Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бойко Борисов е прав да свързва опитите за дестабилизация с началото на сондажните работи в блока "Хан Аспарух". Прав е за общия контекст, не толкова в детайлите.

Казват, че възприятията са по-важни от действителността. Премиерът лансира версията, че всеки път, когато правителството подкрепи проучванията и евентуалния добив на нефт и газ, Русия се размърдва и включва дестабилизационния си ресурс. Така бе и с проучванията за шистов газ - тогава той прецени, че битката не си струва и заряза "Шеврон" в началото. Опита се да си купи благоволението на Кремъл срещу спиране на работата на "Шеврон".

Излъгаха го, дано е научил уроците.

Да погледнем основанията и да отделим пиар елементите, защото Борисов е толкова навътре в медийно говорене, че дори очевидно верни заключения се губят в облак от политически суеверия и щампи.

Той има право да подозира петата колона на Русия в мобилизация по темата "Хан Аспарух" и в по-общ план по темата енергийна независимост и диверсификация. Не за друго, а защото е заложен същностен, видим и значим интерес на руската страна - като си гарантира пазара за енергосуровини, да си обезпечи и постъпленията от тях. Каквото и да мислите за управлението на президента Путин, Корпорация Кремъл няма друг по-висш интерес от получаването на своите енергомилиарди от България всяка година.

Когато цените на суровия нефт бяха над 100 долара за барел, а на природния газ - над 500 долара за хиляда кубически метра, плащахме близо 7 милиарда долара за внос на Русия. Днес сумата е значително по-малко - общо за нефт и газ сметката за 2016 година ще бъде под 3 милиарда долара. Заедно с намаляването на общата сума от продажбите на руските енергосуровини, намаляват и сумите, които се отклоняват към лични и корпоративни сметки, както и финансирането на политически проекти у нас. 

Именно защото изпитва трудности да пласира дори скромна емисия от суверенни дългови облигации от 3 милиарда евро, руското правителство наложи драконовски мерки за контрол върху паричните потоци от износа на енергосуровини. 

Гарантирането на тези средства и пазари е свръхзадача на руската външна политика не само спрямо България, а и изобщо в Европа и в света. Затова водещият по темата България-Русия и даващият оценки за дейността на премиера ни е не е друг, а външният министър Сергей Лавров. Прилага се целият арсенал от открити и хибридни средства за въздействие - от "моркова" до "тоягата", от корупцията и атрактивните оферти към топ политически брокери, до открити руски политически инвестиции в български медии, противопоставяне на едни българи на други.

Премиерът Борисов действително има право да бъде внимателен, но истинският въпрос е защо не се профилактират тези рискови групи навреме?

Защо българската държава и нейните защитни институции стоят пасивни? 

Руската енергийна дипломация разгърна тотална офанзива, за да блокира не толкова проучванията и добива от конкуренти от Централна и Източна Европа - това е въпрос, отдалечен в бъдещето, без особено влияние върху текущите газови баланси на страните от Югоизточна Европа. 

За нас е много по-важно да се решат въпросите на хармонизиране на тарифите и свързаността на газопреносните системи. Колкото по-дълго България и другите страни от региона нямат функционална свързаност, толкова по-лесно ще бъде на "Газпром" да продължи да продава по-скъпо природния си газ без конкуренция. Доставките на американски втечнен шистов газ за Европа започват от месец май от два милиарда кубически метра на месец, с идея да се достигне до 5 милиарда кубически метра към 2020 година. Сравними количества втечнен газ се очакват от Катар и Средиземноморието.

Още по-важно за Русия е да блокира, препятства или забави проектите за наземен пренос през Турция на газ от Каспийския регион, от Близкия изток и Източното Средиземноморие.

Това е базисната причина за авантюрата в Сирия, а не толкова битката с ИДИЛ. 

