Мохамед Халаф

Въпреки ежедневната му ангажираност със сирийската криза и военните операции срещу кюрдите, турският президент Реджеп Таип Ердоган изглежда вече неможе да пренебрегва новата криза в управляващата Партия на справедливостта и развитието. Вътрешният бунт заплашва, двама от бившите ръководители на партията да я напуснат и да създадат алтернативна организация, която има близки идеи. Очаква се в новата формация да влязат популярни личности, които се радват на широка обществена подкрепа.

Някои от турските вестници, вече съобщиха, че Ердоган е поканил саратника си в партията бившият президент Абдула Гюл на лична среща в Белият дворец. На продължилата три часа среща, Гюл е отправил остри критики към политиката на Ердоган по отношение на сирийския и кюрдския проблем.

Лондонският вестник Al Hayat преди два дни писа за тази среща и отбелязва, че Гюл е уверил президента Ердоган, че не възнамерява скоро да се връща в политиката и отрекъл, да стои зад опитите за създаване на алтернативна партия, която да се отцепи от Партията на справедливостта и развитието.

Ден след тази среща, Абдуллах Гюл се е срещнал с Бюлент Арънч и Хюсеин Челик, две от най-изтъкнатите опозиционни фигури в управляващата в момента партия. Нито една медия в Турция обаче не е успяла да разбере какво е било обсъждано на срещата, но Арънч коментира пред вестник „Хюриет“, че се надява всички да извлекат поука от случващото се. Пред същото издание Челик казва, че 98% от ръководителите на управляващата партия в Турция са изолирани и дори маргинализирани от вземането на решения през последните четири години. Той описва сегашните ръководители на партията близки до Ердоган, като лицемерни и не се интересуват от нищо друго освен то личните си интереси. Хюсеин Челик добавя, че същите тези ръководители са били против партията, когато тя ограничи ролята на армията, но веднага са променили позицията си, когато са разбрали, че партията е победена от Ердоган.

В този контекст той припомня, че вестниците близки до Ердоган водят безпощадна кампания срещу всеки, който критикува политиката на Ердоган независимо от поста или работата му.

Преди две седмици Арънч предизвика разгорещен дебат, като съобщи, че Ердоган е знаел за всичко, което е било постигнато в преговорите с лидера на ПКК Абдула Юджелан, относно мирното уреждане на кюрдския проблем в Турция. Той посочва, че изненадващо Ердоган е променил мнението си и е заповядал да бъдат спрени тези преговори. Това разгневи Ердоган. Макар да няма данни за разногласията между Ердоган и вътрешнопартийната опозиция, определени политически среди и турски медии, вече обръщат голямо внимание на възникващите вътре в партията спорове и постоянно събират информация за това което се случва.

Турските медии дори започват да проследяват хода на информацията за разногласията между Ердоган и неговият премиер Давутоглу. Говори се, че вече двамата имат много различни позиции по определени вътрешно и външно политически теми. Вестник Al Hayat цитира турски източници, които твърдят, че Давутоглу опитва да привлече партийни дейци и чиновници, за да създаде фракция вътре в управляващата партия, която да го подкрепи срещу Ердоган. Това означава, че в партията текат процеси по разделянето и на три части. Едната лоялна на Ердоган, втората на Давутоглу, а третата на старите ръководители в партията.