"След скорошните събития, свързани с терористични действия, ние няма да приемем бежанци, защото няма механизъм, който да осигури сигурност."

Това заяви лидерът на полската управляваща партия "Право и Справедливост" (ПиС) Ярослав Качински, отговаряйки на въпроси на интернет потребители в YouTube. Видеото е кръстено "Силна Полша в Европа"

"Това е позицията на премиера и цялата ПиС", добави Качински.

Според него опозиционните протести във Варшава са опит да се направи принудително приемането на бежанци, а политиците от опозицията пък доскоро твърдели, че страната може да приеме всякаква бройка.

Полша ще е и против предложението на Европейската комисия всяка страна членка на ЕС, която не приеме квотата си от мигранти, да плаща по 250 000 евро глоба на бежанец, отбеляза Качински.

"Подобно решение ще премахне суверенитета на страните членки на ЕС - и разбира се, този на по-слабите. Ние не сме съгласни с това, ние трябва да се борим срещо това, защото ние управляваме и ще управляваме нашата собствена държава", каза още той.

Подобна позиция заяви и премиерката Беата Шидло след атентатите в Брюксел. Полша праща смесени съобщения по отношение на това дали ще приема мигранти в последните месеци. В един момент бе заявено, че границите се затварят, после пък се отвориха наново.