Държавната Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) се включи много активно в кампанията за прекратяване и спиране на обществени поръчки, след като преди ден стана ясно, че тя ще спре договор за доставка на релси за 43 млн. лв. без ДДС, сключен с фирмата "Ай Ки Ес" АД.

СПРЯХА ТЪРГОВЕ ЗА МИЛИОНИ ЗА РЕЛСИ И ЗА "ЗЛАТНИЯ" WI-FI ВЪВ ВАРНА И БУРГАС

Съобщение за прекратяване на поръчката все още не е внесено официално в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. "Ай Ки Ес" е избрана за доставчик на 7 март в конкуренцията на "Трейс Груп Холд" и "Фьосталпине". Ценовата ѝ оферта е била най-ниска.

Защо "Ай Ки Ес" се отстранява? Мажоритарен собственик на фирмата, с 90% от капитала, е 23-годишният Янко Янков, брат на депутата от ДПС Илия Илиев, който в момента е разследван от прокуратурата по обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери. Според обвиненията през между 2007 и 2009 г. Илиев, тогава общински съветник на ГЕРБ в София, е контролирал чрез подставени лица три търговски дружества - „Розалия ММ“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД и “Строителство и инвестиции“ ЕООД. Те са печелели поръчки на НКЖИ и подопечната на Министерството на транспорта фирма Държавно прадприятие "Транспортно строителство и възстановяване" (ДП ТСВ), но работата се е извършвала от служители на държавните компании, твърдят обвинителите.

ЦАЦАРОВ ПОИСКА ИМУНИТЕТА НА ДЕПУТАТ ОТ ДПС. ТОЙ СИ ГО ДАВА САМ

Фирмата "Енерджи груп 2003" в този период е била собственост на бащата на Илия Илиев - Йордан Илиев, но през 2014 г. той прехвърля собствеността ѝ на друго лице.

Обичайните заподозрени

Чрез търсачката на сайта "Биволъ" Клуб Z направи справка в регистъра на АОП, за да види кои са дружествата, печелили най-много обществени поръчки от НКЖИ от началото на 2007 г. до края на 2015 г. Разбираемо, те са свързани основно със строителство и рехабилитация на жп инфраструктура. Ето какви са резултатите:

Най-голямата поръчка е да 328,1 млн. лв., като е спечелена от ДЗЗД "Джисиеф -СК-13-Трейс Рейлинфра Консорциум - София". В консорциума участват италианската "Джи Си Еф" СПА с 69%, "Трейс Груп Холд" - с 29%, и "СК-13 Трансстрой" - с 1%.

Тази поръчка изкривява сериозно данните, защото благодарение на участието си в нея "Трейс Груп Холд" и "СК-13 Трансстрой" се оказват свързани с поръчки за обща стойност съответно 361,5 млн. лв. и 343,8 млн. лева. Ако от тях извадим дела на "Джи Си Еф" СПА (226 млн. лв.), стават 135,5 млн. лв. и 118 млн. лева.

На следващо място излиза държавната фирма ДП ТСВ с участие в консорциуми, спечелили 249,8 млн. лева.

А след нея се нарежда добре познатата "Водстрой 98", свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, със 197,36 млн. лева. Двете компании имат и общ консорциум - ДЗЗД "Железен път 2012-2016", който е получил поръчки за 88,9 млн. лева.

Гръцката фирма "Терна" самостоятелно е спечелила поръчка за 136 млн. лева.

Друга медийно известна фирма - "ПСТ Груп" има договори за 129 млн. лева. "ПСТ Груп" беше водещ участник в консорциума за строежа на автомагистрала "Хемус" "ПСТ Хемус 2", който беше спрян от премиера заради това, че в обществото витаели слухове, че бил свързан с Делян Пеевски.

БОРИСОВ: НЯКАКВИ ГАДОВЕ КАЗАЛИ, ЧЕ СЪМ СПРЯЛ "ХЕМУС" ПОД НАТИСК ОТ ЧУЖДИ ПОСОЛСТВА. ЛЪЖАТ

Фирмата "Крам комплекс" е получила поръчки от НКЖИ за 82,8 млн. лева.

Свързваната с фалиралата Корпоративна търговска банка "Промишлено строителство холдинг", която беше притежавана от "Водстрой 98", е спечелила договори за 79,5 млн. лева.

Вече обявената в несъстоятелност Ремонтно-възстановително предприятие "Кьоне" е взела за 62,7 млн. лева.

НКЖИ е дала на фирмата от Белово "Импрегнация 2000" 55,4 млн. лв. за доставка на импрегнирани траверси. Фирмата няма конкуренция в тази дейност. Варненската "Инжстройинженеринг" е получила договор за 49,8 млн. лева.

 

Фирмите, с които започнахме - "Ай Ки Ес" и "Енерджи Груп 2003", са получили поръчки съответно за 15,7 млн. лв. и 24,4 млн. лв., като в сметката не влизат тези 43 млн. лв. за релси, които би трябвало да са спрени.

И въпреки, че поръчките им не са на висока стойност "от птичи поглед" се вижда, че кръг от свързвани с ДПС компании е развил доста сериозен бизнес около НКЖИ.