24-годишният Мехмет Йозтюрк от „Даеш” е атентаторът-самоубиец, който вчера се взриви в центъра на Истанбул, отне живота на четирима чужди туристи и рани десетки други. Терористът е идентифициран чрез ДНК тестове, предаде кореспондентът на БГНЕС в Турция.

ОТНОВО: ЕКСПЛОЗИЯ В СЪРЦЕТО НА ИСТАНБУЛ

Още вчера разследващите започнаха да работят по две версии за атентатора, като целта им бе да изяснят дали от ПКК или от „Даеш” („Ислямска държава”). Веднага след терористичния акт се появиха и имената на възможните изпълнители на атентата - Саваш Йълдъз и Мехмет Йозтюрк. Йълдъз е от списъка на издирваните в Турция терористи от „Даеш”. ДНК анализите обаче установиха, че именно Йозтюрк е действителният извършител на нападението на улица Истиклял, до площад Таксим.

Атентаторът е от провинция Газиантеп. Задържани от полицията бяха баща му и брат му, и транспортирани до Истанбул, където дадоха кръв за тестовете. Засечен е бил и сигналът на мобилния му телефон, който по време на атентата е излъчвал от Таксим. Тогава е извършено и претърсване в дома му в Газиантеп, но терористът не е бил открит там.

Впоследствие са съпоставени снимките от обезобразения след експлозията труп на камикадзето с тази от системата на издирваните терористи от „Даеш”. Преди да изчезне, Мехмет Йозтюрк е бил с чисто криминално досие, семейството му е сигнализирало в полицията за внезапното му отсъствие.

ЩАЙНМАЙЕР: ИМА СИГНАЛИ ЗА АТЕНТАТИ СРЕЩУ МИСИИТЕ НИ В ТУРЦИЯ

Днес мястото на касапницата е обозначено с карамфили, национални флагове и ръчно изписани на английски и турски език плакати: „Ние сме тук, не се страхуваме, не сме сами“.

По данни от здравното министерство 8 от ранените вчера са на командно дишане, общо 19 се лекуват в болници. В най-тежко състояние е момиченцето на две годинки и половина Асия Башаран. Вчера всички медии и социалните мрежи публикуваха потресаващата снимка с изоставената детска количка и двата мъртви гълъба до нея, като не се знаеше нищо за съдбата на детето. Малката Асия е претърпяла черепно-мозъчна и очна операции.

Оказало се, че с родителите и сестричката й са пристигнали от град Адана на разходка в Истанбул.