Европейската комисия съобщи днес, че ще поиска държавите-членки да препотвърдят по-късно този месец мандата ѝ да преговаря със САЩ за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство със САЩ.

"Председателят Юнкер смята, че е дошло времето да поиска държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз да проведат нова дискусия къде сме и къде искаме да стигнем с тези преговори", каза Даниел Росарио, говорител по въпросите на търговията в Комисията. "На идващия Европейски съвет през юни председателят Юнкер ще помоли лидерите на ЕС да препотвърдят мандата на Комисията да води тези преговори". 

"Това не е първият път, когато председателят Юнкер се опитва да провери дали още има политическа подкрепа от държавните и правителствените ръководители", каза говорителят му Маргаритис Схинас. "Сега навлизаме в наистина решителна фаза на ТТИП и председателят би желал да повтори упражнението с държавните и правителствените ръководители, срещащи се в Еврорпейския съвет, за да позволи на преговарящите да достигнат до тази решаваща, последна фаза със знанието, че те имат политическата подкрепа на техните лидери... Имаме нужда да получим силен политически сигнал от най-високо равнище".

По-рано този месец френският президент-социалист Франсоа Оланд заяви, че няма да приеме договора за ТТИП на този етап. Позицията му отразяваше широка съпротива в страната му, която по принцип е хладна към свободната търговия и се готви за президентски избори догодина. Ако бъде договорено докрай и сключено, ТТИП ще трябва да бъде ратифицирано от законодателните институции на ЕС, вероятно и от държавите-членки и от Конгреса на САЩ.

ЕС и САЩ преговарят за ТТИП от 2013 година и имаха амбицията да завършат преговорите през 2014 година, когато Комисията на Юнкер започна мандата си. Сега не е ясно кога те ще могат да приключат поради бавния напредък в икономически и политически чувствителни сфери като земеделието, генномодифицираните организми, интелектуалната собственост, сътрудничеството между регулаторите, обществените поръчки, защитата на инвестициите и решаването на споровете инвеститор-държава. 

Изтекла до "Политико" електронна кореспонденция между американския посланик в ЕС Антъни Гарднър, еврокомисаря по земеделието Фил Хоган и 28-те постоянни представители на държавите-членки в Брюксел показа остри противоречия между преговарящите страни в областта на селското стопанство. Комисията предупреди постоянните представители, че може да не успее да завърши преговорите до началото на следващата година, когато администрацията във Вашингтон ще се смени след президентските избори.

Докато САЩ обвиняват Европа в твърде високи мита и нетарифни бариери пред американския селскостопански внос, ЕС посочва неотстъпчивостта на САЩ по въпроси като защитените географски наименования, които не биха позволили на американски производители да употребяват за своите продукти имена като "шампанско" или "пармезан".

ТТИП е между десетте приоритета, които Юнкер обяви в началото на мандата си. Ако бъде сключено, това ще е най-голямото споразумение за свободна търговия в световната история досега. Комисията очаква то да добави 120 милиарда евро годишно към БВП на ЕС и 90 милиарда евро към БВП на САЩ и да обхване една трета от световната търговия.

ЕС има нужда от тласъка, който то би дало на икономическото възстановяване след вече седемгодишната икономическа криза. Проектоспоразумението обаче среща яростна съпротива в левия политически спектър в цяла Европа. Противниците му твърдят, че то ще изложи европейските икономики на непосилна американска конкуренция, ще снижи сегашните нива на социална и екологична защита, ще разводни строгата европейска регулация в полза на транснационалните компании и ще им позволи да налагат интересите си на държавите в ЕС.

Тези масови страхове могат да направят ТТИП политически неприемливо за редица европейски правителства и да не позволят сключването му в рамките на мандата на сегашния американски президент Барак Обама. Президентските избори в САЩ са през ноември, а вторият и последен мандат на Обама свършва през януари. В средата на идната година предстоят президентските избори във Франция, а парламентарните в Германия са през есента. Според някои икономисти преговорите за ТТИП могат да продължат и след края на мандата на сегашната Комисия през 2019 година.