Живков, когото в последните двайсетина години някои умилително наричат Тато. 80-те години бяха залезът на сиропените журналистически текстове за българските “борци за свобода” - разбирай партизани, ремсисти, герои на соцтруда... Впечатлена бях от заглавието, от факта, че някой в неистовия си опит да се хареса на партийното и държавно величие напомняше произхода му и го принизяваше до “народните маси”. После, разбира се, вестникът бързичко беше поприбран от сергиите, не знам какво е сполетяло редактора, който нескопосано се беше опитал да приближи началника на държавата до селската аудитория на вестника. Спомних си тази история заради букетите, които поднесоха новият лидер на БСП и част от парламентарната група на тази партия на паметника на Тодор Живков в родния му Правец. Първата ми реакция беше: излагат се. После се опитах да разчета какво точно искат да съобщят Корнелия Нинова и нейният екип на обществото. Че БСП е достоен наследник на достойната БКП, чийто несменяем началник беше Тодор Живков в продължение на почти 35 години? Че той, диктаторът, и БКП са направили единствено и само добрини за народа, та заслужава такава почит и уважение? Тук обикновено в аргументите се включва любимият пример на наследниците на Живков: той построил три Българии, пък ние за 25 години още не сме успели да ги разграбим. Наследниците и неговите фенове обаче пропускат съществения момент: не Тодор Живков е построил три Българии. Ако са били три, разбира се, построиха ги нашите родители и техните бащи и майки. Като работеха (включително безплатна ангария на държавата в бригадирски движения, без които нямаше завършване на университет), като вземаха нищожни заплати по 60-80-100 лева. А техните родители след години труд и отнети земи и имоти бяха пенсионирани с по 30-40 лева пенсии, които държават им “давала”, както гласеше партийният социалистически жаргон. Даваше им, колкото да не умрат от глад. Впрочем по въпроса за трите Българии след разрушителната Втора световна война всички нормални държави построиха не по една, а по три, четири и по пет нови на тяхно място. Та ако сравним какво повече от тях е постигнала България, ще видим, че пак ни пробутват евтина захаросана пропаганда. Същата тази пропаганда, която разчита на късата ни памет. Но в коя от тези три Българии през 80-те години живеехме в режим на тока 3 към 1, което означава, преведено за днешната млада публика, че имаше по 1 час ток, а по три нямаше? И това беше в София, да не говорим за другите населени места. Корнелия Нинова и депутати от БСП пред паметника на Тодор Живков в родния му дом в Правец. В коя от тези три Българии се чакаше с часове на опашки за елементарни продукти? В коя от тях процъфтяваха “връзките” ? В коя от тези три Българии имаше лагери за неудобните и различно мислещите като тези в Белене и Ловеч? В коя от тях нямаше свобода на словото, на мисълта, а хиляди доносници слухтяха за Държавна сигурност и всеки можеше да бъде натопен за всичко, стига режимът да го поиска. В коя от тях елитът на България (днес минават за аристократи - колко жалко) можеше да има всичко, без да се е трудил и един ден (примери с мамините синчета и дъщери на първите колкото искате), а останалите 8 милиона живееха в равноправна оскъдица, че и отгоре на всичкото задължително трябваше да размахват знаменца по 9 септември и 7 ноември “в прослава на любимата партия” и на нейните революции, които “спасявали човечеството от гнета на световния империализъм”? Коя от тези три Българии роди чудовището на възродителния процес, раздуха националистическа истерия и прогони само за едно лято 300 000 български турци в Турция, като ги остави без дом и като разнебити живота им до основи. Има, разбира се, и още куп въпроси по повод букетите за Тодор Живков. Като му поднасят днес цветя, ще го приемат ли посмъртно отново в БСП, след като с гръм и трясък беше изключен от БКП? Ще му дадат ли пак партийна книжка номер 1, както беше някога? Бил велик управленец, при когото сиренето било по три лева килото, а парното направо без пари - ей това упорито ни набиват някои хора в главите всеки божи ден след 1990 година. Реабилитация. Тотална, повсеместна и завинаги - вероятно това е повелята на по-първите наследници на онази партия. Населението да се къпе в носталгия по режима на диктатора Живков, за да гласува за левите днес... Това ли означават букетите пред паметника? Ясно е, че тези цветя не са заради възрастните хора, мнозина от които са наследени избиратели на БСП. Не! Големият проблем на БСП са младите. Те трябва от люлката да слушат колко хубаво било при социализма, а и, ако може, нищо да не научават в училище за това. “Цел №1 на БСП е да даде на младите ценности и истинска кауза”, каза само преди дни Корнелия Нинова. Какви ценности ще намерят младите в букетите за Тодор Живков и на коя кауза ще повярват? За реабилитация на комунизма, както го властваше диктаторът Живков, ли става дума, или за нещо по-дълбоко и стратегическо - днес реабилитация, утре оплетени в позакърпените мрежи на идеите, според които за всички ще има поравно - тоест по мизерно малко, а за една шепа отгоре - от всичко по много? Веднага ще тръгнат да ме опровергават с аргумента, че днес над една трета от българите живеят в мизерия. Да, така е. Но кой ограби българите през последните 25 години, кой срутваше банки през 1997 година като кибритени клечки, кой след 1990 година направи от бившите спортисти челен отряд на партията и на нейните новоизпечени капиталисти и ги превърна в мутрите на прехода? И кой изобщо написа сценария за прехода такъв, какъвто го живеем - не бяха ли същите онези “аристократи” от БКП, за които беше изначално важно една шепа от номенклатурата да овладее богатствата на страната, а демокрацията да се превърне в мръсна дума за всички останали редови граждани? За да ги хвърли отново в носталгичен режим по Тато - бащицата на нацията. И изобщо защо толкова бързо някои забравиха, че със закон от 2000 г. комунистическият режим в България е обявен за престъпен, та днес пред паметника на неговия лидер поставят цветя." /ГEНКА МАРКОВА, 24 часа/

