Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Унищожаването на раковите клетки, без да се засягат здравите, е сериозно предизвикателство за медицинската онкология, с което все повече учени успяват да се справят. 

Екип изследователи от Университета в Маями е разработил революционен метод за борба с туморите, който ги докарва до пълно изтощение и в крайна сметка ги убива, съобщи Science Daily.

Терапията успява да ограничи притока на енергия за раковите клетки чрез забавяне на процесите на гликолиза (разграждане на глюкозата и захарите за осигуряване на енергия). Поради твърде ниските нива на кислород, раковите клетки разчитат именно на този процес, за да оцелеят, и без него на практика са обречени на смърт, обяснява един от водещите изследователи Теодор Лампидис. 

"Тези клетки, по природа бавно нарастващи, е установено, че са най-устойчиви на конвенционалните лечения на рак, като например лъчева и химиотерапия. В това проучване ние показахме, че фалшива захар като 2-DG, която блокира гликолизата, кара селективно да гладуват тези бавнорастящи ракови клетки, а не засяга нормалните клетки, които могат да използват други източници на енергия, като например мазнини и протеини, наситени с кислород", обясняват авторите на проучването.

Учените са открили, че уникалната комбинация от фалшивата захар 2-DG (2-дезокси-D-глюкоза) и веществото фенофибрат провокира едновременно два вида стрес - енергиен и ER-стрес, които повечето видове рак не могат да преодолеят. Този механизъм възпрепятства нагъването и свиването на протеините, тоест пречи на съзряването им и в крайна сметка предизвиква апоптоза - програмируема клетъчна смърт.

"Ние смятаме, че нашите открития ефективно проправят пътя за използване на тази комбинация, за да се осигури нетоксична терапия за широк спектър от ракови заболявания", заключава Лампирис.

Цялото проучване с всички постигнати резултати е публикувано в специализираното медицинско издание Oncotarget.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.