Конституционният съд на Македония отмени предвидените за 5 юни предсрочни парламентарни избори, предаде БГНЕС.

Решението бе прието единодушно. Ще бъдат прекратени всички изборни дейности.

Конституционният съд се събра, след като миналата седмица Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) поиска мнението на магистратите относно законността на вота.

„Поздравявам Конституционния съд за днешното решение, с което става възможно за възстановяване на работата на Събранието като първа мярка, необходима за разрешаването на сериозната политическа криза в страната”, написа във фейсбук лидерът на ДСИ Али Ахмети.

Той призова всички лидери, медии и гражданското общество да действат отговорно за връщане на сигурността, стабилността и реформаторската програма.

ЕВРОКОМИСИЯТА: МАКЕДОНИЯ НЕ Е ГОТОВА ЗА ИЗБОРИ

Парламентът в Скопие бе разпуснат през април от председателя му Трайко Веляновски заради насрочените за 5 юни избори. Миналата седмица изтече срокът за подаване на документи за участие в тях. Кандидатите си официално обаче представи единствено ВМРО-ДПМНЕ.

Четирите основни политически сили - ВМРО-ДПМНЕ, социалдемократите (СДСМ), ДСИ и Демократичната партия на албанците (ДПА) - се споразумяха през лятото на 2015 г. за провеждането на предсрочни избори. СДСМ отказва да участва в тях.

Вчера Еврокомисията предупреди властите в Македония, че ако направят предсрочни избори сега, те едва ли ще бъдат международно признати. Бръксел очаква президентът Георге Иванов да отмени амнистията, която на 12 април даде на 50 разследвани в скандал за незаконни подслушвания и корупция.