лимпида

уви , всичко е вярно, но има една бомба със закъснител. Мнозина днес възрастни хора, след 50 год. които изпаднаха от социалната стълбица имат деца и внуци, едните неродени в 1989, други още деца тогава, та тези родители, баби и дядовци разказват на деца и внуци колко добре са си живели при комунизма и Живков и пълнят празните полета в главите им за онова време с неверни неща. После тези деца и внуци ще го предадат на своите и така един ден ще се окаже ТОВА КОЕТО БЕШЕ ВСЪЩНОСТ ще избледнее и ще остане нещо различно и една носталгия. Така става при един народ който няма усет за свобода и демокрация и би ги подминал заради овче житейско благополучие.

Тази сигурно е друга генка

не другарка от комунистицески младежки печат, снаха на активни, живУща в т.нар. дипломатически блок на пъпа на софия, а кои живееха в такива.Нещо ий е станало, понеже сигурно е за пенсия ама й се иска да остане, та е клекнала, да не кажа нещо по-грозно.Ако не си бил на бригада, не можело да учиш, това е най-голямата й смешка, интересно нейната рожба къде е.Повръща ми се от откртия"

лимпида

"Сигурно го е правел неволно, от инстинкт за самосъхранение или пък поради „демократичната” си интуиция, която му е говорела, че повечето хора са глупави и мързеливи, тъй че най-добре да залага на тях. Дали е бил прав? И това не знам." ПРАВ Е БИЛ. Днешният ден го доказва.

Николов

Една великолепна алегория. Браво на автора. И най-непринуденият читател още като прочете първите абзаци, разбира тънкия замисъл на автора-да описва един, а читателите да се сещат за друг. Явно добре е усвоил пародийния изказ,щом зад образа на Живков веднага наднича хитрата, лицемерна усмивка на другия. Поздравления за автора и за неговия алегоричен стил.

Ужас, като гледаш само какви са ни ръководили,....друго си е сега, Хуйло и Бочко......

"И не защото „при Тошо всичко беше лошо” - това обобщение е неточно." - Очаквах развитие по темата и някакви аргументи. Не. Остава като бърза картина, вградена в любимия ви филм. И след това се чудите от къде ви е познато. Този прийом в киното отдавна е забранен. Ама се пробва Моника веле, може пък да мине. Тц.

На снимката арат и неговия по-малък брат.

Дара

За каквото и да пишат от Дойче веле, става дума за Борисов!

Новият

Разказвали са ми, че в периода на късния социализъм, някъде края на 80-те години, с цел да има за износ за омразните долари и марки, на хората от селата е било забранено да колят добитъка си и за абитуриентски и войнишки изпращания селяните са чупели с брадви краката на добитъка (уж се самоконтузили) и чак тогава кметът е давал разрешение хайванчето да бъде заклано! Срам!

Това твърдение е пълна глупост! Изобщо не е имало такива неща

Фатмак

В статията некакви банални умозаключения без връзка с реалността, в коментарите почти само глупости от глупендъри, очевидно раждани след 1990-та, иначе казано български цирк.

Фибата

Ако на коментатори и анализитари им плащаха само за сполучливи алегории, запомнящи се метафори, пивки сревнения или удачни хиперболи, много от тях щяха да я карат с един сандвич на ден! А журналистите - с половин!

Николов

Абе,Новия-ти откога четеш среновековни хроники, или тези ,които са ти разказвали тези смехории, са твоите пр-пр-пр..... деди от бронзовата епоха. Я се стегни и измисли нещо по сносно, барем Бончо циганинът ти повярва.

Развеселен

силен материал

Николов, вместо да хокаш младото, разкажи за жителството и лихвоточките. :)

Лакомия Гладна

За менгеме в главата на Живков може да говори българин, който БКП го е галила с перце по времето на режима. Менгемето беше за нас, обикновените хора. Явно се върви към внушение, че дори Живков е по-добър от Борисов, защото сега сме в ЕС, а на ЕС се гледаше като на еврохранилка за каймака - закъсали съсуденти, съученици и приятели от махалата около Докторски паметник, в краен случай от Лозенец!

Дара

Андреев, менгемето в главата си го носим всички и в Бон, и на Бонсови поляни! Нямам представа защо в Дойче веле приемате всичко толкова лично. Би било добре, ако е поради намалено финансирене или защото на запазените ви места на първи ред на балкона, се е намъкнал някой непознат. Дано са и двете!

Дара

Който закусва и пише, му се получава финанСИРЕНЕ. Кого ли лъжем!

Ето част от...

...творческата биография на един от насърчаваните по времето на Живков. Героят на нашата биографична справка се издига до Водещ, Редактор и Отговорен редактор в БНР разбира се по времето на Живков, когато "Живков насърчаваше и глупостта, и мързела. Но във всички случаи той насърчаваше глупостта наоколо си. Глупостта и мързела. Сигурно го е правел неволно, от инстинкт за самосъхранение или пък поради „демократичната” си интуиция, която му е говорела, че повечето хора са глупави и мързеливи, тъй че най-добре да залага на тях. Дали е бил прав?" Та ето и самата справка за героя на нашето време: "Между 1979 и 1991 година работи в БНР като репортер, редактор и водещ в програмите „Христо Ботев“ и „Хоризонт“. Между 1983 и 1986 г. е редактор и водещ на много нашумялото по това време предаване „Добър ден“ на програма „Христо Ботев“, а останалите шест до заминаването си в Германия е отговорен редактор в програмата.[2]"

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.