Чак тогава в списъка с приоритети на МИД (Министерство иностранных дел) идва противодействие срещу проучвателни работи в акваторията на Черно море и в офшорните зони на страните от Югоизточна Европа. До този момент чрез дъщерните компании на руски компании Кремъл успяваше да задържи развитието на местния добив и проучвания на нефт и газ. Веднъж чрез фиктивни участия в конкурси, след това чрез оспорване и съдебни битки и накрая с любимия трик – спечелен конкурс и нищоправене през петте години на лиценза.

"Газпром" съхрани гарантиран пазар срещу смешна "санкция" за неизпълнение на лиценза. Компанията все още има привилегията да се позовава на междуправителствени договори за доставка и транзит, въз основа на които са сключени търговските договори между енергийните дружества. Нито една друга западна компания не може да разчита на подобна правна рамка „свише“. 

До ден днешен българската газопреносна система е на практика затворена за алтернативен внос и транзит.

Няма как да не отговорим на натиска на ЕК да изпълним европейските директиви като либерализираме газовия си пазар и се отворим към нови вносители и играчи. Не само защото това е в интерес на българските потребители, но и защото от това зависят доставките на тръбопроводен и втечнен природен газ за Централна и Източна Европа и никой няма да ни позволи да не забелязваме, че с тази политика сме риск за европейската енергийна сигурност.

"Булгаргаз" прави виртуални преценки за конкурентна способност на алтернативни предложения, отправени от различни компании - без да е обявил търг, без ясни правила и прозрачни процедури. Напоследък си прокарва път тенденцията да се оценяват оферти на базата на „Сокарската“ формула - цена "Газпром" минус 10 процента, но без формално да се обявява реперната цена на руския монопол, която е "търговска тайна". Това е твърде спорен и като минимум антипазарен метод - защото на европейския пазар цените се определят ясно и открито - по нефтоиндексирани формули или към публикуваните спот маркери на търговските площадки на природен газ, но никога спрямо цената на който и да е конкурент, защото това го поставя в положение на изключителност.

Вечно отсъствуващата Комисия за защита на конкуренцията трябва да бъде така добра да отговори защо не е реагирала досега на явния монопол на газовия пазар и на достъпа до инфраструктурата само на една компания?

Повече нищо не налага да се съобразяваме с един доставчик и един маршрут.

При нефта ползите от евентуален добив са по-ясни. "Лукойл" отдавна вкарва и преработва неруски нефт в бургаската рафинерия. В този смисъл за "Нефтохим" внос от сондажи на двеста километра може да бъде изгодно, особено при добро качество и нормална цена при по-ниски транспортни разходи. Не може да се изключат рецидиви на събитията от миналия септември, когато руското правителство задължи руските компании, включително работещите в чужбина, да работят само с руски нефт, което наложи да вкарваме в Бургас по-некачествен руски нефт от сорта Уралс. Но този път е обречен: разполагаме с достатъчно мерки и способи за контрол върху качеството и цената на суровия петрол, който се внася в рафинерията. 

Българският газов пазар се оценява на приблизително 600 милиона долара при днешните цени.

Това е размерът на залога за руската външна политика и евентуалният й мотив да се намесва в проучването на блока "Хан Аспарух". 

Но е заблуда да се мисли, че още днес може да предполагаме по какви ценови формули и при какви условия ще се предлага още "неродения" газ от блок "Хан Аспарух". Спекула е да се твърди, че той ще бъде с 30% по-евтин, защото той ще си има борсова цена. Големите ползи от проекта справедливо отиват в компаниите и техните акционери, които са рискували своите пари, без да имат сигурност, че ще открият каквото и да е било. Истинският въпрос тук е защо българското правителство не реши БЕХ или "Булгаргаз" да съучастват като акционер в проекти за проучване и добив или в рамките на споразумение за подялба на продукцията?

Това е истинският въпрос, който обаче премиерът не задава. Ще получава сигурни и сериозни концесионни възнаграждения.

