Руският диригент Валери Гергиев, директор на Марийнския оркестър в Санкт Петербург, ще проведе концерт в древния театър на разрушения от "Даеш" античен град Палмира, седмици след като руските войски в региона го отнеха от ислямистите.

"Молим се за Палмира. Музиката съживява древните стени" е мотото на концерта, а в сайта се обявява, че ще е в "световно известния амфитеатър".

ВСЕМОГЪЩИЯТ ЛЪВ, УНИЩОЖЕН ОТ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА

Древният град е част от световното и културно наследство според ЮНЕСКО. Бойците на "Ислямска държава" обаче унищожиха и ограбиха безценни части от него. Отне седмици на руските военни да премахнат мините от "Перлата на пустинята", както е известен още градът. 

Амфитеатърът в Палмира.

Гергиев не е случаен диригент - той е един от най-известните в света, но е критикуван от Запада заради силните си симпатии към Кремъл и стопанина му Путин. Някои от турнетата му са прекъсвани от протестиращи.

Той е известен и с други подобни концерти - през 2004 г. свири за събиране на пари за жертвите от училището в Беслан, през 2008 г. пък организира концерт в Цхинвали, столицата на Южна Осетия, сепаратисткия грузински регион, който беше частично разрушен от Руско-грузинската война същата година. През 2012 г. пък бе в Токио на концерт в памет на жертвите от Фукушима.

Наскоро Гергиев бе гост в държавната руска телевизия, за да защити Сергей Ролдугин, приятелят на Путин, който се появи в Досиетата "Панама" с 2 млрд. долара в офшорки. Ролдугин работи в същия оркестър, но не се съобщава дали ще свири в Сирия.