Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)


 

Много са новините през седмицата, които заслужават по-обстоен коментар, но ще избера събитие, което остана в сянка за повечето български медии. Не ги виня, имат толкова много политика за „смилане“ и „осмисляне“, че до промяна в стратегията на Газпром като цени и формули едва ли им е останало време.

Времена, нрави.

Дългоочакваното се случи, макар, че касае не всички контрагенти на руския газов монопол.

Отначало Газпром опита с аукциони на които да предлагат обеми от газ на определени спот цени – получи се, макар и не съвсем успешно. Част от обяснението е, че уж търг, а продавачът се опитва да налага свои условия на пазар с излишък от предлагане на газ. И трябваше да се намесват пиарите за да изтълкуват в аванс успеха. Следващият път може и да стане, особено ако условията са по-пазарни.

След това Газпром се опита да разшири кръга на купувачите, като им предлагаше всякакви количества на почти всякакви цени – най-вече по формулата -най-близък хъб плюс премия, без никакви обвръзки с нефтените цени - само и само да задържи и ако може увеличи пазарните си дялове.

Докато се бореше да запази монопола си при износа на природен газ от Русия срещу все по-агресивните Роснефт и Новатек, Газпром пое риска от конкуренция по европейските пазарни правила. Не мислете, че това ще засегне България или другите страните от Централна и Източна Европа, защото е възможност, която трябва да изискваш, а не да очакваш като коледен подарък.

Привилегията да играят с Газпром по пазарни правила по най-новото споразумение имат немската EoN и френската Engie. Общото в случая е Северен поток – 2, където всички компании са акционери. Москва разчита на лобизма на тези компании за да „мине“ проекта през ЕК. Остава само Шел, но е въпрос на време и тя да се присъедини към новите условия и към отказа от нефтеноиндексирани цени при договорите с Газпром.

Пренастройката на руския газов монопол в работата със западни партньори върви от 2012 година, когато Ени успя да включи малка част от ценовата формула да отразява спот котировки. Много силен мотив за руския газов гигант бе не само антимонополното разследване на ЕК, което даде силни козове на европейските компании да водят арбитражни дела срещу Газпром за надвзета сума за природен газ, но заделяните почти всяка година близо 4 милиарда долара за погасяване на подобен тип претенции и задължения.

Не мислете, че Булгаргаз не можеше да се възползва от тази попътен вятър. Можеше и още как да вземе „със завързани очи“ най-малко 350 милиона долара за надплатен природен газ към Газпром след 2012 година. Просто трябваше да докаже, че цените които е плащал не са пазарни, а при изобилие от арбитражна практика никак не бе трудно да се съпоставят цените по договорите и платеното с цените на германската граница. Но не би. Ръководството действа „стратегически“ – за какво да си разваляме дослука докато говорим за големите енергийни шлемове и проекти като Южен поток и за хъбове. Приказки, слова, намерения, дори оплаквания за натиск от Русия – и накрая оставаме със сметката. Тривиално и скучно.

Странното в подобна позиция, че именно западните партньори на Газпром си остават предпочитани, не на последно място защото си търсят парите. Ние оставаме в миманса с наведените глави и прекършена воля.

Не си мислете, че в ответ на нашата „благосклонност“ да не си търсим парите от Газпром получаваме някакви изключителни цени или отстъпки. И до ден днешен разликата в цената, която плащаме на Газпром за природен газ – измерена на Исакча и тази по която той доставя природен газ на границата на Германия, именно на тези компании, които го съдят се измерва в абсолютно изражение с цели 32 долара за хиляда кубически метра, което формира близо  20% от стойността. Съдиш, уважават те, примиряваш се, плащаш по най-високата ставка.