Проучванията в блока "Хан Аспарух", както и тези в блок "Силистар", както и във всеки друг блок на суша или в морето са инвестиция в бъдещето. Днес голямата битка е за отваряне на българския газов пазар и допускането на конкуренция на "Газпром", включително от добиващите газ в акваторията на Черно море. Дори в добрия сценарий, който далеч не е единствен, ще получим първите количества природен газ от "Хан Аспарух" след 2023 година - т.е. когато изтича срокът на договора с руския газов монопол. 

Именно тук виждам опасния втори план на интерпретиране на темата с блока "Хан Аспарух" - медийното противопоставяне на бъдещите вероятни и възможни доставки като извинение или отклонено внимание от текущи и неотложни решения по либерализацията на пазара и диверсификация на доставките и маршрутите.

Да, ползите за България от работата на консорциума в "Хан Аспарух" са много по-големи и разнообразни и съвсем не се изчерпват само с прекия ефект върху икономиката. 

Дори и на проучвателния етап, далеч преди да има каквото и да е откритие, ползите са изключителни. Получихме безпрецедентни сеизмични данни, които бяха интерпретирани от най-мощният компютър, използван в нефтената индустрия. Това са знания и информация, която може и трябва да се капитализира. 

Администрацията ще получи изключителен опит, безценна информация и ще натрупа квалификация в сфера с критичен недостиг на капацитет. 

Тези „дупки“ могат да се попълнят само в условията на работа на български институции и компании с подобни международни компании по такива мащабни проекти. 

По този път никаква теория за външна дестабилизация няма да ни оправдае, ако пропуснем реалните си шансове.

Ключови думи

Коментари

Сашо Единайсет

България - резерват на бивши доносници и информатори на държавна сигурност.

И сега като се включат едни руски патриоти с български паспорти, ще окалят целия терен. Та Дебелянци, та разни Сашовци с номера и т.н. и т.н. дьонмета.

Сашо Единайсет

Прав си, че Сашовците с номера са дьонмета. На снимката е главното дьонме Сашо с номер. Единайсет.

тежка дилема

Щом подозира Русия,да се дистанцира мощно от Гоце и АБВ!Инак е несериозно!Да се извини публично на Плевнелиев и да забрави за сараите и пауните!Ако обаче,Борисов,направи това ще срещне острата съпротива на Цветанов,който вече е марионетка на олигархията!Борисов,удари пестник по масата и се разграничи от душманите на народа,който те избра за втори път да го ръководиш!Трети шанс няма да имаш!

Petyo9

Подозира на ужким. Той няма разногласия по тези въпроси нито с Цветанов, нито с агента Гоце, ни със Вольной Сыдеров дори. Всичко е PR.

ПЛЕВНЕЛИЕВ И ГЕРБ !!!

ЗА ПЛЕВНЕЛИЕВ И ГЕРБ !!!

Прав е Василев, нерде хан Аспарух, нерде Русия - много повече я вълнуват да си запази парите, които и даваме всяка година и да блокира транзита през България за конкуренти. Досега Овергаз вършеше мръсната работа. Не е изключено да продължат да я вършат, но парите вече са по-малко

Анти трол

ХАйде групата на петте трола включвайте се. Изкарайте някоя рубла за довечера.

тролче

Дай малко рубла бе баткооо!ша са слушам ма

mardafi

Тежък български уй се забива в канала на Путин

само като го кажеш това ли ти изтръпва канала?

Новият

Този профан що не се скрие някъде??? Гледах днес по БТВ министър Теменужка Петкова! Няма да сме като арабските шейхове! Продали сме се този път не на руснаците, а на западняците за без пари! Ще ни дават трохички от кумова срама! Как арабите си изиграват картите, а ние все не можем! От думите на министър Петкова стана ясно, че тези които сега дупчат сондажите, след това стават собственици и те ще лапат голямата пара! Срам! Предатели!

Сашо Единайсет

Еми скрил съм се - в клуб зет. Другаде да си ме чел?

