БЕРЛИН – “Снощи в службите ни за сигурност постъпиха твърде конкретни даннини, на които трябва да се гледа сериозно – че се подготвят терористични нападения срещу германски представителства на територията на Турция. Поради тази причина незабавно разпоредих те да се затворят. Това беше наложителна мярка, тъй като предимство има защитата на германските граждани.”

Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Той благодари на турската полиция, която е усилила охраната на дипломатическите мисии в Анкара и Истанбул.

Той оповести също, че е сформиран извънреден щаб във Външно в Берлин, както и че в момента съответните германски служби анализират получената агентурна информация за готвените атентати с цел да се стигне до авторите на пъкления план.

Преди това медиите съобщиха, че от заранта са затворени германското посолство в Анкара, генералното консулство в Истанбул, както и немските училища в двата града.

На интернет страниците на двете дипломатически представителства, както и в социалните мрежи, дипломатите предупреждават германските туристи да стоят далеч от посолството и генералното консулство и при възможност дори да се завърнат в родината си.

От външното министерство в Берлин също призовават за бдителност в Анкара, Истанбул и други големи турски градове. Гражданите да избягват големи групи от хора, да не посещават туристически атракции, да стотят далеч от правителствени сгради и военни обекти.

През януари в Истанбул беше извършен самоубийствен атентат. Тогава загинаха 12 германски туристи.
В неделя беше окървавена и Анкара. При терористично нападение загинаха 37 души, поне 125 бяха ранени.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви вчера, че страната му ще бори тероризма с железен юмрук.