На заседанието си днес правителството прие промени в Закона за държавния служител, с които ще трябва да се ограничат възможностите да се назначават връзкари на държавна работа.

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА: ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА ВСЕ ОЩЕ ДЕЙСТВА У НАС

Смисълът на новите текстове е да се подобри обективността при подбора на служители и да се преустановят злоупотребите с назначения, уточняват от правителствената пресслужба.

В закона се регламентира провеждането на два етапа при конкурсите за постъпване на държавна служба.

Първият етап ще е централизиран. При него ще се организират тестове за определяне нивото на общите компетентности и основните познания, необходими за заемане на държавна служба. След това ще има и специализирано препитване за определяне нивото на специфичните компетентности и професионалните и деловите качества на кандидатите, необходими за заемане на конкретна длъжност в съответната администрация.

Централизираният етап на конкурса ще бъде организиран от Института по публична администрация (ИПА) като валидността на резултатите от него ще бъде три години. Служителите в държавната администрация няма да могат да заемат ръководна длъжност без успешно преминаване на тест за определяне нивото на общите компетентности и познания, необходими за заемането на ръководни длъжности, който също ще се организира от ИПА.

Въвежда се и Информационен портал за мобилност на служителите в държавната администрация, осигуряващ прозрачност.

Новият регламент за назначенията на държавните чиновници ще влезе в сила от 1 януари 2018 г. 

Освен това с промените в Закона за държавния служител е предвидено да влезе в сила забрана за назначаване по заместване и за преназначаване на свободна длъжност на наетите по заместване лица, които не са преминали успешно централизирания етап на конкурса. Целта на тази промяна е да не се заобикаля изискването съответният чиновник да се е явил на конкурс.

Ще влезе в сила и забрана за преназначаване на лица, назначени на непълно работно време на длъжности, които са определени за заемане на пълно работно време, както и за назначаване на ръководна длъжност на непълно работно време.