Нова голяма обществена поръчка - този път на държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2, свързана с фирмата "Водстрой 98", отиде в небитието. Министерството на енергетиката съобщи, че след разпоредена проверка от премиера Бойко Борисов поръчката за главна командно-контролна система за сигурност на обекта е прекратена. Стойността е за 29 280 900  лв. без ДДС.

НА КОГО Е "ВОДСТРОЙ 98" И КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА НЕЯ

В съобщението от ведомството на Теменужка Петкова се казва, че поръчката с предмет "Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на Главната командно-контролна система за сигурност по част от периметъра на северната дъга и прилежащите й обекти" е спряна. Мотивът: 

"ТЕЦ 2 реализира загуба за 2015 г. и към момента има недостиг на финансови средства за регулярно разплащане с доставчици и контрагенти. В този смисъл възлагането на подобни дейности към този момент и при тези условия е неоправдано."

От съобщението става ясно още, че поръчката е стартирана през юни 2014 г. без обявена стойност. Въз основа на нея е сключено рамково споразумение, в което също липсва прогнозна цена, "което е предпоставка за възлагането на дейности без лимит".

ТЕЦ "Марица-изток" 2 е сключил договор по поръчката на 28 януари 2016 г. От Министерството на енергетиката обаче не са обявили с кого е сключен той, а съобщават само мотивите за прекратяване, стойността на договора и факта, че Агенцията за държавна финансова инспекция извършва проверка в държавното дружество и на законосъобразността на поръчката от 2014 г.

БОРИСОВ НАРЕДИЛ СПИРАНЕ НА ПОРЪЧКИ НА ПЕЕВСКИ ЗА ОЩЕ 95 МЛН. ЛВ.

За договора на държавното дружество на стойност близо 30 млн. лв. първи съобщиха от "Капитал Daily". Според публикацията контрактът е сключен с "Тагатис" ДЗЗД ("Водстрой 98" и БММ) и "Ат-Атлас" ДЗЗД ("АТ инженеринг 2000" и "Атлас ко") въз основа на подписано преди година рамково споразумение за инженеринг и системи за охрана на централата. Според медийни публикации "Водстрой 98" е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски.