Достена Ангелова-Лаверн, която е на избираемо място в листата на БСП за евроизборите е получила наказателна присъда в Страсбург в края на миналата седмица.

Това написа сайтът "Биволъ", позовавайки се на информация от свой източник, която била потвърдена и от секретариата на съответния съд. Става въпрос заTribunal de grande instance de Strasbourg - специализиран съд, който се занимава със семейно, фирмено, авторско, търговско право и налага само имуществени наказания.

Присъдата е за укриване (непредставяне в срок) на дете по член 227 от френския Наказателен кодекс. Той квалифицира това деяние като леко престъпление (не става дума за административна мярка). Наказанието е до една година затвор и до 15 000 евро глоба, но съдът е постановил за Лаверн 1000 евро глоба и 1500 евро компенсации, пише "Боволъ".

Сайтът цитира и френския наказателен кодекс, според който присъдата по този член се вписва в съдебното досие за срок от 10 години, освен ако съдът не постанови друго и поставя под въпрос правото на Лаверн да се кандидатира за евродепутат. Тя е поставена на избираемото четвърто място.

"Биволъ" посочва още, че "държавните служители във Франция трябва да имат чисто съдебно минало, а такова изискване по френския закон има и за евродепутатите от тази страна".

Клуб Z потърси госпожа Лаверн за коментар, но телефонът й бе изключен. Цитирана е от сайта "Офнюз" като пред него е казала, че ще съди "Биволъ". От пресцентъра на БСП отказаха да коментират личния живот на кандидата си за евродепутат и призоваха всички, които се занимават със случая да сторят същото.

Посочиха още, че не знаят има или няма такава присъда. И се позоваха на текстовете от българското законодателство, според които дори и Лаверн да е получила въпросното наказание от магистратите в Страсбург, то няма отношение към евровота у нас. 

В действителност сред изискванията за избор на членове на Европейския парламент от България са записани: кандидатът да не е поставен под запрещение, да не изтърпява наказание лишаване от свобода и да не е лишен от правото да бъде избиран в държавата членка, на която е гражданин. Лаверн не попада в нито една от тези "категории".

Пред Клуб Z Атанас Чобанов, собственик на "Биволъ" и водач на евродепутатската листа на "Зелените" коментира, че не се притеснява от евентуален съдебен иск от Достена Лаверн. Сайтът е изпратил официално запитване до съда за получаване на копие от решението и щял да го предостави, ако се стигне до дело.

Чобанов разказа и как се е стигнало до написването на статията. "Биволъ" получил сигнал от свой читател, след което журналистите се обадили по телефона в съда в Страсбург. Оттам потвърдили, че Достена Ангелова-Лаверн имала съответната присъда.

"Въпросът е тя може ли да представи чисто съдебно минало. Въпреки че в нашето законодателство в действителност има пропуск в това отношение", заключи Чобанов.