Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви пред bTV, че неговият колега от парламентарната група Делян Пеевски не е олигарх.

"Не мисля, че Пеевски е олигарх. Олигарх е човек, който се възползва от властта без да участва в нея. Има такива хора в България. Г-н Пеевски участва в политическия процес публично", разясни аргументите си Цонев.

Според него олигарси няма изобщо в ДПС.

Цонев коментира и учредяването на партията на Лютви Местан ДОСТ, което ще се случи днес.

"Партия ДПС не може да бъде изградена отново, не може да бъде подменена", заяви Цонев.

Според него Местан прави опит за подмяна на ДПС и за изграждането му отново, иска и да си присвои електората на движението.

"Това не е безопасно. Всичко започна с една подмяна на тезите на г-н Доган. Г-н Местан интерпретира много странно това слово. Те казват, че ДПС вече не е либерална партия. ДПС не е евроатлантически ориентирана, а проруски ориентирана. Проруската олигархическа партия е в основата на националната концепция на България за евроатлантическата ориентация. Още през 90-те години. В основата на членството в НАТО, с личния принос на г-н Доган", каза Цонев.

Според него Местан няма никакво влияние върху електората на ДПС.

"Знам как изглеждаше ДПС при Доган и как при Местан. Има голяма разлика, тя ще се види и сега", убеден е Цонев.

Той определи възможността Доган да има забрана да влиза в Турция като позорен факт.

"Как бихте интерпретирали факта, че човекът, който лежа в затвора, в килия на смъртник, който се бори за правата на българските турци, може да има забрана да влиза в Турция? Това е позорен факт. Не може да има такова отношение към човека, който не на думи се бори за правата и свободите на българските турци и за правата и свободите изобщо", каза депутатът Цонев.