Не само България ще се прости с Трифон Иванов в сряда, 17 февруари, във Велико Търново. Очаква се поклонението да намери отзвук по целия свят, ако се съди по реакциите от събота насам, когато защитникът бе покосен от сърдечен удар в дома си в село Самоводене.

Стотици вече се стичат към старопрестолния град. Поклонението започва в 13 часа, а тленните останки на Туньо ще бъдат положени в Двореца на културата и спорта (ДКС) "Васил Левски". Погребението след това ще е в семеен кръг.

Временно изпълняващият длъжността президент на ФИФА Иса Хаяту официално поднесе съболезнования към семейството и близките на Иванов с писмо до БФС.

„Моля, приемете нашите дълбоки и искрени съболезнования по повод смъртта на бившия футболист на българския национален отбор Трифон Иванов, който бе в основата на тима стигнал до бронзовите медали на Световното първенство през 1994 година. От името на световната футболна общност, искаме да изразим подкрепа към семейството и близките на Иванов в този тежък момент“, пише в Хаяту, който до извънредния конгрес на ФИФА в края на този месец замества отстранения Сеп Блатер.

Очаква се почти всички от Четвъртите в света да склонят глави пред бившия си съекипник. Христо Стоичков пристигна от САЩ, Красимир Балъков от Германия, Петър Александров от Швейцария... Останалите - от цялата страна. Камата и шефът на БФС Борислав Михайлов не се обичат в последните години, но утре най-малкото ще са близо един до друг.

В ДКС се въвежда специален пропускателен режим. Влизането ще става през централния вход на залата. Излизането - пак оттам, но от друго крило. Улици около арената ще бъдат затворени, по други се въвежда временна организация на движението.

ФУТБОЛНИЯТ СВЯТ СЕ ПРЕКЛАНЯ ПРЕД ТРИФОН ИВАНОВ

Испанският "Бетис", за който Трифон вкара девет гола в началото на 90-те години, посвети на бившия си играч специално видео с попаденията му.

Още в събота пък друг бивш негов клуб - "Рапид" (Виена), на официалния си сайт отдели огромно място на легендарния № 3. В неделя голямото дерби на Австрия срещу "Аустрия" пък започна с минута мълчание. Скърбят феновете и на двата отбора, тъй като българинът обличаше екипа и на вечния съперник.

Вестник "Гардиън" припомни на читателите си за Трифон с комикс.

Част от комикса, посветен на Трифон.

Няма голяма световна медия, която да не отбеляза тъжната вест, а до днес продължава да се пише кой е Трифон Иванов и с какво ще влезе в историята. Десетки мачове в България и по света също започнаха с минута мълчание.

ТРИФОН КЪМ СТОИЧКОВ: ИЦО, ПРИБЕРИ МЕ В АМЕРИКА

Има предложение стадион "Ивайло" във Велико Търново да бъде преименуван на "Трифон Иванов". Площадът и главната улица в родното му село - Горна Липница, също ще носят неговото име. А идеята № 3 да бъде изваден от употреба в националния отбор едва ли ще се осъществи, тъй като ФИФА забранява това. По-скоро в представителния ни тим ще се реши друго - номер 3 просто няма да се използва. Пък и не се очаква скоро класиране на финали на световно или европейско, където "тройката" е задъжителна.

СМЕЛОТО СЪРЦЕ НА ЕДИН ВЪЛК