Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българските ловци, които използват полуавтоматични оръжия, подобни на бойните, например ловен вариант на автомата "Калашников", трябва да се подготвят психически да се разделят с тях.

Забраната те да бъдат притежавани от физически лица е в утрешния дневен ред на министрите на вътрешните работи на ЕС, в който ще участва и вицепремиерката Румяна Бъчварова.

България е против тази забрана, научи Клуб Z от дипломатически източник. Правителството я смята за непропорционална на риска.

Мярката е част от проект за изменение на директива за режима на огнестрелните оръжия в ЕС, което Европейската комисия предложи заради атентатите в Париж от 13 ноември м.г., в които терористи убиха 130 души и раниха над 350.

Повечето от жертвите бяха разстреляни с незаконно закупени автомати "Калашников".

Българската позиция е, че забраната на полуавтоматични ловни оръжия, конструирани на базата на бойни, не може да се обоснове само с външната прилика между двете.

Ако ЕС все пак я въведе, тя ще задължи държавата за своя сметка да изкупи този тип оръжия от притежателите им и да ги извади от пазара.

За да стане това, трябват одобрение с квалифицирано мнозинство в Съвета на министрите и съгласието на Европейския парламент.

В момента у нас не е известна оценка на въздействието на такава мярка, т.е. колко би струвала тя на бюджета и какви биха били загубите на производителите, търговците и собствениците на този вид ловни и спортни оръжия.

Пресцентърът на МВР поиска от Клуб Z официално запитване, за да отговори на този въпрос утре. В пресцентъра на Министерството на икономиката нямаше дежурен.

Обикновените ловни пушки са гладкоцевни. Тези, които са разработени възоснова на бойните огнестрелни оръжия, имат резба в цевта, която повишава далекобойността и точността им. Затова се наричат нарезни.

"Членовете на Съюза на ловците и рибарите в България са около 120-140 хиляди. Всеки трети има нарезно оръжие. АК-47 в ловния му вариант, на полуавтоматична стрелба, струва между 350-400 лв. Отделно над 200 хил. имат и късо нарезно оръжие", каза пред Клуб Z Любомир Кольовски, дългогодишен ловец и член на съюза от 1989 година.

Ако това е вярно, значи в частни ръце у нас са поне 40 000 ловни нарезни оръжия, които струват минимум 14 милиона лева, ако се водим по цената на ловния АК-47. Не е ясно колко има в складовете на предприятията и на търговците на оръжие.

Те са от категория Б-7 в европейска директива 477 от 1991 година, а именно "полуавтоматични огнестрелни оръжия за цивилна употреба, които приличат на оръжия с автоматичен механизъм".

Мотивът на вносителя на промените е, че те биха могли да бъдат преработени, така че да станат като бойните.

Забраната им за частно притежание е един от пет спорни въпроса в предложената ревизия на директивата.

По други от тях България има положително становище. Така например страната ни е за това навсякъде в ЕС да се въведе минимална възраст от 18 години за притежаване на оръжие. Сега държавите-членки имат различни режими в това отношение.

Българското правителство подкрепя и евентуална забрана на продажбата на оръжие в интернет и задължителни психотестове при издаването на разрешително за притежание на оръжие.

Ключови думи

Коментари

Да видим ще имаме ли топки да праснем вето на ненормалните брюкселски бюрократи.

дичо

да те праснат теб в празната тиква с "полуавтоматични оръжия, подобни на бойните, например ловен вариант на автомата "Калашников"

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

чл.12 НК

...като се има предвид как се влиза в ловна дружинка ...още от бай Тошово време...и въобще как се дава разрешение за притежаване и носене на оръжие...90% от тези пищолджии са частната армия на посткомунистическата русофилска олигархия...

Трябва да им се сложи годишна такса 2-3 хил лв, оръжието е друга тема.

