Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Чат-програмата Viber, която смело конкурира Skype и Whatsapp, се сдоби с ново ниво на сигурност в последната си версия 6.0 - пълно криптира end-to-end (от край до край), без посредник.

Това означава, че каквито и данни да минават през програмата - а през нея може да се пише, да се говори, да се водят видеоразговори, и да се пращат снимки и други файлове - тя се криптира от вашето устройство и декриптира от устройството на получателя. Няма посредник - дори хората на компанията нямат достъп. 

Същевременно, от Viber имат и стандартното си потвърждаване на акаунта, която добавя допълнителен слой защита.

Колкото от тези защити са включени и действащи ще можете да видите винаги със специална иконка. Ако я няма, получателят не си е инсталирал новата версия и криптиране от край до край не може да има. Ако иконката е сива, информацията е криптирана. Ако е зелена, значи вие и вашият събеседник сте потвърдили самоличността си с СМС. Ако е червена, разговорът все още е криптиран, но има проблем с потвърждението.

Освен това, вече ще можете да хвърляте файлове директно в програмата. Малката добавка липсваше в предишните версии на чат-програмата, макар конкурентите от Скайп да я имат от години. На същия принцип можете да споделяте и контакти с приятелите си.

С този ъпгрейд Вайбър се доближава до специализираните за тайни разговори чат-програми и прави стъпка напред пред конкуренцията. Разбира се, ако искате желязна сигурност, по-добре да си свалите ChatSecure, CryptoCat, Signal или RedPhone. Тогава обаче трябва да убедите и приятелите си да ги ползват, а тези програми имат малко от екстрите на по-популярните решения.

Ключови думи

Коментари

Верваме.

Съдийски кеф.

И да ни следят са приятелите, не руснаците.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.