Дешифриран запис на конферентен телефонен разговор между представителите на Международния валутен фонд (МВФ), отговарящи за гръцкия дълг - Пол Томсен и Делия Велколеску, изтече в платформата за споделяне на информация Wikileaks.

Публикацията е подписана от Джулиан Асандж, а разговорът, който се преразказва в грамата, е проведен на 16 март.

Ръководителят на Европейският департамент на МВФ Томсен и Велколеску от мисията на МВФ в Атина обсъждат възможността за евентуален фалит на Гърция заедно с референдума във Великобритания, на който гражданите й трябва да решат дали да напуснат Европейския съюз.

"Това ще бъде катастрофа", отбелязва Велколеску по време на разговора.

От дискусията става ясно, че МВФ може да съобщи на Германия, че ще се откаже от тройния международен формат, съставен от тях, Европейската комисия и Европейската централна банка, която се грижи да менажира кризата с гръцкия дълг, в случай, че няма споразумение с Брюксел за облекчаване на дълга.

Според Томсен германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред следния казус:  кое ще излезе по-скъпо - да се продължи напред без участието на МВФ или да се вземе решение за облекчаване на дълга на Гърция, от което има нужда според финансовата институция.

Оставането на МВФ в Тройката изглежда все по-трудно, тъй като страни-кредиторки на фонда извън ЕС смятат позицията му по отношение на гърцкия дълг като нарушение на неговите политики за други държави, които имат нужда от заеми заради проблем с публичните си финанси.

През август миналага година МВФ обяви, че няма да участва в гръцкия спасителен план за  86 млрд. евро, покрит от страните-членки на ЕС. Тогава ръководителката на МВФ Кристин Лагард заяви, ще бъде изпратен екип в Атина, начело с Велколеску.

Томсен е на мнение, че заплахата от финансова катастрофа трябва да доведе и двете страни до ясно решение - облекчение за дълга на Гърция от една страна, което зависи от Германия, и предприемане на строгите икономически мерки на МВФ от страна на Гърция - включително повишаване на данъците и намаляване на песнии. По думите му референдумът Brexit във Великобритания във втората половина на юни може да парализира европейските решения по темата в ключов момент.

"Аз няма да приема орязан пакет от мерки", казва Томсън. - Какво ще доведе страните до взимане на решение? В миналото има само един случай на взето решение и той беше, когато гърците свършиха парите и щяха да изпълнят ангажиментите си. Вероятно ще стане същото. Едва ли ще има европейски решения месец преди Brexit,  казва още представителят на МВФ.

Преди седмица финансовият министър на Гърция обвини МВФ, че се опитва да наложи "драконовски мерки".

Велколеску обаче казва, че Гърция е направила известна реформа в данъчното облагане и пенсионната си система, на което Томсън отвръща, че страната все пак не се приближава съществено до приемане на възгледите на МВФ за нужните реформи и орязване на разходите.

"Влязохме в преговори с грешната стратегия", казва Велколеску и мотивира това с начина, по който са проведени дискусиите с ЕК за Гърция.

Според публикацията в Wikileaks Велколеску заявява, че може да се мисли за нетрадиционно решение на казуса - да се раздели той на две програми с различни цели.

"Въпросът е дали евпорейците ще се съгласят на средносрочни мерки на ЕК и в същото време на част от плана за облекчаване на дълга на Гърция" , казва още тя.

Според публикацията друг проблем е решението на чия прогноза за Гърция да се вярва. Според прогнозата на ЕК се очаква ръст от 0,5% на БВП на страната, докато МВФ допуска спад с 0,5%.