Дебатите по въпроса дали Великобритания трябва да остане или да напусне ЕС придобиха нов, религиозен тон, след като Англиканската църква реши да публикува молитва, посветена на референдума.

Гласоподавателите в кралството ще вземат решението си по проблема на 23 юни и църквата на Англия вече призовава към честност, откритост и проницателност преди допитването. Това се казва в молитва, която може да бъде открита на официалния сайт на религиозната институцията от вторник, съобщава "Нюзуик".

Архиепоскопът на Кентърбъри Джъстин Уелби - който е начело на Църквата, чийто върховен глава се води кралица Елизабет Втора, каза през март, че не съществува "правилна християнска гледна точка" за вота, но че се надява, че преди референдума ще се проведат "визионерски дебати". Уелби освен това добави, че избирателите, които имат притеснения за имиграцията в ЕС не трябва да бъдат демонизирани като расисти.

Самата молитва се опитва да звучи неутрално. Въпреки това тя раздразни привържениците на напускането на съюза като даже един от водачите на кампанията за излизане от ЕС депутатът от Консервативната партия Питър Боун каза, че намесата е "възмутителна" и добави: "Мислех, че Господ е неутрален по този въпрос". 

Официално никоя от основните религиозни групи във Великобритания не е излязла с позиция по вота, но от Ватикана дадоха да се разбере, че искат страната да остане част от ЕС. Секретарят по външните работи на Светия престол архиепископ Пол Галахър, който е англичанин, през януари обяви, че Римокатолическата църква уважава крайното решение на британския народ, но "разглежда Brexit като нещо, което няма да направи Европа по-силна".

Ето и как звучи молитвата на Англиканската църква:

Господи на истината,

дай ни милост да дебатираме по въпросите на референдума

с честност и откритост.

Дай великодушие на тези, които искат да си създадат мнение

и проницателност на онези, които гласуват,

така че нашата нация да процъфтява

и да работим с другите народи в Европа

за мира и общото благо

в името на Исус Христос, нашия Господ

Амин.