Министърът на правосъдието Екатерина Захариева обяви в „Панорама“ по БНТ, че очаква от различните институции в съдебната система сами да посочат как ще отговорят на очакванията от доклада на Европейската комисия.

"Предложих на Съвета за съдебна реформа, който имаше първо заседание днес, таблица с мерките и препоръките, отговорните институции и молба към тях да попълнят как ще отговорят на тези мерки и в какви срокове."

Захариева каза, че всичките мерки, предвидени в приетата от правителството актуализирана стратегия за съдебна реформа, са били посочени като позитивни в доклада.

Повечето задачи обаче не били към правителството.

"Защото истината е, че препоръките, и днес като видяхме таблицата и като погледнахме таблицата, всъщност задачите към правителството са в рамките на три законопроекта. Голяма част от останалите препоръки са в институции извън правителството."

Трите законопроекта са Законът за съдебната власт, промените в НПК и отхвърления още на първо четене от Народното събрание антикорупционен закон, т.нар. закон „Кунева“.

Захариева не спомена конкретно от кои институции какво се очаква. Тя не коментира последния скандал в системата - изявлението на Румяна Ченалова, че главният прокурор Сотир Цацаров е притиснал бившата шефка на СГС да осъди Цветан Цветанов.

КОЙ ЩЕ КОНТРОЛИРА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?

Министърката отрече искането на парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок за оставка на ВСС да е намеса на една власт в друга. Тя призова ВСС за повече прозрачност.

"Не може да се внасят извънредни точки от днес за днес, които да са повече от предварително планираните точки."

Екатерина Захариева чела извадки и от доклада за Румъния и видяла, че препоръките в него са много по-малко.

"За втора поредна година техният доклад е по-позитивен от нашия".