Откачалки! Слвдващият път като нападнат накой с нож - ще забраним да се продават и ножове ли? А хляб с какво ще си отрежем тогава? Това ми напомня на един стар виц. Събрали се хасковлиите на дискусия и референдум за изьвърлят буквата "Х" от азбуката. Ибез това казали Аскуу - значи е излишна. Минал дебата стигнали до гласуване. Изведнъж от последните редове скача един човек и вика: - Хора! Луди ли сте? Ако махнем "Х" от азбуката как ще кажем после "хурна" и "хортума" (За тези които не са запознати с хасковският диалект - хурна е фурна а хортума е въже)

Развеселен

Европа не й е работа да прибира оръжията на българите.

на майка ви

Либерални педеруги!Ще си купя танк ако искам да си стрелям по педераси и бежанци измет мръсна.

Югозомби

Делението на гладоцевни и нарезни не съответства на делението бойни и ловни. Гладкоцевното оръжие също се използва за бойни цели. Полициите и армиите по света имат в арсеналите си пушки-помпи, а производителите предлагат много разнообразен набор от боеприпаси за гладкоцевни оръжия със защитно и бойно приложение. Тактическото им приложение допълва останалите видове леко стрелково бойно оръжие, автоматичната щурмова пушка (assault rifle), картечния пистолет (sub-machine gun), снайперската пушка (sniper rifle или designated marksman rifle), едрокалибрената снайперска пушка за поразяване на специални цели (anti-materiel rifle) и тъй нататък. Също така има и неавтоматични нарезни ловни оръжия като пушките с надлъжно плъзгащ се затвор (bolt action) и пушките с лостово зареждане (lever action), при които изхвърлянето на празната гилза и зареждането на новия патрон в цевта е ръчно. Част от тях са създадени на основата на бойни оръжия, но друга част не са. Изобщо няма ясно очертана граница между бойното и гражданското оръжие, защото исторически много типове са имали и двете приложения, като граждански модели са се използвали в армиите, а армейски - за лов. Полуавтоматичното оръжие пък, създадено на основата на съветския АК-47 или американската M16, не е бойно. То не стреля в автоматичен режим, тоест при него с едно натискане на спусъка се произвежда само един изстрел. Изобщо дебатът за ограниченията не отчита действителните технически параметри на оръжията и възможните им приложения и потенциални рискове, като се съсредоточава върху външни и дори не формални, а по-скоро илюзорни аргументи. Забраната на автоматичното оръжие е достатъчна, тъй като полуавтоматичното оръжие не представлява много по-сериозна заплаха от ръчно презарежданото оръжие.

Югозомби

П. п. На въоръжение в армията на САЩ са следните гладкоцевни пушки: Mossberg 500, помпа, няколко модификации, Remington Model 870, помпа, и Benelli M4, полуавтоматична.

Югозомби

П. п. Забраната на полуавтоматичните ловни оръжия заради опасността от преработването им в автоматични едва ли ще премахне напълно проблема, защото преработката е незаконна точно толкова, колкото и съществуването на черния пазар на бойни оръжия, от който се снабдяват престъпници и терористи.

Москов, внимавай в картинката! Виж на снимката какво са ти "приготвили" от ДСБ....Майтап, бе пич. Нема се плашиш

zakkwylde

Евробюрократите са известни с идиотските си идеи. Но и КлубЗ плътно ги следва. Да бяхте сложили поне коректна снимка на полуавтомат, а не помпа.

Ангел

Крайно време е тезе автоматчета да ги забранят на лов ли отиват или на война

Абе, ако трябва и на война ще ходим.Ние ловците сме стабилни а не чекиджии като някои.

haha

всичките ДС агенти и милиционери ги е страх да не им вземат железата, щото може да усетят народната любофф!

mardafi

Аз съм риболовец и ме боли фара за авджийте

Правилно е да се отнеме оръжието. И какво е това извратено удоволствие да избиваш животни?