Газпром пое риска да играе на принципа "цена хъб плюс премия", защото прогнозата за цените на нефта са неутешителни, а и съзнава огромното си предимство спрямо всеки друг конкурент при ползването на транспортната инфраструктура в Украйна, Централна и Източна Европа. Играта не е без своите рискове, най-вече поради високата себестойност на руския природен газ, която варира в зависимост от находището и измерена до точките на доставка в Европа – между 120 и 150 долара за хиляда кубически метра.

Но при транспортните разходи Газпром няма никаква конкуренция, поне докато разчита на междуправителствените споразумения, които му дават изключителна привилегия. Освен това Газпром добива много газ – близо 100 милиарда кубически метра, който не може да пласира, при което маргиналните разходи се свиват значително и компанията може да се конкурира на определени пазари, за определено време със силно занижени цени.

На примера на България сравнение между нефтеноиндексирания ни договор и хипотезата за доставка по формулата хъб Баумгартен плюс транспорт плюс премия дава допълнителни ползи на Газпром от близо 23-25 долара на хиляда кубически метра при равни стартови условия при хъба.

Именно тук е "заровено кучето“ при привилегията да бъдеш хъб, да бъдещ референтна точка при определяне на цената на природния газ – каквито са германската граница или който и да е действуващите хъбове в Западна Европа. Каквито и успехи страните от Централна и Източна Европа, включително Турция и Украйна да имат при намирането на алтернативни източници за доставка, тяхното ценообразуване винаги ще бъде реперирано към съществуващите хъбове извън региона, с добавката на нормалната премия, но с високи транспортни разходи, които могат да достигнат до 60-70% от крайната цена на доставка в България, Румъния, Гърция или Турция.

И така ще бъде докато системните оператори не хармонизират и свържат тарифите, като предлагат гъвкави интегрирани продукти с много входни и изходни точки, прицени за пренос, който да конкурират тези на Газпром.

 

Иначе и след като Газпром прие да играе по пазарни условия още дълги години няма да се освободим от трансформираната в пълна пазарна доминация „естествена“ монополна позиция.

 

Ключови думи

Коментари

Петролът подмина 44 долара. Фалит не се вижда. Пак сълзи и сополи при модаците

д-р Пeтроff

сорт Брент е 43.88 а другият 40.94 и вървят на долу.

анонимен

Рашките се кефят всеки ден,че още са живи и не са фалирали.Големо щастие,няма лошо и това е голяма победа.

Българските русофоби се кефят всеки ден, като четат статиите на прислугата на КДС, че в Русия е зле. Нищо, че никога не са били там, не знаят как е всъщност и че живеят толкова зле, колкото и бедните руснаци, напук на европейското членство на държавицата си.

Да, бе, русофоби. Русофоби-грънци. Същата тая паплач (или родителите им) преди 30 години громеше империализма на западна Европа, пращаше колети с обикновени бисквити на английските миньори, обясняваше как супермаркета е нещо като Корекома и се кълнеше във вярност на идеалите на марксизма и ленинизма. Нещо като др. Оги Минчев, комунистическа 'научна номенклатура', а сега върл антикомунист. Или като Сашо-11.

Анти Трол

Василев пак е на ниво. Троловете пак са се активизирали. Само гдето никой не вниква в това което казва . коментират като на мач - горе, долу, съдията в чувала и .... Само вижте кой и какво коментира. Тролове строй се. Преброй се. Малко сте.

Ти обичаш да вникваш с език във фъшкиите на КДС. Браво, ти си като оня във вица, 'гледам го - лайно, пипам го - лайно, мириша го - лайно, близнах го - лайно. Добре, че не го настъпих'.

Колев

Очаквам в скоро време Газпром да принуди Булгаргаз да смени формулата. Не им е изгодно. Прав е авторът.

Анти.БКП

Всичко разбирам, но да се радваш, че Русия си скубе с по-високи цени - значи си национален предател.

Грънчо

Ще ме съсипят тези отдолу . не дори не четат статията - просто гледат кой я пише и започват да плюят. На мама хейтърчетата. В същност са група от 5 души.

Доносник, що не се подписваш с истинското си име?

