Някакви агитационни календарчета и брошури с лика на Димитър Бербатов се появиха в Свиленград. На тях се мъдрят две числа - 29, номерът на бюлетината на ДПС за евроизборите, и датата на вота 25 май.

Както можеше да се очаква Бербо се разграничи от намесването си в агитацията с изявление в официалния си фейсбук профил. Шефът на местната структура на Движението за права и свободи Мелек Хусеин също се разграничи: това било неразумна постъпка, самоинициатива на човек, който се занимавал с пиар и реклама в града. Направил си шега. Вина има, виновни няма - поне така излиза.

Можеше да се очаква, че в една кампания, в която нов политик се разхожда с тениска с образа (в негатив) на Васил Левски, рано или късно ще бъде посегнато и на световна марка като Бербатов. Една от малкото ни останали. Реакцията на Митко е типично в негов стил - премерена и точна, без много и излишни думи. В първия абзац личи маниера на опитен адвокат или съветник, но във втория ясно се различава почерка на футболиста: "Аз съм Димитър Бербатов. Името ми на милиони фенове на футбола по света им говори нещо. Днес вкарвам голове за "Монако". Имам и фондация - кауза, зад която публично съм застанал. Нека е ясно! Когато реша да застана зад нещо друго, или да бъда лице на каквото и да било, ще го направя, както съм го правил и досега - публично и официално."

Бербетов несъзнателно ни върна през пролетта на 2010 г., когато се изяви като блогър и в няколко излияния като начало заклейми български спортни журналисти, след което благодари и на хората, които го подкрепят. Първата му статия, озаглавена Haters ("Мразещите", бел. авт.), обиколи световните медии. Някои се обидиха жестоко, но Митко показа, че е мислещ и чувствителен човек, който макар и милионер и звезда на "Манчестър Юнайтед" тогава, се вълнува от публичния си образ.

Години по-късно личи промяна - играчът реагира различно, подходящо за случая и доста обрано. Онези, които поне малко познават Димитър Бербатов са наясно, че той първо не би се съгласил да участва в предизборна агитация. Затворен, мълчалив, леко особен и в очите на някои странен, Бербатов бяга от медийни изяви. Преценил е, че не са му нужни. Стоичков, примерно, щеше да тегли няколко "благословии", остро и с ирония щеше да заклейми дръзналите да намесят името и образа му.

Бербатов и приятелката му не се показват публично, а само когато футболистът реши, много рядко, пуска снимки на децата си във фейсбук. Няма позиране по списания, няма филми от неговия дом така, риалити гастроли и участия в сериали, както правят други звезди. Всеки е свободен да постъпва със славата си както намери за добре. Бербатов има своят начин. Той ярко се отличава както на терена, така и извън него. Правил е и грешки - в споменатата блогърска акция, но пак в неговия си стил. 

Неслучайно намесва фондацията за подпомагане на талантливи български деца от всички сфери. Звездата и неговият екип много внимателно оглеждат и преценяват дори медийните си партньори, какво остава за всичко друго по отношение на фондацията! 

И сега някой си решил да намесва точно Димитър Бербатов, имиджът на когото до момента остава ненакърнен от черни точки на терена или извън него. Проблемите са няколко. Как така този някой решава да злоупотребява без да си дава сметка, че може да бъде и осъден, защото снимка на Бербатов с екипа на "Монако" струва пари. В случая дори не е толкова важно кой точно дръзва. За българина явно вече наистина няма нищо свято. Дали ще краде имидж на звезда или съкровен и толкова личен момент като сватба за лични цели, няма проблем... Карай да върви.

Останахме само с двама спортисти с наистина масова световна известност - Бербатов и Григор Димитров. Някога бяха много повече. И дай сега да им показваме как все по-малко ги заслужаваме. Почти няма вече спортни герои, с които да се снимат политиците и на които да пращат поздравителни адреси след успехи. Бербатов скоро ще спре да играе и вече няма да е в центъра на вниманието. А какво остава след него? Кого тогава ще обичаме и "хейтваме", на кого ще злоупотребяваме с имиджа?!