Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Равносметката по аферата КТБ година и половина след нейното затваряне е проста: Няма нито един осъден за фалита ѝ и за последвалите от него милиарди загуби на публични средства.  Главният прокурор, след като оневени гуверньора на БНБ Иван Искров, влезе в обувките на негов адвокат, сякаш вече не се интересува от последствията за обществото. Може би предполага, че случващите се напоследък зрелища, предизвикани от списъците на „скъпите“ клиенти на банката,  пълни с магистрати и политици , ще отвлекат общественото внимание от същността на проблема.

Вярно е, че прокуратурата не е финансов регулатор и не е нейна работа да надзирава банките, но когато драстично са нарушени регулациите от една банка (КТБ) , една одиторска фирма (KPMG),  една надзорна банкова институция (БНБ) и едно финансово разузнаване (ДАНС), в резултат на което са изгубени милиарди публични средства, прокуратурата е инстутуцията, която задължително трябва да реагира.

Всички публично известни досега доклади и факти по аферата КТБ, въпреки  голямото протакане  на процеса,  дават предостатъчно аргументи на прокуратурата , за да действа в съответствие с правомощията си, а именно – да предяви обвинения към отговорните лица, допуснали КТБ да работи като финансова пирамида, чрез криминални практитки и  с политическа подкрепа от самото ѝ създаване през юни 2000 година до обявяването ѝ в несъстоятелност.

Не така категоричи, обаче, са фактите  по отношение на изнесените списъци със „скъпите“ клиенти на КТБ. При тях има един много сериозен проблем, който като че ли остава незабелязан.

В доклада на квесторите за текущото състояние на КТБ, публикуван на 31-ви юли 2014 на сайта на БНБ, сме информирани, че:

При започване на действията по специалния надзор квесторите са извършили следните действия:

  • Спиране на счетоводната система на банката (Софтуерен продукт C-soft);

  • Спиране на платформата обмен на SWIFT;

  • Спиране на операциите чрез електронно банкиране и спиране на услугата „интернет банкиране“ ;

  • ….

Какво може да се случи в една банка, която е затворена за „външния свят“, със спряна основна информационна-счетоводна система, както и SWIFT и останалите банкови системи?  При липсваща информация  за сертифициране на банковите информационно-счетоводни системи от банковия регулатор БНБ – отговорът може да бъде : почти всичко.

Например:

  • Могат да се създадат нови клиенти, по чиито сметки да се прехвърлят пари, например  горницата над някои гарантираните депозити

  • Могат да се прехвърлят суми по сметките на съществуващи клиенти, за които те не подозират

  • Могат да се променят договори за депозит и съответно условията от преференциални да станат стандартни

  • Могат да се променят планове за изплащане на кредити и други техни атрибути

  • Могат да се закрият сметките и клиентските номера на някои клиенти

  • И още много други злонамерени действия.

Липсата на информация за гарантиран стандарт за българските банкови информационни-счетоводни системи от банковия регулатор БНБ оставя съмнения за нерегламентираното им използване в случаи като КТБ. Едва ли има участници в процеса КТБ (надзорници, квестори, синдици), които биха се ангажирали да гарантират,че всички действия, извършени от операторите,  са документирани и контролирани и, че предоставената за публичен достъп клиентска база данни, отразява реалния ѝ статус към определена дата. Дори и да бъде разсекретен широко дискутирания напоследък доклад на международната компания AlixPartners,  наета да проследи паричните потоци от КТБ, едва ли подобна гаранция би била налична.  Фактът, че списъците с клиенти, публикувани от синдиците, някои от които с признати технически грешки, са създадени като интерпретации на информацията, т.е.механичен сбор за 5-годишен период, например,  доказва  не  само липса на компетентност. Тук е мястото да се зададе въпрос към законодателя, по какви критерии определи, че публичната информация за банка в несъстоятелност трябва да се отнася за период от 5 години преди датата на отнемане на лиценза на банката в несъстоятелност, както и същото ограничение за сведния за лицата, заемащи висши държавни и други длъжности?

