Ахмед Доган и Делян Пеевски нямат право да влизат в република Турция. По познатата схема новината се появи първо в близки до властта турски медии и само часове по-късно бе потвърдена от посолството на Анкара в София, което всъщност не беше длъжно да го прави. Тоест, можеше и да си замълчи. Но очевидно санкцията срещу Доган и Пеевски е замислена като шамар, който българската публика трябва да чуе. Е, чу се.

Защо Турция взе това решение? Засега нямаме нищо друго, освен режисирано изтеклата информация в турски вестници, а тя може и да съдържа истинските причини, но може и да не ги съдържа. Видимите неща обаче са поне две - първо, решението на Турция ще има вътрешнополитически последици, тоест - може да бъде тълкувано и като намеса; и второ, това може да се окаже най-сериозният сблъсък, който политически дълголетният Доган преживява. Така в края на деня (или още на тази година) Ахмед Доган може и да се окаже принуден да разбере, че започва да губи своята машина за избори-власт-пари-пак-избори-пак-власт-още повече пари.

"Доган е новият Левски"

В публикациите в турската преса са посочени три причини за влошените отношения между Анкара и двойката Доган-Пеевски. Първата бе забелязана от всички и заля българските медии - острата му позиция срещу предложената от бившия председател на ДПС Лютви Местан декларация по повод сваления руски самолет. Доган я окачестви като протурска, а Местан определи светкавичното си отстраняване с думите „настъпих руска мина“. Тази нишка не може да бъде пропусната - „Ахмед Доган отново се показа като съветски агент“, написа вестник „Стар“.

Пеевските медии веднага засвириха на националистическата антитурска струна, която е така популярна в България. „Ахмед Доган е новият Васил Левски, който пази страната ни от разпокъсване“, написа едното издание. А станалите допълниха: „Най-мразеният доскоро политик у нас Ахмед Доган като нищо утре ще се събуди като най-обичания". Или пък: "Признаха, че Доган и Пеевски работят за българските интереси и ДПС не е турска партия!“. Логиката е плашещо елементарна - колкото повече си против Турция, толкова по-велик българин си. Тази теза е наивна, защото българите познават достатъчно свои политици-националисти, които са отишли още по-далеч в говоренето срещу Турция, но никой не им е забранил заради това да ходят на море в Анталия.

"Императорът на контрабандните цигари"

Турските медии посочват още две причини за санкцията срещу Доган-Пеевски, освен казуса с руския самолет. Едната е масовата и несравнима по острота и интензивност антитурска кампания в медиите на Пеевски. Бяха описвани сценарии, конспирации, шпионски филми. Но нито едно от твърденията не бе доказано. Не последва и нито едно действие на българските служби, ако наистина е имало недопустима намеса от страна на Турция в определени процеси. Втората причина е синтезирана в определението, с което вестник „Стар“ описва депутата - „император на контрабандните цигари“.

"Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция", пише изданието. Според публикации в турската преса, сред най-популярните марки контрабандни цигари в страната са тези, произвеждани от „Булгартабак“. А Делян Пеевски вече е сред официалните собственици на фирмата. Седмичникът „Капитал“ цитира данни на Турската дирекция за борба срещу контрабандата и организираната престъпност, според които около 50% от контрабандните цигари са марки на „Булгартабак“. Този дял от пазара се оценявал на половин милиард евро годишно. Турция не крие, че свързва финансирането на обявената за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК) с пазара на нелегални цигари, които влизат от южната граница на страната. А посочването на тандема Доган-Пеевски в този контекст говори за съвсем друго естество на причините за турската санкция.

Какво предстои?

В рамките на видимото ефектите от тази санкция са поне два: първо, Ахмед Доган и Делян Пеевски са пакетирани, свързани, в комплект. Второ, Доган ще трябва да свикне да живее с етикетите „проруски“ и „антитурски“. И двата резултата, особено вторият, ще намалят със сигурност броя на избирателите на ДПС, ще намалят и привързаността на оставащите към партията. Не можеш да се обявиш за враг на Турция и да очакваш доверие от хора, чиито роднини живеят в Истанбул и Бурса. Сега медийната империя на Пеевски се опитва да изпере Доган като национално отговорен политик и приемлив партньор за бъдещо управление. Има обаче една важна подробност: целевата група на подобна кампания са българите, които така или иначе няма да гласуват за ДПС. А дали всичко това помага на партията на Лютви Местан? Засега със сигурност пречи на Ахмед Доган. Въпросът кой точно ще се възползва от вакуума остава отворен.

А най-лошата новина за Доган и Пеевски може да се обобщи така: турската държава им намекна, че развитието на този сюжет може и да не се ограничи само в рамките на политическото.

Текстът е от Дойче веле