Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Румъния се откъсва още по-напред от България в съдебните реформи и в борбата с корупцията, показва докладът на Европейската комисия за северната ни съседка. За разлика от българския в него вече се говори за евентуален край на т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), с който ЕС наблюдава правосъдието и вътрешните работи на двете страни.

"Устойчивостта на напредъка е едно от условията да се покаже, че механизъм като МСП повече не би бил необходим", се казва във въведението на румънския доклад.

ЕВРОКОМИСИЯТА: ПРЕЗ 2016-А Е ВРЕМЕ ЗА ДЕЙСТВИЯ И РЕЗУЛТАТИ

В българския доклад още се говори за проблем с доверието между България и европейските ѝ партньори:

"Справянето с трудните дела и препятствията по пътя на реформата е определящ фактор за изграждане на доверие от страна на българските граждани и на европейските партньори".

Румънският доклад отбелязва наличието на силна политическа и обществена воля за промяна, българският - тяхната липса.

"Съдебната реформа и борбата срещу корупцията остават важни въпроси в румънското общество, способни да вдъхновят мащабни публични демонстрации", пише Комисията. Тя "приветства конструктивното сътрудничество, което е имала с румънските власти през изминалата година както и политическият ангажимент на правителството да следва реформите и да се бори с корупцията".

Формулировката за "политическа воля" в предишните български доклади (от времето на първото правителство на ГЕРБ) е заменена с друга: "липса на решимост".

"Системният проблем установен от Европейския съд за човешките права, що се отнася до задължението на България да извършва ефективни раследвания на нередности, е ехо на серия доклади по МСП и тук остава липсата на решимост в реакцията на българските власти към тези нередности", пише Комисията.

Неин експерт, участващ в подготовката на докладите и говорещ под условие за анонимност, не изключи след етапна оценка при десетата годишнина от наблюдението през 2017 година то да стане различно за двете страни. Той подчерта, че и в момента страните са наблюдавани по различни показатели (за Румъния - четири, за България - пет) и че всяка от тях е оценявана по "собствените си заслуги", а не в сравнение с другата.

ПЪЛЕН ТЕКСТ: ДОКЛАДЪТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

С бюрократичното клише, че "няма кристална топка" Брюксел отказва да прогнозира какво би станало с механизма догодина. Но днешните доклади ясно показват, че докато в Румъния иде реч за "консолидиране на устойчива поредица от резултати", в България става дума за "връщане на реформите обратно в дневния ред".

"През миналата година Румъния и румънците показаха тяхното желание да се борят с корупцията и да защитават независимостта на правосъдието", коментира днес първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. "Окуражен съм да видя, че Румъния продължава да прави реформи и че положителната тенденция продължи и през 2015 година".

Ето няколко детайли от румънския доклад:

* Назначението на нов главен прокурор в Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма "се е характеризирало с увеличена прозрачност и предвидимост (обявяване на длъжността, публично оповестени критерии, публикуване на имената на кандидатите) и е било подпомогнато от сътрудничеството между министъра на правосъдието (отговорен да избере кандидата) и Висшия съвет на магистратурата" (аналог на българския ВСС - б.а.). "То следователно даде добър пример как ясни и здрави процедури с пълното участие на ключовите власти могат да бъдат най-важният фактор във вдъхващ доверие процес на назначение", пише в румънския доклад.

* "Успешното преследване и осъждане на много важни политици в Румъния за корупция на високо ниво е знак, че основната тенденция на съдебна независимот е позитивна и че никой, който извършва престъпление, не е извън обсега на правосъдието", казва още Комисията за Румъния.

* "Върховният съвет на магистратурата и Съдебната инспекция продължиха през 2015 година да защитават независимостта на правосъдието и професионалната репутация , независимостта и безпристрастността на магистратите", продължава докладът за северната ни съседка.

* Въпреки смяната на председателя ѝ, Националната агенция за интегритет (АНИ) е продължила да открива "значителен брой" дела за конфликт на интереси и за служебна несъвместимост. Повечето от засегнатите обжалват. В момена те водят към 3 000 дела срещу АНИ. В 80 на сто от случаите обаче съдът потдвърждава нейните решения. За 2015 година АНИ е приключила 1 910 досиета, като е установила нарушения на 135 кметове, 114 местни съветници, 71 заместник-кметове, 48 членове на парламента. Тя е уведомила прокуратурата за 25 случая на съмнения за сериозни престъпления или за корупция.