ФГВБ

Липсата на стандарт и адекватен контрол на информационно-счетоводните системи на българските банки  от банковия регулатор БНБ,  води до изключително висок операционен риск  и потенциална възможност за банкови измами.  Един от изводите, налагащи се на тази база, отнасящ се в  часност за изнесената банкова информация – списъци с клиенти на КТБ е, че  поради съмнения за извършени неправомерни действия в информационната система на затворената КТБ, тъй като липсва стандарт за гаранция на обратното,  те са нелегитимни и не биха издържали в съда при обжалване.  В добавка, тези списъци не доказват, че средставата на вложителите са придобити по нерегламентиран  начин, каквото внушение оставят в обществото. В този случай, логично би било по-нататъшното им зрелищно публикуване да спре, докато не бъдат изчистени съществуващите проблеми. Това съвсем не означава, че обществото не трябва да бъде информирано за произхода на спестяванията на „скъпите“ клиенти на КТБ, но  това не е задължение на банките и съответните институции трябва много добре да са запознати с този факт.

И ако загубите на милиарди публични средства заради аферата КТБ за безвъзвратни, то не е такъв случаят  с другите български банки.  Сертифицирането на банковите информационни-счетоводни системи от банковия регулатор БНБ , както и подобряване на координацията и обмена на информация с другите институции  е не само възможно,  но и задължително, за да бъде изяснена и гарантирана достоверноста на банковата информация и функционалност, както и адекватният им контрол. Подобни намерения са заложени в плана за реформиране на банковия надзор до края на 2016-та, публикуван от новия управителен съвет. За съжаление, в този план са предвидени само частични мерки, които определено не решават проблема със сертифициране на банковите информационно-счетоводни системи..
За да се върне доверието в банковата система, от изключителна важност е банковият регулатор БНБ да може да гарантира качеството на информацията и функционалността на българските банки.  Този процес все още не е завършен и съмненията за надеждна банкова информация остават, независимо от предвидените стрестестове.  Изключение прави самотефтерът за посетителите на КТБ  преди затварянето ѝ, поддържан от охраната – надлежно, на ръка изписани имената на посетителите, кого са посетили , датата и часа на посещението.

 

Ключови думи

Коментари

socialen

Неграмотният Борисов дестабилизира КТБ по време на 3.5 годишното еднолично, катастрофално, неграмотно "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009 - февруари 2013 година, като удвои държавните пари в КТБ след 2010 година при нулев контрол от страна на Държавата и наду така лихвения балон в КТБ. Борисов награди Цветан Василев за банкер на годината като каза, че Василев е най-великият банкер и е спокоен, че парите са в неговите ръце...

ДСБ са във всички списъци. Включително и в списъка с посетителите.

Списъците не служат за нищо съществено. Четете преди да ръкопляскате.

нъл тъй

ДСБ са и в калъфката на възглавницата ти!Внимавай довечера,като дадеш заслужена почивка на ОНОВА НЕЩО,дето стърчи над раменете ти!

dobroutro

"...прокуратурата е институцията, която задължително трябва да реагира...". С една голяма забележка, че точно прокуратурата започна атаката срещу КТБ. А за останалото написано - така е. С една дума - Да влезе убития.

Списъците не служат за нищо. Ако моятя и вашата банка утре фалира, защото е раздавала необезпечени кредити, с вас ли ще сме виновни, само защото сме в списъка на клиенти. Списъкът само насъсква хората едни срещу други и дава на материала едно елементарно оръжие, да го размята както му дойде. Ето например долният коментар.