от статията#

Който е акционер,определя правилата.

"Получихме безпрецедентни сеизмични данни, които бяха интерпретирани от най-мощният компютър, използван в нефтената индустрия. Това са знания и информация, която може и трябва да се капитализира. Администрацията ще получи изключителен опит, безценна информация и ще натрупа квалификация в сфера с критичен недостиг на капацитет." -- с една дума, получили сме една флашка, на която никой не знае какво точно има и некой чиновник, който ще се научи да си я слага на компа, да отвори с експлоръра файла и да натиска 'отказ' на бутона от съобщението "Уиндоус не намери подходящо приложение, което да може да отвори този файл, да потърсим ли онлайн".

я сме я получили таз флашка, я не.

Илиян Василев е бивш агент на 1 Главно Управление на Държавна Сигурност. Псевдоним "Сашо". Причината да доносничи на ДС е силната му идеологическа мотировка, така е заявил той самият. Доносникът по душа винаги се ориентира към силните на деня и за пари е готов да продаде дори родната си майка.

ами сега

Най-малкото трябваше да си от 1главно да те изпратят посланик.Но тия,които още се крият и не си признават са Нищожества като теб.

Мани това, че е бил доносник, много по-весело е, че тоя доносник е бил дълги години номенклатура на казионното БЗНС на Петър Танчев. За младите, които не знаят, казионното БЗНС бяха номенклатурчиците, които симулираха политически плурализъм заедно с БКП. Петър Танчев беше заместник на Тодор Живков в Държавния Съвет. И така.

Василев, а стига с тия лакардии. Борисов е единственият премиер, който произнася името на Лавров, без да му трепери гласчето. То бива виене, сучене и претенции, ама омръзва!

Хуйлостан

макар и бавно се откъсваме от империята на злото,...(жуже)....

===

Откъсваш се от на майка ти п.... Я се огледай, зад теб съм!

точно казано

Стига руска експлоятация над българския народ!

Отговор на кръга "Капитал"

ХУЙЛОтроловете са активизирани, блядовете......За Родину, за Хуйла....

socialen

Лобито на Шеврон за тровене с шистов газ се активира. Тези хора са корумпирани с грантове.

socialen

Единственият дестабилизиращ фактор на Борисов е самият Борисов и неграмотното му, катастрофално "управление", което пак ще завърши с шут от Народа

Хуйлотрол е агент Василев, Сашо Василев.

Ъъ

Илиянчо,що тъй злобно лаеш срещу ръката дека те е хранила бе.Неблагодарнико.В Масква са останали с добри впичитления от теб-Илиянчо свирката.Не ги разочаровай.Бойко също няма да откаже да те има поне за една нощ

Ъъ-хуйлофилче, на изчезване сте а и рубли немааааааааааа

ХУЙЛОтроловете са активизирани, блядовете......За Родину, за Хуйла....

Червенковци, не Ви е добро утрото...

...защо лошите европейци ЕБАВАТ МАМАТА НА РУСИЯ ? ЗА МОСКВА НЕ ОСТАВЯТ НИЩО ЗА КРАДЕНЕ ... ОНЯ КРЕМЪЛСКИ "ВОВКА АПОЛОНА " ДРЪНКА РЪЖДЯСАЛИТЕ СИ ОРЪЖИЯ, НО В ДЖОБОВЕТЕ НА РУСКИТЕ ПРОСТАЦИ НЕ ДРЪНКА НИЩО, ВЕЕ САМО ВЯТЪР ОТКЪМ СОНДАЖИТЕ ЗА НЕФТ И ГАЗ В "Блок 1-21 Хан Аспарух"...

каква простотия се излива от руските патриоти с български паспорти! Псувни, мърсотии, глупотевини! Е, как да им бъдеш фил на руските простотии? Тия зорлем ни правят фоби!

по-голяма е само простотията на 'русофобите', бивши лизачи на руски подметки, които се радват на писанията на бившата руска агентура.