* Националната дирекция антикорупця (ДНА) за 2015 година е изпратила в съда 357 дела с 1 258 обвиняеми. Между тях са предишнията министър-председател Виктор Понта, 17 депутати (включително двама от тях, които са бивши министри), отделно двама бивши министри, един конституционен съдия, четирима държавни секретари, 21 кметове, 7 заместник-кметове, 11 председатели на общински съвети и 23 местни съветници. Сред обвиняемите са и председателите на Аудиовизуалния съват (румънския медиен регулатор), на Националната агенция за безопасност на храните, бившият председател на АНИ, шефът на националния орган за реституция на собственост, 37 ръководители на публични агенции и на държавни предприятия. За отчетния период има 302 окончателни осъдителни присъди за корпция срещу 973 обвиняеми. Оправдателни присъди има по 10 на сто от делата започнати от ДНА.

Комисията посочва като слабост в Румъния продължаващата политическа съпротива срещу реформите - главно от страна на част от депутатите в парламента. Той е отхвърлил една трета от исканията на ДНА за сваляне на депутатски имунитети. В част от тези случаи Комисията смята, че липсват обективни критерии за отказ.

"Съдебната независимост и спазването на съдебните решения продължават да се изправят пред предизвикателства", пише Комисията. "Реформата на Наказателния кодекс е поставена под въпрос в парламента".

Следващите доклади и за двете страни ще бъдат след година. Комисията днес обяви, че през нея тя ще наблюдава различни неща в България и в Румъния. "Продължаването на положителната тенденция и поредицата от резултати в реформата ще бъдат сигнал за устойчивост", пише тя за северната ни съседка.

За страната ни фокусът е друг: "Комисията смята, че България сега трябва да ускори реформата и да покаже силна поредица от резултати във всички области".

Накратко, българите имат още да гонят, това, което румънците вече са постигнали и трябва да утвърждават.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Пак ги прецакахме, кво толко. Шенген вече го няма, дали има механизъм или не е без значение, а нашата мафия си е НАЙ-СТАБИЛНАТА. Румънците могат само да се запитат "а защо ги ручахме жабетата".

Антон Станков

Едни доносници в България пишет докладите на ЕК!

Кунева

Никъде в статията не става ясно, че мониторингът на Румъния ще пада! Заглавието ви е манипулативно за пореден път!!!

дебелян пеевский

Кунева, прочети го още един път. Наблегни на смисъла на думата "може". Жокер: може да ползваш тълковен речник.

Горския

То и една лисица имало, де одела подир пръча, оти се надявала да му паднат мъдята, ама не би...

тука е така

Ще кажа едно само: Боли ме КУРА за тая държава вече!Защо да си хабя живота с някакви Аватари в Б-я!Други Русофили като Социален,и техните политици!

Стюардеса

Секторът ни за прости животни е много комфортно обзаведен. Изберете нас!

ozzy

2001 бяхме пред Румъния /Костов червени ГЕРБаджийски боклуци, КОСТОВ!!!/

Avatar

То и 2011-та бяхме пред Румъния и дори ни отложиха два доклада заради сериозната работа на Цветанов, но нали червено-синята мафия реши да го елиминира, като настрои оскотялото население срещу него... Е, сега ви го връщат тъпкано! Само за януари - един милиард от контрабанда! Драгалевския се 'апе за црнио дирник, а пудела му Пърдан скача като "гумения дядка" от Швейк и повтаря "Порисоф сатфорият", "Цветаноф стафорият", "асс ще съм преситент"...

Хахаа

А, леле како! От 25 години повтаряме класа. Крайно време е да ни преместят в училище за бавноразвиващи се.

Usuka Hamikura

Да видим к'во ще коментира бат' Бойко!

Развеселен

митинги и сваляне на неудобните правителства - ако трябва това за похвала, мерси, но не мерси

Endy

Vesko, maj veche vze da stava "vse taq" sled vseki doklad.... Napomnq za onq star vic ot socializYma, v kojto pytnik se sopnal na vatmana, che tramvaqt ne sprql na spirkata, za koeto shtql (pytnikyt), da pishe vyv vestnika. A vatmanyt otvyrnal, che ne mu puka, zashtoto nqmalo da prochete vestnika.... Ta i nashata rabota s dokladite....

Трябва да призная едно: ЕВАЛА НА РУМЪНЦИТЕ.:::Трябва да си признаем друго: Никой не обича аутсайдерите.::::Снемам доверието от "държавата" и нейните "институции" и се дистанцирам от тях. Те не са легитимен израз на моята гражданска воля!

Avatar

Идиот!

А при нас НОВОТО: Предложението за независима външна проверка на българската прокуратура е нещо напълно ново в рамките на досегашната процедура по мониторинг. Тоест, ние имаме една голяма стъпка напред - от доклади, които в крайна сметка се разглеждаха в България като празни приказки, към реални действия на ЕК за установяване на механизъм на контрол.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.