анонимен

Ако отидеш в малък руски град и видиш как живеят хората,като призраци,ще ти се иска повече да не стъпиш в тази прокълната страна.

В малък руски град не съм ходил, но често посещавам малки български градове и села. Там хората вегетират и проклинат демократичните промени в страната ни. Искам да кажа там където са останали хора, повечето са почти безлюдни.

Василев пак се изака на метеното! Бизнес стратегиите постоянно се менят, това е нормално. Не е нормално да се кефиш на нещо чуждо от което няма да имаш никаква полза.

анонимен

Обичам да повтарям клишетата за Русия. Също така обичам да дъвча фъшкиите на бившите доносници. Таен агент на КДС е моят идеал за успеха.

Сашо-3,14

Аууууууууу, Сашо-11 избира събитие, което да коментира за нас тъпаците .... много се е измислил тоя нещастен платен доносник ... колко много болка още го чака този несретник не е истина. да се прехранва от писания в клуб З. по-добре да се гръмне.

Руска измет как сте, боли ли от истината? По последна информация и от ада са спрели доставките за казаните с руска газ. Дявола ще ви пържи с шистов газ, та да ви е по гадно.Лека нощ боклуци.

Руска измет сте бившите доносници и комунисти. Колкото до 'ада', от докладите на доскорошните непоклатими атеисти за него само ни напушва смях. Научихте ли се поне с коя ръка се кръсти?

Хуйло

Парламентът на Холандия отказа да отмени ратификацията на споразумението ЕС-Украйна

Да живее демокрацията и референдума!

Иван Дионисеивич

Ватенките си плюят всичко,което не им изнася.Не гледат осраните си задници,а се хвалят с тях.Жалки недорасли същества за нормален живот.

Не-да

Всеки път когато за застрашени икономическите интереси на Русия, у нас има пуч и правителството пада. И не става дума само за Борисов. Става дума и за едно забравено име "Топенерджи". Русия бетонно пази български правителства, които се отчитат в Кремъл. Илиян Василев е бил посланик в Русия и сигурно има повече информация от всички нас, но аз се съмнявам в почтените намерения на хора като него. Изобщо "експерт" съвсем не е добронамерен човек, на когото му пука за обществения интерес. По-скоро е обратното. Финансистът доц. Орешарски беше предпочетен за премиер от Сергей Станишев, защото трябваше отблизо да проследи процеса по фалита на КТБ и той чудесно се справи. Нали видяхте, че затвориха банката и месец по-късно подаде оставка. Повечето престъпления - малки, големи и много големи, обикновено се консултират от такива като Василев. Сами си отговорете дали водещи при такива консултации са последиците за всички или на първо място е договорената сума за "услугата"!

КПСС-БКП, КПСС-БКП!

Ulian

Газпром също заделя средсвта за България - за покупка на тукашни политици. Да вземат в това фалшиво Народно събрание да приемат накрая закон за покупката на нордни представители и политици, а може и чиновниците да ги включат също. Да има ясни правила за участие в покупката и за определяне на победители. Може да се организират аукциони по интернет например. Да има само ограничение в количеството поръчки които ще бъдат купувани чрез политици. Например един политик не може да има повече от 1000 отворени поръчки за повече от 1 милиард лева. Ако се прилагаше закона досега 99% от политиците да са в затвора за корупция. Но понеже такова прилагане йок, не е имало никога и няма ни най-малка надежда да има, то е най-добре да се легализира търга на депутатската съвест, точно така както легализират марихуаната в някой страни и държавата почва да печели от облагането с данъци на вече легалния търговски обмен. Вече няма да ни наричат корумпирана държава, а ще ни сочат като държава, в която вече няма корупция. Защото корупция има само тогава, когато има незаконно поведение. Така като премахнем наказуемостта на поведението, ще дадем нов необичаен и изключително иновативен пример за бързо, ефектно и пълно справяне с корупцията.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.