Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"За да използваме всички потенциални възможности за диверсификация, работна група обсъжда участие на страната ни в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ на пристанището в Александруполис и до месец ще има яснота за параметрите."

Това съобщи днес в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Той откри модернизираната компресорна станция "Странджа", по която минават 14 милиарда кубика газ за Турция. За преминаването България получава транзитни такси. Инвестицията в размер на 70 милиона лева е на държавната компания "Булгартрансгаз".

Компанията е планирала инвестиция от 200 милиона лева за ново оборудване на общо 4 компресорни станции. Освен "Странджа", след месец ще бъде открито и такова съоръжение в Петрич. Предстоят също откривания на станции в Ихтиман и Лозенец.

"Движението (на газ - б.р.) е абсолютно реверсивно и на практика е възможност за диверсификация", изтъква Борисов.

И допълва:

"Продължаваме работа и по изграждане на междусистемните газови връзки със съседните страни. До четири месеца България трябва да има първия изграден интерконектор в участъка под река Дунав по силата на договора, подписан миналата седмица с австрийската компания „Хабау”. Други шест компании заявиха интерес на първия етап на пазарния тест за газовата връзка с Гърция, като заявените количества надхвърлят 4 милиарда кубически метра."

Същевременно изобщо не е спирала работата за собствените находища на природен газ и нефт.

"На 19 април ще бъдем в Бургас, когато ще бъде доставена нефтената платформата. Тя е толкова голяма, че не може да мине Босфора цяла. Ще бъде сглобена в Бургас, за да отиде на „Хан Аспарух” за проучване и добив на газ", хвали се премиерът.

Ключови думи

Коментари

"На церемонията бе и посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин." -- значи солено ще ни излезе.

До 30% разлика между цените на горивата във Варна и София 12 април 2016 07:29

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.