дебелян пеевский

Равносметката е още по-проста: простият български гражданин го набутаха с банков фалит за втори път и точно по същата схема. Единствената разлика между този фалит и предишните от 96-та е, че "народното недоволство" се управлява по-добре. Предния път опариха вложителите за много пари и те бяха гневни. Този път опариха всички, но с по 6-700 лева, при това събираеми като данъци, така че гневът е по-малко и не е ясно накъде да се насочи. Следващият път ще изцедят я банката на Цеко, я някоя друга с още по-тарикатски номер и ще измъкнат кинтите още по-неусетно. С прости селяндури като вас е така.

Фактите са ясни на всички. Ти като умен селяндур какво препоръчваш? Кого да изберем да управлява?

"КОЙ?" ограби КТБ става ясно от себеотрицанието с което правителството на Борисов спаси властта на Цацаров и трупата му във ВСС. Като провали реформата в правораздаването, ГЕРБ открито защити крадливата, посткомунистическа олигархия. Самият Борисов е неин фирмен продукт. Паническите му опити да се разграничи от себе си са смехотворни. "Метлата" с която се измита корупцията в една правова държава е съдебната власт, а тя е лична собственост на "Пеевски"&компания и ще бъде такава, докато хора като Христо Иванов са вън от властта, Лукарски и Кунева са в нея. Всеки, който вярва, че пазвантин на Живков и Симеон може да стигне до върха на държавата без подкрепата на крадците, режисирали "прехода" е най-малкото наивен. Последните, "героични" импровизации на Борисов издават паниката на режисьорите му. От тук нататък страната може да върви или към нормалност или към пълен разпад. Ясно е, че наследниците на "царския" проект на ДС, Борисов и Цветанаов, слугуват на статуквото. Единственият залог нещо в България да се промени е да се стигне до истината за грабежа на века. И никакви отменени държавни поръчки няма да скрият факта, че правителството се оглежда в резултатите от това разследване.

Да беше случил на време, ама не би. Преди 50-тина години щеше да си супер, поне партиен секретар. :)

дебелян пеевский

"ДСБ са във всички списъци" -- ДСБ са във всички списъци, но с никакви суми. От тва следват само три неща -- първо, че раданкъневците са доста глупави, второ, че се продават и купуват лесно и евтино и трето, че от тях нищо особено не зависи.

Много ти се иска да е така, но самия не си убеден в мислите си.Нито едно от трите ти тъпи внушения не издържат лигически.Ако се продаваха лесно щяха да са в правителството. Ако нищо не зависи от тях, защо толкова ревете, воят ви е оглушителен.Прав си само, че сумите им са никакви, което говори за честно придобити пари, за разлика от вашите.Всичко това показва, че изобщо не са глупави.Страхът те кара да пишеш простоти, защото знаеш какво ще ти се случи когато вземем властта. Помни няма давност.

Правителството и лично Борисов са в основата на кражбата. Всичко е по руски сценарий, добре обмислено.Народът сам си е виновен, след като не може да направи правилния избор.

DLP

ДСБ са в основата на кражбата. Всичко е по руски сценарий, добре обмислено.Народът сам си е виновен, след като не може да направи правилния избор.

Деян

Ако видя наяве човек, който по такъв просташки начин държи чашата си, както това го прави Горанов на снимката, веднага ще ида във възможно най отдалечения от него ъгъл. Чудя се, този човек чашата си не може да държи като хората, а са му дали да държи финансите на държавата.

Важното е да си държи правилно лъжицата. :)

Ти как си държиш чашата "непросташки" бе, гол селтак?

Дъ ге

На,бай Горан,ръчищата са свикнали да държат само бъклици и бакъри,пълни с гъмза!Стакана в рУката му,наподобява като на свинче-звънче!

i.strauss

И аз първо това забелязах. Както беше казал един бивш м-р...

Животът в България е вън от всякакъв житейски смисъл - загуба на пари и време.

