Три данъчни ревизии на са били назначени в КТБ в периода 2010-2015 г., но към момента само една от тях е приключила. Тя е за времето от 2006 до 2010 г. в частта й за дължими корпоративен данък и данък върху доходите на физическите лица и до януари 2012 г. за начислено ДДС. Какви са заключенията на служителите на Националната агенция за приходите (НАП) обаче остава тайна, въпреки че в средата на 2012 г. е издаден и ревизионен акт на банката. 

Това става ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутатите Мартин Димитров и Петър Славов (Граждански съвет на РБ), Валери Симеонов (ПФ) и Методи Андреев (ГЕРБ), с който Клуб Z разполага. Те попитаха Горанов за наличието на текущи и приключили проверки на данъчната администрация в КТБ и дали някоя от тях е установила липси от касовите наличности. На последната част от въпроса обаче отговор липсва. 

ГОРАНОВ ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИ: ИЗЧЕЗНАЛИ ЛИ СА ПАРИ ОТ КАСАТА НА КТБ

Другите ревизии на фалиралата вече банка са назначени в края на 2014 г. и през пролетта на 2015 г. - в двата случая след отнемането на лиценза на КТБ на 6 ноември 2014 г. от БНБ. И двете са за установянане на данъчни задължения, но още не са приключили, обяснява Горанов. 

Той споменава за проверка, засягаща финансовия отчет на КТБ за 2014 г., представен пред Агенцията по вписванията. По данни на депутатите тя трябва да е приключила през януари тази година. Горанов обявява, че по нея е започнало административно-наказателно производство за "административно нарушение на изискванията на Закона за счетоводството". Конкретиката обаче отново е спестена на депутатите. 

Ревизиите, които още текат, обхващат периода 2011-2014 г. В това време по данни на прокуратурата от касите на банката са изчезнали 205 млн. лв.

ПРОКУРАТУРАТА С НОВО ОБВИНЕНИЕ: МИЛИОНИТЕ ОТ КТБ ИЗНАСЯНИ 3 ГОДИНИ, НЕ В ЧУВАЛИ

В отговора на Горанов не се говори за касовите наличности. Затова Мартин Димитров и Петър Славов, заедно с колегите си, ще зададат нов въпрос на министъра - дали по време на ревизиите са проверявани изобщо парите в касите на банката чрез физическа ревизия на място. И ако не - защо. 

Горанов съобщава още, че за периода 2010-2015 г. на „КТБ“ АД са извършени и 18 други проверки, извън тази за финансовия отчет за 2014 г.

12 от тях са за издаване на удостоверения на чуждестранни физически лица, 4 – за издаване на становище за прилагане на Спогодби за избягване на двойното данъчно облагане, и 2 - за факти и обстоятелства, свързани с открити банкови сметки на други задължени лица. Нарушения не са открити. 

ДЕПУТАТИ ПИТАТ ГОРАНОВ: WHO THE F... IS ALIX

Мотивът, с който финансовият министър отказва конкретика за находките на данъчните служители в КТБ, е че "данните представляват данъчна и осигурителна информация". В законодателството обаче нямало уредба, според която да се задължава информация да се споделя с народните представители. Единственото изключение е, ако парламентарна комисия ги изиска във връзка с конкретната й дейност, обяснява Горанов.

Министерството на финансите още не е отговорило и на въпрос на същите четирима народни представители с кое дружество точно е сключен договор за международен одит на "КТБ" АД, въпреки че това е трябвало да стане на 18 март. Поводът за въпроса бяха появилите се публикации, че компанията, наета за разследва източването на банката не е точно AlixPartners Services UK LLP, а нейно дъщерно дружество. 

КАКВО ТРЯБВАШЕ ДА СВЪРШАТ ALIXPARTNERS? МИСТЕРИЯТА ОСТАВА

Секретният доклад фирмата, която беше наета от Фонда за гарантиране на влоговете, за да установи следи, свързани с "източването" на Корпоративна търговска банка (КТБ), е на разположение на депутатите от няколко седмици. Отзивите за него обаче не са ласкави и мнозина го определят като безполезен.