Днес собственикът на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, който публикува поредица от разговори между съдийките Владимира Янева и РУмяна Ченалова даде показания в столичното следствие. Чобанов, който жиеее във Франция донесе узаконен превод на експертен доклад, изготвен в ирландската лаборатория "Акустек", според който разговорът е автентичен.

"Анализът на последователността и едновременността на звуковите действия и събития и фоновата акустика не разкриха никакви белези на редактиране или манипулация. Фонът на записа не се пропменя с времето. Акустичната сцена е тиха. Има тракане на съдове и прибори. Също така има звуци, подобни на тези от малко куче (или някакъв друг домашен любимец), което души и лае много тихо", заключава експерт от Санкт Петербург, на който е бил даден за изследване най-дългият от поредицата записи.

След разпита Чобанов пак изрази учудване, че прокуратурата продължава да цитира анонимна експертиза, която вероятно ще даде повод разследването да бъде неглижирано. Освен че са приели документа от "Биволъ" Чобанов даде пример и с две допълнителни действия, които екипът на сайта е предприел, вместо прокуратурата.

"Направил сме запитване до Вайбър откъдето ни отговориха, че комуникациите се пазят 30 месеца и ако държавното обвинение поиска може да ги получи. Поискали сме и разпечатка от вътрешния телефон на г-н Цацаров, тъй като Янева споменава в записите, че той я е викал по него. Ако поиска г-н Петров (разследващият прокурор от СГП Димитър Франтишек Петров) може да ги получи", каза Чобанов.