абе

абе ей чекиджии вие знаете ли колко време съм събирал парите и с каква любов се отнасям към нея и си давате вашите глупави коментари като не ви интерисува не се обаждайте,не всички сме милионери !!!!

Като си нямаме добра армия, може и ловците да влязат в действие.Калиброваното оръжие си има и предимства и то много .Така , че от парламента да не бързат!

Югозомби

Няма некалибровано огнестрелно оръжие. Калибър е вътрешният диаметър на цевта на оръжието. Калибровани са и гладкоцевните оръжия, класическите им съвременни калибри са 12, 20 и .410.

Югозомби

Между другото, гладкоцевното ловно оръжие е много ефективно и като бойно. Не е далекобойно и не се използва с оптически прицел, но на късо разстояние вероятността да се попадне в целта е голяма заради разпръскващия се сноп на проектилите. Скоростта им не е много висока, но това се компенсира от внушителната им маса. За сравнение, бойният куршум на патрона 5.56×45mm NATO има диаметър 5,7 милиметра, докато патроните 12 калибър за гладкоцевни оръжия имат диаметър 18,5 милиметра.

Иванка Ставриева

Поредното безумие на изтрещелите политици в ЕС ! Може ли оръжието на атентаторите във Франция да бъде сравнявано с това на ловците, което е на отчет и в Служба КОС към МВР ? Европейският съюз да се замисли и поеме отговорността за това, че поради тяхната тъпота, животът ни е изложен на риск от легални и нелегални мигранти, между които не се знае кой кой е и какво ни мисли! Поради увеличилата се престъпност в САЩ Барак Обама призова населението да се въоръжи за самоотбрана ! Преди да загубим КИНОЦЕНТЪРА като наша собственост, Студия за игрални филми "БОЯНА" притежаваше най-богатата оръжейна колекция на БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ. Една част от нея беше обезопасена, но имаше и стрелящо оръжие. Сега да провери КОС какво има там и дали всичко е заведено на отчет !

Баща ми имаше незаконна правена пушка! 2 г един рецидивист от западна България бивш затворник ограбваше градинките покрай Мандрата в Бургас! От многото оплаквания на виладжии и собственици на ограбени вили, от Родната Полиция казаха оправяйте се сами! Баща ми прие тези думи буквално! След като рани в крака затворника, Милата ми Родина реши да го вкара в затвора! Принуди го да се прости с земята си, или по на кратко 20 000 лв за да не го тикнат в затвора! И това заради това, че България не се върши работата на държава! Ако е така това се очаква и от населението и! Разказвам ви тази история, защото другата по-горе не е по малко безумна! Ще оставя и 1 закана! Дали с пушка, пистолет, нож или камък, ако нещо се случи на мен и семейството ми, ще избия целия Парламент, ще сваля правителството и най-страшното ще има Народен Съд за всички провинили се! Обещавам, че може и да умра, на ще залича всяка продажна сган! Мързеливи, необразовани, лоши хора в България няма да има! Ще мрат...Казвам го защото законите се промениха, и хората също!

Christmas Seasons

Това е обида срещу служба КОС. Значи, че оръжията се стопанисват от съмнителни лица,със склонност към атентати,това звучи като анекдот. И откога БЛРС е на отчет в ЕС. Остана само да ми кажат колко голям да го вадя,щото ако не е по европейски стандарти,да го скъся с два пръста.

kk

ll

Нямам думи, тия от евро съюза ще почнат да ни карат и свирки да им правим.Не може ти да си си купил пушка и скъпа оптика да си я прострелял да си загубил време и пари и после да ти я вземат за стотинки.

Остави калашника който струва 400-500 лева ами другите карабини които са по 5000 лева по колко ще ги изкупят.Ако се стигне до там моят калашник ще си го обезопася но няма да го дам за стотинки.

Българските ловци са армията на тази държава да ли младото поколение знае как се държи пушка. Не дай си боже стане нещо те са първи които ще излязат да защитят народа и са добре подготвени,така че не се занасяйте с тях.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.