Този

Няма умора във жанр ФЕНТЪЗИ ;) Защо различно мислят американски сенатори ,президентски съветници или кандидат президенти? Те ли имат по добър капацитет по глобална политика( подпряна от действащи американски служби).. или Василев със спомени от ДС писанки ?

ХУЙЛОтроловете са активизирани, блядовете......За Родину, за Хуйла....

Ставай, троль кремльовский.....

За Родину, за Хуйла....

Путин защитава Асад не само заради руските бази в Сирия но и защото Катар иска да построи 1500-километров газопровод на стойност 10 млрд. долара през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция който отваря възможност да прекара през територията на Сирия заобикалящ Иран (който подкрепя Сирия и Русия) газопровод до ЕС от страните от Персийския залив  по-специално от Катар, чийто газ е около 3 пъти п о-евтин от на руския монополист. Разбиване на руския газов монопол ще доведе до спад в цените за ЕС.Българинът плаща и най-скъпите горив в ЕС. От 2012 г. до днес без акциз и ДДС, цената в България изпреварва средноевропейската цена с 30% при бензина и 50% при дизела. В същия момент в хазната постъпват минимални средства заради най-ниския акциз за последните 7 год. „Лукойл Нефтохим“ АД е отчел приходи от над 46 МИЛИАРДА ЛЕВА и не е отчел и стотинка печалба. „Лукойл България“ ЕООД е отчел за същия период приходи от над 24 000 000 000 лв. и последните 4 год. също не е отчел и стотинка печалба.

Г-н Василев, много сте добър. Но пишете по-кратко. Знаете защо е нужно. Още преди век "тъпите" американци са си позволили да "оразмерят" труда на пишещите хора в брой думи. Вероятно е било кощунствено за пишещите, но днес вече е нещо нормално. И нещо по същество: надали Путин се интересува колко точно милиарда ще изсмуче от България. Но, виж, друго му е много по-важно - тука да си остане негова "запазена" територия - независимо кой точно управлява и в кои точно НАТО и ЕС членува.

socialen

България няма никакви ползи от Хан Аспарух. Няма никакво отражение в/у икономиката. корумпираните от чуждите компании за добив с фракинг бяха активирани.

Ама...

...защо лошите европейци ЕБАВАТ МАМАТА НА РУСИЯ ? ЗА МОСКВА НЕ ОСТАВЯТ НИЩО ЗА КРАДЕНЕ ... ОНЯ КРЕМЪЛСКИ "ВОВКА АПОЛОНА " ДРЪНКА РЪЖДЯСАЛИТЕ СИ ОРЪЖИЯ, НО В ДЖОБОВЕТЕ НА РУСКИТЕ ПРОСТАЦИ НЕ ДРЪНКА НИЩО, ВЕЕ САМО ВЯТЪР ОТКЪМ СОНДАЖИТЕ ЗА НЕФТ И ГАЗ В "Блок 1-21 Хан Аспарух"...

Банален

Най-добрият начин да го начукаме на Вовка е да вадим наш газ и петрол ! А ти си плямпай каквито искаш глупости !

009

Много се радвам. Явно "Стани, стани Юнак Балкански"е писана от Илиян Василев... да ама не! Може ЦРУ да са ви подвели. Да, ама ДА!

Според олигарха Прокопиев това мнение е с Неподходящо съдържание за Президента и е изтрито от "Дневник":************************************ "Ама разбира се г.н Плевнелиев. И аз не искам да сме подчинени на никоя световна сила, а да си гледаме предимно нашите интереси. Нито ми се ще да сме подчинени както едно време на СССР, нито ми се ще да сме подчинени както сега на САЩ. Вас ви виждам, че сте усърден да не сме подчинени и на Русия, но не виждам същото усърдие да не сме подчинени на САЩ. Защото на който и да сме подчинени, все ще се гледа неговия интерес, а не нашия. Та ще ви помоля г-н Плевнелиев, ако ви е възможно да разширите достойно списъка на тези на които не бива да бъдем подчинени. Може за цвят да включите и Турция. А дано. Ама надали."

