Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ГЕОРГИЙ ЯНС

На 25 февруари, преди 60 години, на ХХ конгрес на КПСС, Никита Хрушчов изнесе закрит доклад за култа към личността на Сталин. Тази реч постави началото на онези краткотрайни процеси, които впоследствие започнаха да наричат "размразяване". Онези сензационни и разобличителни факти и документи, цитирани от Хрушчов в доклада, влязоха трайно в употреба и в много отношения станаха христоматийни. За 60 години бяха прибавени нови, по-дълбоки и обширни свидетелства. Въпреки това докладът, за съжаление, не изгуби своята актуалност.

Ако днес няма кърваво съдържание на сталинската епоха, по форма и патос все повече се доближаваме до онова време.

"Сталин въведе понятието "враг на народа". Този термин веднага освобождаваше от необходимост от всякакви доказателства за идейната неправота на човека или хората, с които водиш полемика. Той даваше възможност всеки, който за нещо не е съгласен със Сталин, който беше само заподозрян във враждебни намерения, всеки, който беше просто наклеветен, да бъде подложен на най-жестоки репресии... Понятието "враг на народа" по същество снемаше, изключваше възможността за каквато и да било идейна борба или изразяване на собствено мнение по тези или онези въпроси дори от практическо значение", каза Хрушчов в своя доклад.

Този термин или, ако щете, меморандум, набира популярност в съвременна Русия. В популяризирането му първа цигулка свири ръководителят на Чечня (Рамзан Кадиров - б.р.). Ама че парадокс. От една страна, Кадиров проклина Сталин и заедно с него и Берия (вътрешният министър Лаврентия Берия - б.р.), за депортирането на чеченския народ. От друга страна, той управлява републиката примерно по същия начин. Вместо закони има "воля на вожда".

Да беше само Кадиров. Но и далеч извън пределите на Чечня се опитват да върнат Сталин на пиедестала. Разбирам, когато възрастното (най-възрастното) поколение носи портретите на Сталин като икони. Но и част от младежта върви по същия път. Същото боготворене на Путин с "вирусен патриотизъм" е остатък от сталинската епоха. Защо се случва това?

Не се уморявам да повтарям, че Хитлер и Сталин са братя-близнаци. Разликата помежду им е само стилистична. Те са патриоти-държавници. Хитлер дори е по-голям патриот. Обичал е народа си и масово е унищожавал чуждите народи. Трудно е да се каже кого и защо е обичал Сталин. Хората са били изтребвани и по класов, и по национален признак. Нерядко кръвожадността на Сталин бива оправдавана с това, че той е правил всичко в името на народа, като е провеждал социално ориентирана политика. "Всичко за народа." При това някак си се забравя, че хитлеристка Германия е била за своето време най-социалната държава в света. Масово жилищно строителство, опазване на майчинството и детството, развитие на спортна, образцови условия за работа в заводите и фабриките. Между впрочем, званията "майка героиня" и "ударник на труда" идват от Германия. Това е доста добре известно.

Но на германците им провървя. Те можаха да извлекат поуки от поражението във войната. До такава степен им промиха мозъците, че не само да хвалиш Хитлер, а дори да го споменаваш се смяташе за неприлично. На германците им провървя на два пъти. Те съумяха да сътворят не без помощта на САЩ "икономическо чудо". Главната роля в това "чудо" все пак имаха самите германци.

От победи не се извличат подобни поуки. На победите се радват. Когато обаче победата стане едва ли не единственото постижение на страната, става това, което става. Вместо "плуг" - "ядрена бомба". А човекът със своите проблеми остава изтикан на банкета край пътя към "светлото бъдеще".

Когато се намира на "банкета", човек иска разбираемото и конкретното. Сталин е нещо разбираемо и конкретно. Тук са своите, там са враговете. И докато има "врагове на народа", "светло бъдеще" няма да има. Сталин, връщай се!

-----

* Авторът е руски журналист. Препечатваме коментара му от неговия блог в сайта на радио "Ехото на Москва". Поводите за коментара са два. На 25 февруари се навършиха 60 години от ХХ конгрес на КПСС, на който Никита Хрушчов развенчава култа към личността на Сталин. А днес  се навършват 63 години от смъртта на съветския вожд, извършил едни от най-кървавите репресии в историята на човечеството.

Ключови думи

Коментари

Petyo9

Защо да връщат Сталин???? Та нали си имат Путин!!! Или само един диктатор вече не им стига?

Хер Флик

Те си имат Путин, а ние - Путьо. За сажаление. Путьо плевнелиев

Минимальнаъа зарплата в Росии 6200 рубли / 77 евро / Ура товариши Да живее Стали

Хер Флик

Ти виж тук каква е минималната заплата и как се живее с нея, тъпако!Само че за разлика от нас там си уважават страната, а нашите лидери я поднесоха на поднос на американските ти Господари.И се научи да пишеш.

ozzy

Винаги е имало читави руснаци и винаги са били единици.Единици сред милионите комуноиди - изроди.

