По всичко изглежда, че "Даеш" все повече се ориентира към „неверния Запад“. Засилва се и интересът на терористичната организация към балканските страни като предмостие към Западна Европа. В частност това се отнася до използването на албанско-италианския маршрут. Същевременно "Даеш" наема бедни младежи и им плаща високи заплати, за да ги използва после при търсенето на нови източници на финансиране, като например да трафикират дрога. Според информация в мрежата, позоваваща се на източници от тайните служби на балканските държави, през последно време този интерес към Балканите се е засилил значително. Става дума предимно за мюсюлманските общности в Босна, Южна Сърбия, Македония, Косово и Албания. В това отношение "Даеш" е улеснена от ширещата се корупция сред управляващите елити, високите нива на безработица сред младите и дълбоката пропаст между бедни и богати. Така например, в малко Косово с неговите два милиона души население, службите за сигурност са идентифицирали над 300 младежи, посветили се на джихада в Сирия и Ирак от 2012 г. насам. 50 от тях са убити в сраженията там. В страна, в която младежката безработица достига 50%, "Даеш" не среща трудности в рекрутирането на „наборници“ за свещената си война. При това, според направените проучвания, повечето от тях произлизат от най-бедните райони като Фризай и Штимия и Хан Елиас (В. "Зири" от 21.1.2015 г.). 

Защо Албания и Италия?

Ако погледнем картата на Югоизточна Европа, ще видим че албанско-италианският коридор е най-прекият по пътя към Западна Европа. Наличието на мюсюлмански общности в Западните Балкани, както и гореспоменатите социално-икономически фактори, превръщат тази част от стария континент в особено благоприятна среда за проекта на "Даеш" за разширяването ѝ в западна посока. От друга страна, превръщането на Балканите в бежански коридор към Средна Европа, Австрия и Германия, създават условия за формиране на „спящи клетки“ на полуострова. Албания има ключово значение и като предмостие към близкия бряг на Италия. Наличието на албанска общност на Ботуша – около 300 хиляди албански бежанци, заселили се в гостоприемна Италия след разпадането на Югославия – също улеснява инфилтрирането на "Даеш".

Според доклад на италианското разузнаване, пропагандата на "Даеш" в социалните мрежи предлага работа на младежите от балканските страни срещу възнаграждение от около 2000 евро, предпочита се да говорят албански език. Това свидетелства за интереса на терористите към Албания и към албанците в Италия. Вярно е, че албанско население има в още три балкански държави, освен в самата Албания - Косово, Македония, Сърбия и Черна гора. Но единствено в Албания е разпространен италианският в качеството на втори език в една бивша италианска колония. От друга страна, в самата Италия говорещите италиански албанци са много повече, като някои от тях имат италианско граждансво и постоянно местожителство. Мнозина са и онези, които са женени за италианки и се считат за напълно интегрирани и тяхното предимство пред другите имигранти от албански произход е, че имат европейски черти.

Търговия с наркотици

Понастоящем Албания, която бившият комунистически режим беше превърнал в „най-прочистената“ от наркотици европейска столица, е главен износител на наркотици за Европа по „италианския път“. С такъв „успех“ могат да се похвалят новите албански мафиотски групировки, превърнали страната в държава износител на наркотици през последните двадесет и пет години. В периода 2010-2014 г. те успяха да създадат своя „държава в държавата“, разполагайки с бюджет, който е съизмерим с този на самата Албания. През лятото на 2014 г., след като Албания официално се кандидатира за членство в ЕС, нейната полиция и армия трябваше да водят сериозна битка в продължение на няколко дни, за да се справят с трафикантите, барикадирали се в предградията на Тирана. Но падането на „столицата на дрогата“ не означава окончателното поражение на трафикантите, особено след като "Даеш" също влезе в този бизнес в сътрудничество с местни мафиотски групировки.

Преди дни британският „Дейли Мирър“ от 17.1.2016 г. съобщи, че приходите от тази търговия достигат четири милиарда долара годишно. За целта мафията контролира отглеждането на марихуана в различни части на Албания, а впоследствие изнася реколтата в западноевропейските страни, включително във Великобритания. Последната се е превърнала в основен пазар в албанската търговия с наркотици. Вестникът предупреждава за последствията от намесата на "Даеш" в този печеливш криминален бизнес. Всеки, който закупува марихуана от Албания, на практика ще участва във финансирането на "Даеш", твърди „Дейли Мирър“. Тази информация не се споделя от някои албански всекидневници. Така например, в броя си от 17.1.2016 г. „Кохе Диторе“ твърди, че Албания не е единственият източник на наркотици за Западна Европа. Това обаче не намалява опасността от навлизането на терористите от "Даеш" в търговията с дрога, която се превръща в един от алтернативните източници за финансиране, след като приходите от износа на петрол драматично намаляха в резултат на бомбардировките и рухването на цените на тази суровина.