Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

АНДЖЛИ РАВАЛ,
ДЕЙВИД ШЕПЪРД,
НИЙЛ ХЮМ

На фона на провала на преговорите в Доха принц Мохамед бин Салман се показа като непредсказуемия нов "глас" на курса на Саудитска Арабия в енергийната област. Принцът дори не пристигна в Доха. Но по залите на хотел "Шератон", облицовани в мрамор, шумно отекна мисълта, която той искаше да доведе до знанието на всички - че без участието на Иран добивът на петрол няма да бъде замразен.

Според информирани източници през нощта срещу неделя, няколко часа преди началото на преговорите, принц Мохамед е звъннал на делегатите от Саудитска Арабия и им наредил да се връщат у дома. Наистина, саудитците не си тръгнаха, но след това преговорите бяха обречени.

Изглежда, саудитският министър на петрола Али ал Наими сега е изтикан на втори план. Преди това делегатите от другите страни бяха уверявани, че Ал Наими ще пристигне в Доха с цел сключване на споразумение.

Според Шон Евърс от Gulf Intelligence сега петролната политика на Рияд е съсредоточена плътно в ръцете на принц Мохамед - заместник-престолонаследник и син на новия крал.

Под негово ръководство петролната политика на Саудитска Арабия, изглежда, се предопределя не толкова от цените на петрола, колкото от от глобалната политика, най-вече от яростното съперничество на Рияд с Техеран. Анализатори твърдят, че за Саудитска Арабия петролът е е станал оръжие в нейната "война с чужди ръце" срещу Иран.

Според участниците в преговорите в Доха още в неделя сутринта те са смятали, че саудитците за готови да сключат споразумение за замразяване на добива на петрол.

Участниците в срещата в Доха постоянно поднасяха на репортерите новини.
В крайна сметка обаче прегворите се провалиха. Снимка ЕПА/БГНЕС

Високопоставените делегати от ОПЕК информираха журналистите, че участието на Рияд в преговорите не зависи от решенията на Техеран, който категорично отказа да ограничи добива.

Но скоро плъзнаха слухове, че работата отива на зле. Руската делегация води напрегнати преговор със саудитците, катарците и венецуелците - ядрото, което през февруари първоначално одобри идеята за замразяване. Саудитците пробутваха допълнения към проектоспоразумението.

Делегатите се опитваха да изработят формулировки, които биха позволили все пак да бъде сключен споразумение. Но тъй като представители н Иран на преговорите нямаше, усилията се оказаха напразни.

В 20 часа в неделя преговорите завършиха без резултат.

Наистина, другите твърдяха, че са виновни Венецуела и Русия, които не се били възползвали от своите връзки с Иран, за да го накарат да седне на масата за преговори, като предложат по-меко споразумение (а именно условието, че Техеран ще трябва да ограничи добива само с достигане до определено равнище).

От своя страна, руският министър на енергетиката Александър Новак нарече позицията на Рияд "неразумна".

Мнозина се опасяват, че сега, когато ситуацията като че ли тръгна към баланс между търсенето и предлагането, принц Мохамед се опитва са придаде нов размах на усилията на Саудитска Арабия, насочени към съхраняване на дела й на петролния пазар.

"Един от главните изводи от преговорите в Доха е, че режимът в Саудитска Арабия стана крайно непредсказуем", заключи Оливие Жакоб от Petromatrix.

-----

* Анджли Равал е кореспондент в Доха, а Дейвид Шепърд и Нийл Хюм са от лондонската редакция на в. "Файненшъл таймс", откъдето препечатваме статията.

Ключови думи

Коментари

Кой е виновен, а кой е загадъчен си избират запалянковците, според вкусовете си. Вчера руските националисти с български паспорти блъскаха минуси за всяка информация, отнасяща се до ниски цени на петрола. Но на будьоновките толкова им е акъла. Според експерти търсенето е намаляло (и тук има виновен - Китай). Ето какви цени на петрола са заложили в бюджетите си за 2016 руските компании: Лукойл – 50 $ за барел; Газпром нефт – 45 $ за барел; Русснефт – 45 $ за барел; Башнефт – 60 $ за барел. Министерство на икономическото развитие (Минэкономразвития) – между 40 и 50 $ за барел

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.