Най-отгоре е ДС (доскоро я мислехме за умряла, ама от няколко години отвън я подхранват яко). ДС ръководи Доган и пълни гушата на Пеев, за да обира народния гняв и всички да си изразходват енергията и плюнките по него. Той е само дебел и няма толкова акъл. Под Пеев дребните риби и изпълнители бяха Бисеров(вече отпадна) и Данчо Ментата (и той напоследък нещо се спихна). Цацаров, Искров, и подопечните им осигуриха фалита. ББ в желанието си другите да са лоши, а той целия в бяло, се прави на чиста вода ненапита, заедно с Горанов. На всички изброени и неспоменати целта беше да изсмучат активите на банката, а наивните вложители и данъкоплатци да пият чаша студена вода. Но кой ли дърпа конците на ДС?

Блогър от юни 2014, браво!

Има само едни документи, които разкриват истината за КТБ - аудио- и видео записите от кабинета на Цветан Василев. Ней-вероятно тези файлове са по няколко копия, разпределени в трезори в различни държави. Ако се намерят и се отворят, държавата ще рухне! Всичко друго е залисия за мат'ряла - кой какви депозити имал и коя фирма колко държала на влог.

Из архива на дамата от юни 2014, нещо, което ми е убегнало и вероятно не само на мен: "Как стана така, че в една страна от Европейския съюз с гарантирани банкови регулации, банка и банкер за пример, само за 5 месеца се превърнаха в „гнила ябълка“? Много притеснителното в случая е, че руската ВТБ има заявен „интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ“ . Този „интерес“ се оказа не от вчера, което се потвърждава и от казаното в предаването „На светло“ по Нова телевизия (21.06.2014)от депутата от БСП и издател на „Дума“ Николай Малинов: “Аз имах предварителна информация от преди месец, че руската ВТБ иска да купи КТБ. Сигурно интересът й е да купи всичките банки в България. Зная отдавна, че руска банка иска да стъпи в нашата страна и това е изгодно за България. Каква е разликата от коя страна ще бъде тя. Важното е ние да спечелим”. Евентуалното закупуване на КТБ от руската ВТБ не би бил добър знак към Европейския съюз за финансовата дисциплина и стабилност в България. Тази сделка би дала възможност на руски капитали да се възползват необезпокоявани от пазарите на ЕС. Последствията за българската финансова система и национална независимост могат да бъдат катастрофални – България отново ще се върне в евразийското блато, но този път завинаги. Случващото се напоследък в държавата с четирикратния „Банкер на годината“ и КТБ, ме кара да имам сериозни съмнения в коректноста на официалната информация и ефикасността на банковия регулатор БНБ в този им състав. Премиерът Орешарски и управителят на БНБ Иван Искров имат цялата власт, за да се противопоставят официално на негативната перспектива за финансовата стабилност на България. След като не го правят, трябва да бъдат поставени под „специален надзор“."

Новият

Защо не се почовъркат разследващите около записите с ла.ното иван искров (умишлено е с малки букви) където убеждаваше нацията от ТВ екрана, че от КТБ изнасяли стотици милиони с чували през аерогара София???!!!

Из архива на дамата от октомври 2014: "Едва ли някой има съмнения, че проблемите в КТБ са започнали в резултат на прокурорска намеса, както се опитва да ни внуши един лабораторен специалист. А как да разбираме твърдението на Пресцентъра на БНБ, че през 2000 г. акционерният капитал на КТБ, почти 100% собственост на държавната Булбанк е бил прехвърлен на 11 офшорни дружества без яснота за крайните им собственици. В цивилизования свят, към който твърдим , че принадлежим, едва ли подобни твърдения щяха да се разменят в публичното пространство несанкционирани."

аз

А не мислите ли, че в основата на фалита е нейният собственик?!! Аз така смятам!

Не бих коментирал съдържанието при наличие на толкова правописни грешки: оневени практитки категоричи часност средставата достоверноста и то, при наличието на достатъчно автоматични "правописни редактори"

ЕлеОнора

Екстрадация за Василев!

xakepxakep

оневени?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.