А кой ще играе Георги Димитров - Гоце или Вольэн? Даже тъй наречения Патриарх отива в Масква да го галят по главата...

Чета

Руски сайтове ! Там критичните материали/гледните точки са далеч по много и що годе прилични. Фокусирането върху статията на този руски журналист е добре , стига да има и другата гледна точка .., а тя не е елементарна от типа червени/бели ..и не опира до Рамадан Кадиров. Например там темата ... как да държим исляма "цивилизован". Очевидно Русия го прави по добре от Америка. Всички бивши съветски републики завързващи на СТАН са удържани в полето на цивилизацията. Корумпирани ръководители -да , не много добра демокрация -да ...но различни мюсюлмански страни. Хайде да погледнем любимите "проекти" на САЩ ...Саудитска Арабия ( такава държава нормално ли е да съществува )?? Тя как се вписва в стандартите за цивилизация? Ами Афганистан ....там беше СССР имаше също нормални хора по улици и градове ,а сега ... Да вървим към Пакистан ! Е, ... мога да продължа още ! Всъщност къде точно САЩ създаде добър модел на " цивилизован ислям" ?? Никак не са лесни дебатите ...и не представлява виждане в конкретен човек ( несъмнено диктатор ) ...и опити за паралели . По голямото е: - Как да бъде удържана цивилизацията !!??

Русия за част от цивилизацията ли я смятате?

ozzy

А по-горното прочете ли? Освен това..."Сталин въведе понятието "враг на народа". Този термин веднага освобождаваше от необходимост от всякакви доказателства за идейната неправота на човека или хората, с които водиш полемика."

Поизтрещел си - не е Рамадан Кадиров, а Рамзан Кадиров.

м

ДНес, 5 март 2016 г, се навършват 63 години от кончината на бащата на народите, великия вожд др. СТАЛИН ! Отнесете се с дължимото уважение към този факт, а не разгласявайте пасквили срещу него !

Това е некъв блог, хостван на Йэху Мацы, дори не е предаване. Латынина плачет.

кирил

руският народ е напълно генетично увреден и от него нищо не става

Георги Бяндов

Че ти и от генетика ли разбираш? Мислех, че не си завършил средно даже.

Сашо

Чета - пример е Индонезия, Йордания, Турция, Емирствата... Явно обаче познанията ти са само ильозорни.

Сеиозно

Йордания и Турция :)) А..чаршафосаните от емирствата са демокрация ?:)) Сериозно ли ??? По малко знам за Индонезия ..признавам .

даката

генетичното увреждане наистина е много тежко и както изглежда необратимо.от 1917 системните масови убийства,голодомор изселвания и емиграция на всичко по свястно дава сегашното състояние на човешкия материал в русия.

анонимен

Русия да се обяви за:Опасна за посещение страна,включително и част от нашето черноморие населено с руски пияни пропагандатори на бившия ссср.

Развеселен

много силен текст

ами сега

Комунистите сталинисти си останаха най нецивилизованото племе в България.

Все още има глупаци, които вярват на пропагандата за репресиите на Сталин.

ddemi

Пък той бел просто майка Тереза...

Щом не вярваш за репресиите на сталин, моля изгледай този филм докрая. В случай, че не разбираш руски да ти поясня: Изпитание на съветска ядрена бомба с участието на 45000 войници. Но има и пряко засегнати над 10000 цивилни. Много от тях измират от онкологични заболявания. Приятно гледане! https://www.youtube.com/watch?v=lBpAW-iRNtg

любопитен

Какви са чели и гледали сталинистите за да вярват в Сталин не ми е ясно?Че те са зомбита е ясно.

анонимен

Стокхолмски синдром тресе руснаците.

Ощавен маркиз

Очевидно, ГЛОБАЛНИЯТ СВЯТ е затруднен да спре значителна част от руския народ отново да започне "строителството на комюнизъма си"... Важното е ние и народите от бившия восточно-лагерен блок да не участваме в тойзи напън. Нека си го подстройват сами тоз път, предполага се, че без назе ше им е "много по-лесно". А бакалъм.

комунизи

Сталин не се връщай,идваме при теб!

обективен

Няма спасение от комунистите и русофилите освен да се ползват техните похвати и методи за неутрализиране.Да се обяват като врагове на народа.

Радой

Подписалия се М е бил ЗКПЧ в Стара Загора.

Георги Бяндов

На германците им провървяло??? За това, че е днес са натъпкани с американско ядрено оръжие? Затова, че САЩ държат златните им резерви, а държавниците им преди влизане във властта ходят в американското посолство да полагат клетва за вярност?За това, че са смачкана нация, която от политкоректност е готова сама да се унищожи с 15 милиона мюсюлмани??? Май наистина ще излезе вярно, че руските опозиционери са почти толкова глупави, колкото нашите управници.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.