"Ако на Борисов му беше лесно да прави реформи, ние още щяхме да сме заедно".

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев във Велико Търново на среща с граждани. В старата столица бе първата от серия срещи в страната, в които Кънев ще говори за проблемите на обществото и своите виждания за тяхното решаване.

"Да се правят реформи е трудно, а г-н Борисов обича да върви по лесния път.  Сега сме разделени - той си върви по лесния път, ние тръгваме по трудния", каза Кънев.

Той припомни няколко гласувания в парламента - закона за НСО, избирането на подуправителите на БНБ, закон за обществените поръчки - които са минали с гласовете на ГЕРБ, ДПС и АБВ.

Кънев коментира и въпроса защо обществото няма енергия да свали властта при такова разминаване и при толкова гласувания в полза за малка група корумпирани елити. Според него това се дължи на три обществени феномена, които властта насърчава: сакрализирането на алкохолизма, хазарта и лесните кредити, особено в българските медии.

"Това, което може да провали всяко семейство, може да провали и нацията - тръгването по пътя на лесните решения", поясни Кънев.

Той припомни, че 20 години след края на Втората световна война Германия вече е била най-богатата държава в Западна Европа, а българският преход продължава вече 26 години. Според Кънев трябва да се залага на "здрав политически консерватизъм".

"Или трябва да се задоволяваме с по-малко, или трябва да работим повече", заяви Кънев.

Според него България се управлява от мощна концентрация на власт в правосъдието, монопол в медиите и обществените поръчки, които минават от ръце в ръце.

"Днес не участвам в управлението, защото при запазаен модел много малко време може един политик да се запази честен", обясни Кънев.

Според него "старата кадесарска гвардия управлява през ръцете на Борисов, Цветанов, Пеевски". Кънев посочи, че тази гвардия е събрала 204 от 240 гласа в парламента при промените в Конституцията, с които е било постигнато отстъпление от съдебната реформа.

"В момента навсякъде се оформят огромни разломи между обединени управляващи и все по-обединени граждани, това може да доведе до криза в Европа", каза Кънев.

Според Кънев трябва поне 42% от бюлетините на парламентарните избори да са за хора, които искат промяна и да има реформаторско мнозинство.

Очаквайте подробности!