В 14:00 часа днес на колелото на трамвай № 6 до басейн "Спартак" Спаси София организира протест за запазване на трамвайното трасе от Петте кьошета до квартала басейна.

За събитието във фейсбук са се записали над 200 човека. Ето и призива за протеста:

"Призивът ни е ясен – всички на протест! За съжаление, Столична община, която предизборно обяви намерението си София да бъде кандидат за титлата “Европейска зелена столица”, е решена за пореден път да посегне на трамвайна мрежа и да прати в небитието още няколко километра трамвайно трасе. Този път не заради метрото, а изцяло в полза на автомобилите.

Затова на 6 февруари (събота), от 14:00 часа ще се съберем на последната спирка на трамвай №6 (до басейна Спартак) и ще заявим твърдо позицията си, че подобна „политика“ не е зелена и няма да позволим демонтирането на релсите към кв. Лозенец.

Спаси София днес навършва и първата година от съществуването си. Въпреки, че заедно постигнахме немалко положителни резултати, смятаме, че ситуацията не позволява нито да сме доволни, нито да празнуваме. Затова каним всеки един от 11 500-те харесали страницата ни да дойдат на протеста. Това е чудесна възможност за всички нас като общност да се запознаем, да отбележим първия ни рожден ден, но най-вече – да заявим в един глас нашето категорично несъгласие с планираното закриване на трамвая до кв. Лозенец.

На самия протест, всеки който все още не се е включил в подписката, ще може да го направи. Също така всички активно събирали подписи ще могат да ни ги предадат."

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че не се премахва линия №6, а просто трамваите ще се отклоняват от Петте кьошета в друга посока и няма да достигат до "Лозенец".