Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Това е деветият доклад. И в този доклад, в добрия прочит (...), разликата е в едно единствено нещо, че много чиновници от Министерството на правосъдието охотливо посещаваха Брюксел и искаха да видят колко нямаме напредък в съдебната система. Ние сме пионери в това (да се клепаме сами - бел.ред.), можете да върнете назад. И аз не съм единственият, който го казва”.

Това обяви пред бТВ бившият зам. градски прокурор на София Роман Василев, който от три години не беше давал интервю пред медиите.

За доклада на Брюксел

Според него част от доклада е обективен и такива обективни препоръки е имало и преди.

Репликиран, че правосъдната министърка Екатерина Захариева е казала, че Брюксел не работи по доноси, а има достатъчно източници на информация в България, той обясни:

„Аз не казвам, че е писан по доноси, казвам, че посещенията на отговорни лица са довели до някои части на доклада. Едната част от доклада, в която не знам защо много уклончиво се говори, че видите ли трябва да се направи европейски мониторинг на прокуратурата.”

ЗАХАРИЕВА: ВСЯКА ИНСТИТУЦИЯ ОТ ДОКЛАДА ДА КАЖЕ КАК ЩЕ ОТГОВОРИ

За мониторинга на прокуратурата

А на въпрос как си представя това външно наблюдение, бе категоричен:

„Това е абсолютно несъстоятелно, заради едно нещо. ЕС няма единна наказателна политика, няма единно наказателно правораздаване, нито в Холандия, нито във Франция е като в България, и не можем да правим мониторинг по съвсем различен наказателен кодекс, какъвто е например в Германия.”

После Василев даде пример със събитията в Кьолн и бездействието на тамошната полиция, като обясни, че да дойдат тук външни експерти да дават акъл за прокуратурата е все едно да искаме българското МВР да направи такъв на полицията в Кьолн за бездействието й около Нова година, когато бяха нападнати стотици жени.

Според него въможната формула е „взаимопомощ”, каквато имало по времето на бившия главен прокурор Никола Филчев от страна на Баварската прокуратура.

За напускането

Макар да е напуснал прокуратурата, Роман Василев се държа като неин убеден защитник и отрече всички възможни причини, заради които се е оттеглил. Не бил загубил доверието на главния прокурор, не е използвал СРС-та незаконно и е отправил прочутата си реплика към бившия военен министър Николай Цонев: "Обвинен сте в престъпление корупционно... Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги... като за всеки престъпник, долу на земята!", защото Цонев се държал „изключително арогантно” и използвал „обидни думи”. Те обаче за съжаление не били записани от оператора, който заснел ареста.

Василев разказа, че сега работи в голяма компания, почти през цялото време е в чужбина и има дъщеря на 2 месеца. Напуснал, защото след като последните 10 години участвал във всички специализирани операции и най-тежките случаи, натоварването и „психическия тормоз” от работата му били много големи. Нервите и стресът го накарали да напусне, след 25 години в системата минусите от работата му били повече.

На въпрос не е ли подал оставка все пак, защото е загубил доверието на Цацаров, Василев заяви:

„Това е някаква интерпретация, защото много от журналистите получават различна информация. С ръка на сърцето мога да кажа, че това са важните причини.”

А попитан дали още поддържа отношения с главния прокурор обясни, че двамата нямали „допирни точки”, не му оставало време и „нямаме и за какво да си говорим”. Затова пък преди Нова годин се видял с бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, защото извън съдебната система „животът продължава”.

Роман Василев отказа да опише тримата главни прокурори, с които е работил – Никола Филчев, Борис Велчев и Сотир Цацаров:

„Тази тема да правя сравнения, няма да стане. И с тримата съм работил в абсолютно перфектни отношения и смятам, че това се е виждало от съвместни изяви”.

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ ДОКЛАДЪТ Е ПОЗАОБЛЕН ЗА "ДВЕТЕ КАКИ" 

За „Яневагейт”

„Разбрах само, че две съдийки могат да паднат в много ниска махленска клюка, защото все едно ние с вас да седнем да си говорим. Най-лесно е да бягаш по медиите, а когато трябва да дадеш показания пред съответния органи... Няма да падна до това махленско ниво да коментирам, каквото се говори, това не е престиж, не е уважение, това е много ниско ниво. Изкуствено е създадено като някакъв голям балон, надуха го част от медиите, самите медии”, коментира Василев актуалния скандал с разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Попитан дали наистина никога не са го викали „на червеното килимче”, за да му дадат указания какви обвинения да повдигне, бившият прокурор отвърна:

„Винаги съм държал на това, което правя и съм си носил отговорността. (...) Никой не ме е викал и не си е позволил да ме викне и да ми каже това обвинение за този човек да повдигнеш”.

