Името на новия президент на ФИФА Джани Инфантино се появи в панамските досиета, пише Би Би Си. Като генерален секретар на ФИФА швейцарецът е подписвал документи по сделки, за които се твърди, че са доста съмнителни.

МЕСИ И ПЛАТИНИ СЪЩО ПРАЛИ ПАРИ В ПАНАМА

Обвинените за подкупи Хуго и Мариано Джинкис купуват от УЕФА тв правата за Шампионската лига и Суперкупата на Европа, а после ги препродават на три пъти по-висока цена. Това се случва през 2006 г.

Твърди се, че вече е сезирана Етичната комисия на ФИФА, която може да разгледа случая. Проблемът е, че Хуго и Мариано Джинкис попаднаха сред разследваните от ФБР и щатската прокуратура и са пред екстрадиране от Аржентина в САЩ. Двамата години наред са се занимавали с тв права - един от сладките грехове, за който бяха уличени много от обвинените в корупция футболни шефове през миналата година.

Джинкис са собственици на офшорната компания "Крос трейдинг". Твърди се, че фирмата е платила милиони долари за подкупи, за да се сдобие с правата за излъчване на големи турнири. Те купували на възможно най-ниската цена, а след това препродавали на значително по-висока. За първото плащали "под масата" на футболни босове във ФИФА и УЕФА.

Джани Инфантино е подписал документите по сделки за Шампионската лига за сезоните 2006-2007 и 2008-2009. "Крос трейдинг", регистрирана на тихоокеанския о-в Ниуе, плаща за правата 111 000 долара. След което ги продава на еквадорската телекомуникационна компания "Телеамазонас" за $311 170. Аналогична е схемата за мача за Суперкупата на УЕФА - покупка от централата за $28 000 и препродажба на стойност 126 200 долара.

Засега няма доказателства или преки съмнения, че Инфантино е получил подкуп. В изявление за медиите той отрече вина и допълни, че щом е разбрал за схемата се е обърнал към УЕФА за разследване на скандала. По никакъв начин не е бил в контакт с Джинкис. "Крос трейдинг" вече беше свързана Хуан Педро Дамиани, член на Етичната комисия на ФИФА. Срещу него започна разследване.

УЕФА пък се оправда, че правата са продадени на Джинкис в "прозрачен и отворен търг". Фирмата им предложила с 22 процента повече от други кандидати. Практиката била стандартна, а Инфантино се подписал в качеството си един от шефовете на европейската централа, които пряко отговаряли за телевизионните права. Конфедерацията добави, че ще сътрудничи на ФБР, но в случая няма никаква вина.