"Никога не съм сътрудничил, никога не съм се съгласявал да сътруднича, никога от никого не съм получавал пари и никога не съм донасял на когото и да било. Ясно!"

Така отговаря бившият лидер на "Солидарност" и бивш президент на Полша на въпрос на Асошиейтед прес, свързан с информациите за агентурното му минало.

Както е известно на 22 февруари т.г. Инситутът за национална памет публикува съобщение и представи съответни документи, че нобеловият лауреат Лех Валенса е бил агент на полските тайни служби. Той е подписал собственоръчно молбата си до ДС и е предложил да има агентурно име "Болек".

ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО: ВАЛЕНСА Е БИЛ АГЕНТ БОЛЕК

Скандалът в Полша гръмна след като вдовицата на бившия вътрешен министър от комунистическо време се опита да продаде документ на Института. Тя призна, че имала още много у дома. А по закон тя е длъжна да предаде всчки архивни документи на властите. Бе направен веднага обиск в дома на вече починалия генерал Чеслав Кишчак. И от там изкочи досието "Болек".

Новината предизвика изненада и гняв в Полша и света. Много поляци излязоха на митинги в подкрепа на Лех Валенса. Но и много се запитаха дали всичко това не е истина. Защото, ако Валенса е бил агент на ДС, значи че полските и съветските тайни служби са направлявали "революционните" действия на гданските работници и заедно с това са подготвяли плавен преход към бъдещето управление на страната, се компрометира ореола на профсъюза "Солидарност".

В момента експерти проучват документите, включително се правят и графологични експертизи на подписа и саморъчно написаното заявление от Валенса.