Сашо-3,14

Недоклатения екс-агент отново списва в стил властелина на пръстените. първо да открият нефт/газ пък после ще видим ... каквото и да се случи обаче, няма да отмени факта, че този глист е писал доноси за пари а сега пише глупости за пари и като цяло вероятно е бил жестоко обиден анално докато е симулирал на позицията посланик в москва.

ddemi

Лъжеш, парцал нещастен... Ето ти списък на сътрудници на Държавна сигурност: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8_%D0%B8_%D1%81%D1%8A%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82 В този списък няма лице Илиян Василев, боклук нещастен. Погледни се в огледалото какъв си трол бе, мунчо...

Торбалан

Май Илиан ви клати и то много сполучливо :)

КГБ

Всяка намеса на български фирми с проРуско управление, в търсенето на нефт и газ ще е забавяне и съботажи!!!

Боже,Божеее...,

Какво да ви каже човек освен-БАБИНАТА ВИ ТРЪНКИНА!!!! За простотията-цяр НЯМА...

Боже,Божеее...,няма надежда за теб, простотията не се лекува,....тя се купува с рублички......, ха ха ха

Само в главата на Бойко може да се роди тази връзка. Нито той пуска, нито той спира търговете за проучване и добив, нито пък определя дали в тях да участват големи компании. Просто се самогероизира. Нищо ново

Най-важното в текста е параграфа за Булгаргаз и игрите му с цените. Прочетете го. Няма да го видите никъде другаде. Направо се чудя, че го е публикувал.

Геолог

Истинският въпрос тук е защо българското правителство не реши БЕХ или "Булгаргаз" да съучастват като акционер в проекти за проучване и добив или в рамките на споразумение за подялба на продукцията?

Бурмата

Но в този случай Бг фирмата ЩЕ ТРЯБВА ДА УЧАСТВУВА, освен в приходите от добива, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И В РАЗХОДИТЕ. Процента на участие ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е равен на ДЯЛОВОТО УЧАСТИЕ на Бг фирмата в евентуалното дружество за съвместен добив. Само че става дума за МНОООООГО МИЛИАРДИ... Да си припомним и, че при капитализма "БЕЗПЛАТНО Е САМО СИРЕНЦЕТО В КАПАНА ЗА МИШКИ...." (М. Тачър)

Вставай, троль кремльовский.....

За Матушку, за Хуйла.....

Прав си ddemi

Харесвам ИЛИЯН ВАСИЛЕВ и винаги го чета с интерес. Има впечатляваща биография особено след 1990 година. Вярвам му. Голям фен му станах, обаче, когато през 2015 година разбрах, че кагебиста Путин го е включил в забранителния списък от около 80 души в цял свят света, известни достойни хора на които е забранено да влизат в РУСИЯ, просто защото не одобрят Путинова Рус. Така че тази забрана е един голям плюс и изключителна чест, според мен, за Илиян Василев.

Булгар

Абсолютно точен анализ ! Браво на този мъж !

ПУТЛЕР КАПУТ

СЛАВА УКРАИНСКОЙ НАЦИИ! ПИЗДЕЦ РОССИЙСКОЙ ПЕДЕРАЦИИ! СМЕРТЬ КАПУТИНА! СЛАВА УКРАИНЕ!

НАПУТИ МУСЕСАКА ДААКА

И нека Бог да прибере в Огнената Пещ педеруската путиноидна хуйлоподобна измет и путкинските подлоги в България - комунистическите изроди и светия сатанински синод!!!

Серьожа Пичкарьов - Доколенко Шшшшт, не говори така - съветските джуджета са най-големите в света!

ШАГОТУРА НАКУРА ДОМАДОТО / от НАгъзАКИ/

Смърт за психопата Путкин!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.