НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

 

ТАМПА, ФЛОРИДА – НАСА е едновременно озадачена и разтревожена от факта, че неизвестен обект е профучал преди дни край Международната орбитална станция, съобщи изданието „Милитари еърспейс“. Експерти си блъскат главите да установят какво точно е уловено на снимките, получени от Космоса. Заради високата скорост на обекта изображението е много размазано, но ясно се вижда, че продълговато тяло е прелетяло опасно близо до орбиталната станция, която обикаля около Земята със скорост 27 724 км в час с апогей на орбитата от 410 км и перигей – 330 км.

Екипажът на космическия дом и преди е имал премеждия от този род, когато парче от разпаднал се сателит се блъсна в станцията, а после микрометеорит се удари в един от илюминаторите. За първи път обаче нещо толкова голямо и бързо е уловено от камерите, инсталирани на външната страна на международната орбитална станция. Любителите на НЛО веднага наводниха социалните мрежи с твърдения, че става въпрос за летяща чиния.

Воените експерти са по-прозаично настроени и твърдят, че това е руска ракета, предназначена да разрушава противникови спътници в Космоса. Възможно било оръжието да е кинетично, а не взривно, което означава, че поразяващата му сила е в инерционния сблъсък с целта.

Подозрението бе засилено още повече от информация на Ройтерс, че Русия е изпробвала антисателитно оръжие. Ракетата, която е наречена „Нудол“ била пусната от космодрума Плесецк, който се намира на около 800 км от Москва. Опитът е бил проследен от шпионски спътници на САЩ и изглежда е бил успешен.Не е известно дали "убиецът" на сателити е бил прицелен в стар руски апарат в орбита или просто е бил изстрелян в празното пространство.

Изпитанието е определено от военни наблюдатели като стратегичеки напредък в опитите на Москва да създаде космичеки оръжия, които са в състяние да лишат САЩ от техните навигационни, комуникационни и разузнавателни спътници. Вероятно това е второто успешно изстрелване на „Нудол“, след като на 18 ноември 2015 г. бе направен друг опит, който цели да покаже, че Русия напредва в сателитната си техника. Според военният блог „Планет4589“ предишните три теста с „Нудол“ през април м.г са били неуспешни.

Възниква въпросът, дали руските военни не са сгафили, след като сателитният "убиец" е минал опасно близо до станцията, в която има и руски космонавти?

Говорителката на Пентагона подполковник Мишел Балданза е отказала коментар на репортери от Ройтерс, които и позвънили по телефона.

„Русия вижда заисимостта на САЩ от Космоса като удобна възможност, която е взета на прицел и предприема действия за засилване на контрамерките“, заяви генерал-лейтаннт Дейвид Бък, шеф на звено от Космическото комндаване на САЩ.

Според генерал Джон Хайтън, който стои начело на космическото командване към ВВС на САЩ, Русия и Китай усилено работят по създаване на оръжия, предназначени за водене на война в околоземна орбита.

Поредният опит с „Нудол“ съвсем не случайно съвпада с ученията, провеждани от космическото кoмaндване на ВВС на САЩ. На тях били разработени контрамерки срещу предполагаем руски противник, въоръжен със антисателитни ситеми и космичеки роботи, предназначени да изваждат от строя вражеските апарати в орбита.

Маневрите под кодовото име „Шрайвър уоргейм 2016“ се провели на военното летще „Максуел“ в Монтгомъри, Алабама. По време на тях били отработени ракетни и кибернетични атаки, а така също отбрана срещу роботизирани орбитални убийци. Компютърното нападение целяло да бъдат подадени фалшиви данни на Джи Пи Ес сателити, които влизат в системата за насочване на насочвани от космоса „умни“ бомби и ракетиизползвани от бойните самолети на САЩ. Според командващия маневрите ген. Джейсън Алтчек, отработваните действия не били конкретно насочени срещу руски противник, но техният фокус бил разработване на контрамерки, които да бъдат използвани от европейското командване на НАТО.

Експерти от „Милитари еърспейс“ заявяват, че коментарите за някаква загриженост в САЩ от руските опити със сателитни оръжия верятно са отправени повече към законодателите във Вашингтон, които искат да съкратят бюджета на Пентагона за специалните програми.

               Секретната военна совалка на Пентагона.

Съеднинентие щати от дълго време разработват съвършени военни апарати за използване в Космоса. Най-голям интерес предизвиква проектът X-37B, който представлява малка безпилотна совалка. Поредната мисия на орбиталния апарат стартира през май 2015-а. Совалката, е дълга 8,8 м, висока е 2,9 м и има разпереност на крилете от 4,6 метра. Тя може да побира товари, които биха с вместили в обикновен пикап. Мисиите и са дълбоко засекретени и по-рано дори не се съобщаваше предварително, кога ще е следващият пуск. X-37B прекарва на орбита повече от година и астрономи любители се надпреварват да следят треакторията й.

Въпреки дълбоката тайна, преди старта през май 2015 г. за първи път бе обявно, че совалката ще извърши експерименти с нови материали на НАСА, а така също ще изпробва съвършено нов тип ракетни мотори „Хал“, създадени от компанията „Еърджет рокетдайн“ , намираща се в Калифорния.

Двигателят създава реактивна сила като изхвърля през соплото си йонизиран благороден газ, в случая ксенон. Той е изклчително ефикасен, тъй като използва много малко гориво. Предишният полет на апарата продължи повече от година. Това е третата мисия на орбиталния самолет, както специалистите наричат безпилотния апарат. Совалката излита от базата на ВВС във Ванденбърг, Калифорния, а каца на писта в космическия център „Кенеди“ на Кейп Канаверъл, Флорида. Според непотвърдени данни орбиталният самолет извършва също изпитания на нови микровълнови и лъчеви оръжия, но представителите на Пентагона отказват коментари по въпроса.

Във военната надпревара в Космоса активно участва и Китай. През 2007 г. Пекин предизвика международни крититики, след като изпробва антисателитно оръжие, разрушавайки свой спътник, отдавна излязъл от строя. Тратата степен на ракетата, пусната от китайските военни, успя да развие свръхзвукова скорост и уцели мишената си в орбита, разбивайки я на над 3 хиляди парчета. Досега армията на Пекин е извършила най-малко шест опита с новото оръжие. Според амирал Сесил Хейни, шеф на Стратегическото командване на САЩ, останките на китайския сателит са се пръснали в района на околоземното пространство, в който обикалят много други апарати, които са заплашени да се сблъскат с тях.

Активната военна дейност на трите главни космически държави – САЩ, Русия и Китай тихомълком превърна Космоса в арена на военни действия. Тяхна мишена са над 1600 сателита, много от които имат напълно комерисални мисии – Джи Пи Ес навигация, транслиране на телевизионни, радиопрограми и интернет, прехвърляне на информация между световните борси и дори телемедицина – извършване на операции, с участието на консултанти, които следят действията на колегите си хирурзи от хиляди километри. Без много шум военните действия в Космоса обаче погребват международната конвенция на ООН за предотвратяване на военните действия в околоземното пространство, която бе подписана преди повече от 49 години.