ПРОКУРАТУРАТА КЛЕКНА: НЯМА ВИНОВНИ ЗА "КОСТИНБРОД" 

За аферата „Костинброд”

И накрая на въпрос съжалявал ли е, че е участвал в шоуто (пресконференцията – бел.ред.) по аферата „Костинброд”, Роман Василев отрече това да е било представление.

„Участвал съм и си нося отговорността. Представлявах прокуратурата и трябваше да съм там. Нямаше шоу и беше представяне”, обясни той.

И допълни, че с Росен Желязков имат много добри отношения, защото „работата няма общо с житейските отношения”.

Росен Желязков беше главен секретар на Министерския съвет по време на първото правителство на Бойко Борисов. В деня за размисъл на извънредните парламентарни избори през май 2013 г. избухна т.нар. афера  Костинброд". Тя беше разгласена от тогавашния все още журналист, а днес евродепутат и лидер на "България без цензура" Николай Бареков с активното участие на бившия заместник-председател на парламента Мая Манолова. Според тях ставаше въпрос за подготвяна манипулация на вота с огромен брой допълнително напечатени бюлетини. Тази теза се поддържаше и от прокуратурата, но Желязков, който бе единственият обвиняем, бе оправдан от съда.

Ключови думи

Коментари

хаха

Този така се наака с Костинбродската афера ,че цял живот няма да може да измие л..та от себе си.Както и Дудука де...

дебелян пеевский

Всички мошеници от "съдебната" система са си плюли в устата и лъжат заедно. Затова, една висока ограда около фонтана на НДК, големият булдозер да ги насипе там и отгоре ред напалм, ред магистрати, ред напалм, ред проКУРори, ред напалм, ред адвокати.

муу

Тъй като сте си абсолютен престъпник - колеги, като за всеки престъпник, долу на земята.. Р.Василев

о тигре

Бойко Борисов: Роман мое ли си го ебе Джамбазов или не мое? Николай Кокинов: Според вестниците още един от заместниците ми е гей. Б.Б.: Роман си е манаф малко. Н.К.: Е, приятелчета са си с Джамбазов. Мирослав Найденов: Е то прихваща.

Б.Борисов

Много харесвам Р.Василев!

To

Нивото на РОМАН е толкова високо,....колкото на съпругата на Я.Янев. Над 70% от прокурорите изхвърчат при тест. Във Франция и Германия ,длъжността се защитава с тежки годишни тестове и изпити. Като не ги издържиш ... аут. Тука си пишете 10 акта за година , при заплата от 4000 лева . Значи 60 000 лева над 30 000 евро , за да напишете 10 акта ? Свършено друг е въпроса защо са написани така ,че падат ... от тук могат да изскочат други интересни неща,

Мдааа

Пак термина АБСОЛЮТНО, да...му го ...на абсолютният идиот :)

тука е така

Демек чиновниците само клепали,а хората по селата с кражбите и показните убийства са сами фикция на хората,ЯСНО.ОСТАВКА!

Развеселен

Кокинов е прав с аналогията си за Кьолн. За съжаление Западът не се оказа това, което очаквахме от него. Което не означава, че тука на Изток сме цъфнали и вързали. Предстои много работа - и за двата свята в континента

Развеселен

Василев де, не Кокинов

Парвенюшки

Този не е юрист,а е завършил в Москва.Живее в луксозна къща в затворения комплекс за олигарси и парвенюта Бел Вали край София.Едно недоразумение,което само в българските условия може да вирее.Типичен представител на разкапващата се държавност.

rm

този червей къде се обажда.

ЛИМПИДА

ВТв заяви гръмко "роман Василев ще проговори". Пълно фиаско. Но пноне едно разбрахме след като напускат съдебната система и той и Кокинов някак и ДВАМЦАТА се оказват на високо платени работи в големи фирми. Иди сега се сети кого са обслужвали докато са били съдии и прокурори и КОЙ ИМ СЕ Е ОТБЛАГОДАРИЛ СЛЕД ТОВА.

ДС мицифайка

А така кажи им го на простата рая че много взе да мучи.

Пак Абсолютно

Този идиот какво работи и колко думи знае ?? За абсолютно вече е ясно :))

"За „Яневагейт” ... Няма да падна до това махленско ниво да коментирам, каквото се говори, това не е престиж, не е уважение, това е много ниско ниво." - Да, ЧАЛГА Е!

GD

"охотливо посещаваха Брюксел" - интересна нова дума, комбинация от "охотно" и "похотливо". Може би е от прокурорско-следователския речник...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.